Koliko se secam iz nekih emisija i priloga sojina sacma se koristi u prehrani domacih zivotinja pre svega stoke. Ona je ujedno mozda i najzastupljenija kada je GMO u pitanju. Sa nasih polja cesto su inspekcije terale seljake da unistavaju GMO sojinu sacmu gde su uspeli da nadju da je uzgajana. Dakle kada se prica o GMO najcesce je u pitanju bas GMO sojina sacma koja se kasnije koristi za ishranu domacih zivotinja i tako ulazi na ljudsku trpezu.
Sad, koliko iscrpljuje zemljiste ne znam, ali ono sto znam, posto imam rodbinu u selu, nemoguce je istu kulturu saditi svake godine na istom zemljistu. Zato se nakon nekoliko godina menjaju kulture, kako se zemljiste odmorilo i obnovilo, odnosno kako bi obnovilo deo tih minerala i drugih hranljivih sastojajka. Znam u mom selu na primeru paprike, gde su mom rodjaku rekli da dve, najvise tri godine na jednoj njivi moze gajiti papriku, onda jedne godine da posadi detelinu ili nesto slicno kako bi se ti minerali koje je crpela paprika obnovili i kako bi mogao kasnije ponovo da je sadi.
Zato mi je nelogicno da neko moze da te suprotno logici natera da iscrpljujes zemlju istom kulturom, jer znas da ce svake naredne godine prinos biti sve manji. Ali neka o tome prica neko ko se zaista bavi poljoprivredom, ja imam rekla/kazala znanje.
Ono sto znam da recimo unistava zemljoradnju, cak i gore nego GMO, to je trovanje zemljista pesticidima. I dok se u Srbiji i dalje najvise ljudi plase GMO proizvodima, ispod radara prolaze proizvodi koji su preterano prskani pesticidima. Ali znate kakvi smo mi Srbi, mi bijemo velike svetske zavere, protiv GMO dizemo pobune, ali ni ne pomisljamo kakav otrov dobijamo od nasih komsija sa nasih njiva, gde prskaju u brutalnim kolicinama pesticide i druga sr/anja. A toga tek budemo svesni kada nam povremeno Rusi vrate neko voce ili povrce, ili nedavno Nemacka, jer ima prevelike koncentracije tih toksina. Na zalost ovde se o tome nedovoljno govori, jer ne stize na red od one price o GMO.
Inace, ukoliko zelite da vidite stetu koje preterano prskanje moze da izazove proguglajte o "zelenoj revoluciji" u Indiji. Zemlja koja je tamo 60ih godina uvela savremene metode obrade zemljista, navodnjavanje i prskanje, napravilaa je tokom decenijia skoro jalovo zemljiste, gde pojedine kulture moraju da se prskaju nekoliko desetina puta vise od normalne kolicine kako bi uspele i gde je zemljiste i voda bas zatrovana.