Šta je Sijeva "Inicijativa globalne civilizacije": Kineski stručnjak objasnio podelu sveta

Manga Hilux

Stara legenda
Poruka
85.004

ŠTA JE SIJEVA "INICIJATIVA GLOBALNE CIVILIZACIJE": Kineski stručnjak objasnio podelu sveta​

DIREKTOR Instituta za međunarodne odnose Kineskog narodnog univerziteta Vang Ivei objasnio je u čemu je suština nove "Inicijative globalne civilizacije", koju je 15. marta, tokom dijaloga visokog nivoa Komunističke partije Kine sa drugim političkim strankama u svetu, predložio kineski lider Si Đinping.​

ШТА ЈЕ СИЈЕВА ИНИЦИЈАТИВА ГЛОБАЛНЕ ЦИВИЛИЗАЦИЈЕ: Кинески стручњак објаснио поделу света

Foto Tanjug/AP

Stručnjak je takođe objasnio čime se zapadno poimanje civilizacije razlikuje od kineskog.
Prema stručnjaku, "Inicijativa globalne civilizacije" je nastavak brojnih inicijativa, koje čine kontekst ideje o izgradnji Zajednice zajedničke sudbine čovečanstva – globalne koncepcije o stvaranju svetskog poretka u kome postoji stabilan mir i sveopšta bezbednost.
- Koncepcija Zajednice zajedničke sudbine čovečanstva uključuje pet glavnih stubova: politiku, bezbednost, ekonomiju, kulturu i ekonomiju. Kina kontinuirano predlaže inicijative, povezane sa ovim pojmovima - objašnjava Vang.
Prema rečima stručnjaka, najpre je to bila "Incijativa globalnog razvoja", zatim "Inicijativa globalne bezbednosti", a sada "Inicijativa globalne civilizacije", koja posebno ističe razumevanje nove forme civilizovanog društva.
Nova Inicijativa, prema mišljenju stručnjaka, demonstrira granicu u percepciji samog termina "civilizacija" na Zapadu i u Kini.
Vang objašnjava da su Evropljani navikli da se nazivaju "civilizovanim ljudima", smatrajući druge "varvarima". Ovakav pogled na svet im je dugo godina omogućavao da sprovode svoju kolonijalnu aktivnost. Savremena terminologija, koju je Zapad predložio, a koja podrazumeva podelu na "razvijene" i "zemlje u razvoju", pomagala im je da nastave da dele svet.
Ekspert smatra da je, prema kineskoj percepciji, reč "modernizacija" put da budete ono što jeste. Kina je uvek tvrdila, naglašava on, da je svet jednak i raznovrstan, a naše tradicije i specifičnosti ne sprečavaju razvoj modernizacije, već ga podstiču.
Inicijativa koju je predstavio kineski lider Si Đinping zasnovana je na poštovanju različitosti svetskih civilizacija i jednakosti, što će narodima omogućiti uzajamno razumevanje. Dokument predviđa oslanjanje na promovisanje zajedničkih ljudskih vrednosti kao što su: mir, razvoj, pravosuđe, demokratija i sloboda.
Si smatra da su tolerancija i obostrano poštovanje jedini uslov razumevanja među narodima.

https://www.novosti.rs/c/planeta/svet/1217016/najnovije-vesti-kina-djinping

Poslednja izmena od moderatora:
Inicijativa koju je predstavio kineski lider Si Đinping zasnovana je na poštovanju različitosti svetskih civilizacija i jednakosti, što će narodima omogućiti uzajamno razumevanje
pa juce me isprovocirao nick kornelije sa brutalnom asimilacijom [istina koju zagovara na licnom imigrantskom nivou] koju zapad sprovodi namecuci svoju "pravdu i postenje", a naustrb integracije svih u nsp, jel stari je vec prevazidjen
Ekspert smatra da je, prema kineskoj percepciji, reč "modernizacija" put da budete ono što jeste. Kina je uvek tvrdila, naglašava on, da je svet jednak i raznovrstan
kako stvari stoje kinezi su ideoloski vec prestigli "izuzetni" zapad
najpre je to bila "Incijativa globalnog razvoja", zatim "Inicijativa globalne bezbednosti", a sada "Inicijativa globalne civilizacije", koja posebno ističe razumevanje nove forme civilizovanog društva.
Nova Inicijativa, prema mišljenju stručnjaka, demonstrira granicu u percepciji samog termina "civilizacija" na Zapadu i u Kini.

zvuci obecavajuce, samo ne vidim razradu ideje? kao da si postavio samo uvod u temu, pa bi zajednicki ucili i saznavali, kako vreme ide?

Poslednja izmena:
To jeste, ali ne saradnja uz ponižavanje, pritisak i prisilu, već saradnja uz obostran interes i zadovoljstvo.
tačno , sasvim si u pravu , ali u praksi sve drugačije funkcioniše, i poslednja zbivanja sa bankama u USA po meni nije ništa drugo do dogovorena stvar da se neko osiromaši da bi drugi bio što više bogatiji, ako si pratio tenis, interesantno je da je na R.G udarna reklama bila banka BNP, ali samo kao francuska, sada se promoviše kao globalna svetska banka, tako i ovo , šah na političkoj sceni dobija druge pravce

da si postavio samo uvod u temu?
morao sam od nečega početi, ova vremena su turbulentna i interesna sama po sebi, jer, kako ja vidim ovo, prirodni proces starenja jednoga i neko novo rađanje ili uzdizanje ponovno , jer da ne zaboravimo, Kineska kultura je poprilično stara , bila je moćna , usledio period stagnacije pi svim osnovama , sada bi da povrate neke nekadašnje pozicije , barem koliko god mogu

Nema ništa od globalne civilizacije, ne zanosite se više. Narod se brzo budi širom sveta. Gotovi ste.
misli se, pod terminom

nove "Inicijative globalne civilizacije",​

, na novi svetski poredak
misliš da će jedan globalizam zameniti drugim
ja upravo tako mislim, jos malo vremena kada protekne svet ce se staviti pred izbor:
zapadni ili istocni nsp, globalizam

mi ameri cemo zagovarati novi AMERICKI izolacionizam, jer sta je novo u NSP, osim sto se kapital seli sa zapada na istok, i sto mi pokusavamo manevrom da promenimo, da se iz eu presele firme u usa, zbog skupih energeneta u eu?

malo su stvari komplikovanije nego što izgledaju, USA koncept, bar po meni, je udarna sila Engleske krune , koja je itekako istorijski potkovana, sa druge strane da ne zaboravimo da se u Londonu nalazi najjača filijala Rotšilda, u takvim uslovima istok pokušava da nađe svoje mesto i bar malo poveća svoj uticaj

Pa evo ja sam antiglobalista. Šta je loše u tome čuvati tekovine svoje kulture a istovremeno prihvatati moderne stvari koje dolaze iz sveta? Sine anarhije :)
čuvati svoje i biti u nekoj sinergiji je najbolja varijanta , ali kako su krenule stvari u obezličavanje svega i svačega teško da se ostaje svoj na svome , msm pre svega na zapadnu civilizaciju , mi ovde na Balkanu , srećom , još uvek razmišljamo svojim glavama, onamo bre počeli sve da čipuju

čuvati svoje i biti u nekoj sinergiji je najbolja varijanta , ali kako su krenule stvari u obezličavanje svega i svačega teško da se ostaje svoj na svome , msm pre svega na zapadnu civilizaciju , mi ovde na Balkanu , srećom , još uvek razmišljamo svojim glavama, onamo bre počeli sve da čipuju
Ma i tamo su ljudi svesni svega nego dok se osveste ljudi u vojsci i policiji tako kod njih, onda će da lete glave na Zapadu tih ludaka.

Ja se samo plašim da Putin nije njihov čovek, i da ovaj rat nije dogovoren da ga Rusija izgubi i bude na kraju ponižena kao što je bilo sa Nemačkom posle Drugog svetskog rata.

U tekstu se spominju Jevreji ali to nema veze sa njima već sa nekim drugima.

http://www.ivonazivkovic.net/RUSIJA/RUSIJA-TRECI-DEO.html

P.S. Mislim da predsednik Kine Si Đinping vozi pravom stranom ulice, odnosno desnom kontinentalnom.

Poslednja izmena:
Ma i tamo su ljudi svesni svega nego dok se osveste ljudi u vojsci i policiji tako kod njih, onda će da lete glave na Zapadu tih ludaka.
taj klan vojnio_policijske elite uvek je svestan i obavešten o sva kretanja , a posebno vojska, koja je ustvari čuvar ustava svake zemlje, jer imaju kontinuitet u stvaranju svoga oficirskog kadra koji je zatvoren za druge elite, , oni uvek reaguju kada stvari krenu naopako po društvo i društveni status zemalja, ali, uvek je to ali prisutno , normalizuju stanje i ponovo ga vrate civilima koji opet krenu u pogrešnom pravcu

taj klan vojnio_policijske elite uvek je svestan i obavešten o sva kretanja , a posebno vojska, koja je ustvari čuvar ustava svake zemlje, jer imaju kontinuitet u stvaranju svoga oficirskog kadra koji je zatvoren za druge elite, , oni uvek reaguju kada stvari krenu naopako po društvo i društveni status zemalja, ali, uvek je to ali prisutno , normalizuju stanje i ponovo ga vrate civilima koji opet krenu u pogrešnom pravcu
U svakom žitu ima i kukolja, verujem da u vojsci i policiji ima dosta časnih i poštenih ljudi, a da su ovi hoštapleri velika manjina tamo, samo su raspoređeni na ključnim mestima.

Back