Шта је Рогозин поручио Београду !!

NalimInTheHous

Primećen član
Poruka
735
Србија може да очекује „Јужни ток” и кредит, али не може да очекује да Николај Други устане из гроба и уђе у рат против Запада, сматра Предраг Симић

bm.jpg

Потпредседник Владе Русије Дмитриј Рогозин, који се „прославио” бритким изјавама у Бриселу док је био амбасадор Русије у НАТО-у, у Београду је пре два дана, такође веома прецизно и немилосрдно, рекао неколико реченица које су исцртале политичке намере Русије. Коме се обратио Рогозин: српској власти или некоме још западније?

Потпредседник руске владе је после сусрета са високим званичницима Србије рекао да „јесмо блиски пријатељи, али да Русија није ваш адвокат, него адвокат права и истине”. Потом је први до Владимира Путина поручио да Русија имажељу да улаже новац у Србију, али да верује да „наш ’брак’ неће бити само из интереса, него и из љубави”.

Професор међународних односа на ФПН Предраг Симић каже да је Рогозин са те две поруке рекао шта тачно Србија може да очекује од Русије.

„Значи,може да очекује’Јужни ток’и кредит, али не може да очекује да Николај Други устане из гроба и уђе у рат против Запада како би заштитио Србију. То ова Русија неће учинити, а ја мислим да су код нас развијена нереална очекивања”, каже Симић наглашавајући да је потпредседник руске владе „прецизно, јасно и сасвим поштено ставио до знања српским политичарима колико далеко могу да иду у очекивањима од Русије, односно да не гаје нереална очекивања.”

Историчар Драган Петровић из Института за међународне односе, такође, сматра да је веома јасна порука упућена овдашњем државном естаблишменту у Србији. „Русија се већ четири и по године, од пада друге Коштуничине владе, на државном нивоу суочава са тим да званични Београд доста тактизира о елементарном питању Косова и Метохије и односа низа западних сила које су признале ту независност”, каже Петровић.

Поводом финансијских односа и онога шта се очекује како се веза Србије и Русије не би сматрала браком из рачуна, Петровић каже да „Москва вероватно очекује битнији искорак нових власти у Србији у односу на претходну владу”.

Петровић подсећа да је постојало снажно уверење када је формирана садашња влада да ће она направити дисконтинуитет у том правцу. „Али се плашим да тај дисконтинуитет не чини одлука о прихватању ИБМ и свега онога што је потписао Борко Стефановић, што у правном смислу није прошло ни парламент, дакле да прихватање таквих одлука званични Београд озбиљно ставља у ситуацију наставакполитике која предност даје приближавању ка ЕУ, а не одбрани територијалног интегритета”, сматра Петровић.

Потпредседник руске владе послужио се метафором којом је изразиоруски став о условима који се пред Србију стављају зарад уласка у ЕУ: „Ако је за њен пријем у ЕУ потребно признање безобразлука из 2008. године (проглашење независности Косова), треба да размисли о том услову и да ли је тај услов у интересу Србије.”

Поводом овог става Симић сматра да је Рогозин јасно, како је то рекао и приликом наговештаја да би Србија могла да уђе у НАТО одговоривши да Руси онда не би имали више интереса да не признају Косово, овог пута подсетио на изјаву бившег амбасадора у Београду Владимира Конузина, који је пре неколико месеци упитао зашто ЕУ за Србију нема алтернативу када постоји Евроазијска унија. „Подсетимо се да је Путин у предизборној кампањи најавио, а то је и дугорочна идеја Русије,да створи евроазијску алтернативу западноевропским интеграцијама”, каже Симић.

Ова „понуда“ дошла је у кратком временском размаку, а судећи по утицајном гласнику који ју је овог пута донео, Москва неће још много чекати нову српску власт.

Да Београд није био само место у коме се потпредседник руске владе обратио српским политичарима, него су поруке биле намењена и западнијим државама, закључује се по изјави да је Русија изгубила 27 милиона људи у Другом светском рату да би се створио један међународни поредак.

„Русија у овом тренутку себе види у улози заштитника међународног права и интереса обесправљених средњих и малих народа, значи и земље која је брана доминацији САД и Запада“, каже Симић.

Та порука је заправо подршка ставу који је недавно неспретно изговорио премијер Ивица Дачић поводом услова Србији на којима инсистирају поједине државе и најављује руски одговор на демонстрацију моћи коју испољавају САД и ЕУ.

ZBOGOM SMRDLJIVA RASPALA euRUPČAGO !!
NEĆEŠ NAM NEDOSTAJATI !!

Poslednja izmena od moderatora:
Значи долази до притисака из Русије да Србија промени геополитички курс.
Али они морају знати да у том случају Руси морају гарантовати безбедност Србије.
Ако хоће да идемо у ЕАУ и ОДКБ онда морају да буду спремни да нас бране и ракетама ако треба.

Најбоље је да ми постанемо република у саставу Руске Федерације. Најједноставније и без икаквих компликација око притисака са Запада након тога.

А ови ретарди из ЕУ траже укидање паралелних институција на Косову. Ех, да нам је само ЈСО са тенковима да улети доле.:per:

E sto volim da citam ova tumacenja. Narocito kadrova FPNa. Leglo *********. Cast izuzecima.

Steta sto smo bezalternativni i sto nije imao ko da cuje ovo sto je receno.

Ако је ултиматум овог типа постављен Николић-Вучић-Дачић ће морати да одговоре, а ја мислим да имају храбрости да направе салто мортале и да то и желе.:per:
Види се то у њиховим погледима.

Иначе, Симић је заклети атлантиста.
Тако да ову његову анализу слободно можете још позитивнијом да схватите.
Тешко му је да призна да Русија толико подржава Србију, а његов запад само гази. Зато и помиње Николаја Другог јер ипак мора, макар цинично, да набаци да нам Руси неће помоћи колико нам то треба.

Значи долази до притисака из Русије да Србија промени геополитички курс.
Али они морају знати да у том случају Руси морају гарантовати безбедност Србије.
Ако хоће да идемо у ЕАУ и ОДКБ онда морају да буду спремни да нас бране и ракетама ако треба.

Најбоље је да ми постанемо република у саставу Руске Федерације. Најједноставније и без икаквих компликација око притисака са Запада након тога.

А ови ретарди из ЕУ траже укидање паралелних институција на Косову. Ех, да нам је само ЈСО са тенковима да улети доле.:per:

KOME i ZASTO bi bilo najbolje da postane deo ruske federacije???:dash:

More znas li ti da su SVI SRBI u jednoj generaciji bili ASIMILOVANI koji su stigli 1690. godine u Rusiju???

:besan2:

Иначе, Симић је заклети атлантиста.
Тако да ову његову анализу слободно можете још позитивнијом да схватите.
Тешко му је да призна да Русија толико подржава Србију, а његов запад само гази. Зато и помиње Николаја Другог јер ипак мора, макар цинично, да набаци да нам Руси неће помоћи колико нам то треба.

Мени се чини да је то скривена жеља за тим да Русије пропадне/или дође у лоше стање помажући Србији као што се десило 1917. године.:)

I opet neki gledaju, a ne vide.
Lepo covek kaze da ce ulagati u Srbiju i da su na nasoj strani samo zato sto je to pravedno i da nas nece braniti od drugih. Znaci niko tu nas ne voli,nego eto to su njihovi interesi.
Ovo automatski znaci da od njih nema nikakvih koristi.
Ne dolaze oni ovde da ulazu jer nas vole,dolaze jer smatraju da imaju profit.
Sto se mene tice ovo je super sto je rekao jer ih Srbija treba odjebati na 1,2,3 i gledati sto vise da se uvuce u dupe Amerikancima i da udje u Nato ejr Rusija je otvoreno rekla da nas nece braniti od Nato pakta i SAD-a.
Srbija je mala da bi bila neutralna i samostalna,mora da se prikljuci nekom bloku. Posto nas Kinezi i Rusi nece,onda moramo sa zapadom.

More znas li ti da su SVI SRBI u jednoj generaciji bili ASIMILOVANI koji su stigli 1690. godine u Rusiju???

Нама Србима би било добро, а то изгледа значи да теби не би било добро.
Сам си више пута рекао да ћеш славити ако се Војводина отцепи па што бих ја тебе уопште третирао и чини ми се да једва кријеш мржњу према Србији и српском народу ако је уопште и кријеш.

Одговарам ти само због могућих посматрача ове теме или нових форумаша и ни због чега другог и од сада ће само да ради копи-пасте оваквог поста, али мало модификованог.

Lepo covek kaze da ce ulagati u Srbiju i da su na nasoj strani samo zato sto je to pravedno i da nas nece braniti od drugih. Znaci niko tu nas ne voli,nego eto to su njihovi interesi.
Sto se mene tice ovo je super sto je rekao jer ih Srbija treba odjebati na 1,2,3 i gledati sto vise da se uvuce u dupe Amerikancima i da udje u Nato ejr Rusija je otvoreno rekla da nas nece braniti od Nato pakta i SAD-a.
Srbija je mala da bi bila neutralna i samostalna,mora da se prikljuci nekom bloku. Posto nas Kinezi i Rusi nece,onda moramo sa zapadom.

A i 98% srpske dijaspore je na ZAPADU, a ne u Rusiji....

Kvalitet zivota se NE MOZE POREDITI na zapadu i u Rusiji.

Tako da samo oni KOJI SRBIJI NE ZELE DOBRO mogu da nas guraju u ...rusku federaciju !

..Нас ће у Београду пре да асимилују Шиптари него Руси...

Нама Србима би било добро, а то изгледа значи да теби не би било добро
Сам си више пута рекао да ћеш славити ако се Војводина отцепи па што бих ја тебе уопште третирао и чини ми се да једва кријеш мржњу према Србији и српском народу ако је уопште и кријеш.

Одговарам ти само због могућих посматрача ове теме или нових форумаша и ни због чега другог и од сада ће само да ради копи-пасте оваквог поста, али мало модификованог.

Ma kako TI ZNAS da bi nam bilo dobro?

Bili su i drugi pravoslavni narodi pod ruskom kapom pa se ubise od lepote!

Jedan od bitnih razloga vojvodjanskih separatista je i taj sto Srbije hoce da se priblizi toliko Rusiji.

Мислим да је то лоше тумачење. Путин је званично уврстио Србију као потенцијалног кандидата за војно-економски савез ЕАУ.
И зашто би онда помињао "брак". Није брак исто што и пословни уговор, зар не?

Мислим да се критика односила на Путинову изјаву "Ми не можемо бити већи Срби од Срба", а изјава "Ми нисмо ваш адвокат" се слаже са том, зар не, јер то значи да они неће нас представљати и борити се за нас док ми шурујемо са ЕУ око Косова?
А Симићево тумачење је вероватно погрешно с обзиром ко је и шта је.

Народи који имају сличне културе, језик, веру се брзо асимилују. То је свугде тако.

Ma kako TI ZNAS da bi nam bilo dobro?

Bili su i drugi pravoslavni narodi pod ruskom kapom pa se ubise od lepote!

Jedan od bitnih razloga vojvodjanskih separatista je i taj sto Srbije hoce da se priblizi toliko Rusiji.

Не постоје војвођански сепаратисти већ усташоиди и србомрсци и њихови плаћеници у Српској Војводини.
Знам да би нам било добро када бисмо били део Русије и једноставно је тако. Научи то, Блајби.:)

Народи који имају сличне културе, језик, веру се брзо асимилују. То је свугде тако.

Ма свеједно је то када мали број људи оде тамо где има много људи. Исто је и са Америком која је мешавина свега и свачега.

europska ideja u Srbiji je MRTVA !! Metak iz haga joj je probio lobanju, i od nje je ostala samo crkotina !!
europska ideja u Grčkoj je MRTVA !! dovoljno je samo prisetiti se onog referenduma protiv koga je cela briselska bagra ustala !!
demokratija je zadavljena u svojoj kolevci !!
europska ideja u Italiji, Španiji, Portugalu, Islandu, Bugarskoj, Rumu8niji, Češkoj, Slovačkoj... je MRTVA !!
europa je MRTVA, jer su njeni temelji nacizam, teror, zločini, kriminal...

ako još ima bednika u Srbiji (ovo se odnosi na narod, ne na politikante), koji veruju u euRUPČAGU, neka slobodno spakuju kofere, ali pre toga, neka skoknu do Laze Lazarevića...

:super::vatromet::super::vatromet::super:
SRBIJA SKREĆE UDESNO - I NEMA TE SILE KOJA ĆE TO MOĆI DA PROMENI !!!!
:super::vatromet::super::vatromet::super:

Poslednja izmena:

Back