Šta je po vama politika?

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Neno

Buduća legenda
Poruka
25.582
"Politika u najširem smislu označava aktivnost kroz koju ljudi stvaraju, čuvaju, provode ili mijenjaju pravila po kojima žive.
Kao takva označava prvenstveno društvenu aktivnost, koja je s jedne strane bitno vezana uz postojanje različitosti i konflikta, a s druge strane spremnosti na kompromis i konsenzus.
Politika u pravilu nikada ne predstavlja ostvarenje, nego nastojanje da se ostvari razrješenje sukoba."

To je stručno mišljenje :D

Medjutim, svjedoci smo da se politika kod nas sasvim drugačije posmatra..

Ali, šta je u suštini politika* Kakva je potrebna sposobnost nekog političara, da bi vladao i da dobije većinsko povjerenje, tj vlast?

Ako niste do sad znali šta je to politika, naredna poučna priča će vam u nekoliko redova to veoma jasno predočiti.

********************************************************************************************************************************************
Jedan Rus, jevrejskog porekla, dobija dozvolu da emigrira u Izrael.
Na aerodromu u Moskvi pri kontroli prtljaga ruski carinik među stvarima ugleda Lenjinovu bistu pa ga upita: „Šta je ovo?“

Jevrejin odgovori: „Pitanje „šta je ovo“ je pogrešno, druže. Trebali ste pitati: Ko je ovo? Ovo je drug Lenjin. On je postavio osnove socijalizma, doneo Rusima prosperitet. Ja ga nosim kao uspomenu na te slavne dane!“
Ruski carinik posramljen mu samo reče: „Izvolite prođite.“

Na aerodromu u Tel Avivu sad izraelski carinik ponovo pita Jevrejina za bistu: „Šta je ovo?“
Jevrejin opet odgovara: „Šta je ovo“ je pogrešno pitanje, gospodine. Trebate pitati: Ko je ovo? Ovo je Lenjin. Zlikovac zbog koga sam ja, kao Jevrej, morao napustiti Rusiju. Nosim ovu bistu kako bih ga svaki dan proklinjao.
Izraelski carinik će na to: „Oh, izvinite! Prođite gospodine.“

Kada je stigao kući, jevrej je bistu stavio na sto. Pozvao je rodbinu na večeru.

Jedan rođak ga upita: „Ko je ovo?“
Jevrejin mu odgovori: „Jagnje moje, „ko je ovo“ je pogrešno pitanje. Trebao si pitati šta je ovo? Ovo je deset kilograma 24-karatnog zlata, bez carine i poreza.“

POUKA: Politika je kada o istoj stvari, zavisno od publike, pričaš na različite načine. I rezultat neće izostati.
*****************************************************************************************************************************************

Šta je za vas politika?
Da li nas politika spaja ili nas razjedinjuje?
Kako bi vi opisali politiku i kako bi po vama trebalo da funkcioniše kod nas, jerr u mnogim drugim državama to funkcioniše onako kako treba.. demokatski.

Šta je za vas politika?
politika-novine.jpg

koliko ljudi toliko i definicije šta je politika..
politika je nešto na šta možes da staviš burek sa sve masnim papirom u koji je uvijen,da ne izmastiš radni sto

AV je političar. Čak ni mene okorelu nije jednom rečju još izdao sasvim, a bori se za Srbiju. Treba da mi je drago čak i ako nastradam.
To je to. Cilj je jedani isti, ali ako servira polako i dozirano, masa ne može da se orjentiše kolike su žrtve i ne može da se opasulji da li je on jedan od nas ili folira.
To je politika.
Flegma i lepa, učena reč.

Drzavna politika je organizovanje i vodjenje drzavnih poslova.
Drzavnik je dakle onaj,koj iorganizuje i vodi drzavne poslove.

Politika je organizovanje i upravljanje sistemom.

Politika moze biti casna i necasna, zavisno od ucesnika.

Necasni ucesnici ne mogu sprovoditi politiku casti.
Politika bez casti nije pouzdana politika,kako prema onima na koje se odnosi ,tako i za one koji je sprovode.

Poslednja izmena:
Šta je za vas politika?
Da li nas politika spaja ili nas razjedinjuje?
Kako bi vi opisali politiku i kako bi po vama trebalo da funkcioniše kod nas, jerr u mnogim drugim državama to funkcioniše onako kako treba.. demokatski.

Moderator otvorio temu. Ljudi, pa jel to moguće? Ješ pita za mišljenje?

Jes, otvrio temu, pa ako nešto napišemo što nije "politički korektno" odma hoće da briše i da upozorava ili da briše naloge. To je politika isto bajo moj.

Prelog. Uzmi knjigu "Sociologija" za srednje škole (tehničke i gimnaziju) pa ćeš dosta saznati na temu politika i politička delovanja kao i društveni odnosi. Ako ćeš ovde na ovom formu nešto novo da saznaš, nećeš.

Ono što nećeš saznati u knjizi Sociologije, a to je tajna. Strogo čuvana tajna, ali ja ću ti je preneti sad ovde haha. Politika ti je u našem narodu kao rakija, kao alkohol. To kad u životu imaš probleme pa se napiješ i onda redovno počneš da piješ te postaneš alkos. Tako isto i politika. Ljudi od muke krenu da pričaju o politici i samo se politikom "bave". Onda redovno krenu da pričaju o plitici te postanu kao lakoholičari. Pa se svađaju jedni sa drugima, nije on to rekao, nije on to uradio, ovaj je uzeo pare, ovaj je prodao ono ovo. Ja veruje msamo tom i tom. Komunisti su ono uradili, đubrad, nije to su isto uradili demokrate, đubrad.

Ljudi koji se tako politikom bave u našem narodu, to su razlupani životi. Jednostavno polupani životi, prepuni problema koji se gomilaju i razvlače po njihovim životima po 20 i više godina.

Mi smo zadnjih 20 pa i 30 godina pokazali i dokazali sami sebi da demokratija nije za nas. Ne znamo ti mi šta je demokratija. Mi smo to govorili demokradija i demokrade. Domoni plus krade. Đe bre, kakava antička grčka filozofija te spopala. Nije za svaki narod ista mera. Mogli bi mi to da nam svi pametni, obrazovani i uspešni ljudi nisu odlazili iz Srbije zadnjih 100 i više godina. Onda bi imao jednu jaku zajednicu koja bi mogla da gradi državu. Ali to nije slučaj.

Umesto toga mi imamo "odliv mozgova".
Ovako, to je jedaa veoma specifična sintagma koja označava situaciju u jednom narodu ili državi gde se mozak odliva. Šta se događa? Pametni, obrazovani i sposobni, naročito mladi koji su budućnost odlaze ili možda bojle reći bježe iz ove države, odlaze i Nemačku, Ameriku, Kanadu, Australiju, odlaze ti ljudi sa više mozga, a ko ti onda ostaje? Pa ostaju ti ovi sa manje mozga. Zato se i zove odliv mozgova haha. Ostajuti budale, nepismeni, neobrazovani, glupi kao česme što bi rekli klinci iz 80th. Đe s njima bilo šta da radiš, kamo li državu neku da praviš?

Jei lud, pa pogledaj samo na ovom forumu koliko gluih ljudi, glupi a bahati, kruččeviti što bi rekli, a oni najgluplji misle da su najpametniji i da sve znaju, nepismenih koliko hoćeš... ne znaju jednu prostu rečenicu da napišu. Šta je tebi? Jesi lud? Dobro smo mi živi. Dobro imamo i ovu vaku polu državu, kakva je takva je. Ćut, sve te hebalo, pa koliko smo nesposobni ni to ne zaslužujemo.

Jedini razlog zašto je Srbija propala, zašto je izgubila Kosovo i mnoge druge teritorije koje je naseljavao srpski narod, zašto je imala najveću hiperinflaciju u Evropi, ratovali gde smo stigli i svaki rat izgubili itd. i zašto se Srbija polako svodi na Beogradski pašaluk. Ako sve to treba da se svede na jedan prost odgovor. Pa zato što smo glupi.

Problem demokratije je što se podosta oslanja na to, ako ti je narod pametan on će kroz demokratiju da donese pametnu odluku, ako je glup onda će jel te doneti glupu odluku. Tako da demokratija nije za glup narod. Stoga je za nas čvrsta pesnica, šaka o astal, gvozdena pesnica Kralja Aleksandra ili Josipa Broza Tita ili Vučića Pedera.

Drzavna politika je organizovanje i vodjenje drzavnih poslova.
Drzavnik je dakle onaj,koj iorganizuje i vodi drzavne poslove.

Politika je organizovanje i upravljanje sistemom.

Politika moze biti casna i necasna, zavisno od ucesnika.

Necasni ucesnici ne mogu sprovoditi politiku casti.
Politika bez casti nije pouzdana politika,kako prema onima na koje se odnosi ,tako i za one koji je sprovode.
Gde si video chasnog politichara? Ljudi ulaze u politiku iz RAZLOGA MOTJI, da UPRAVLJAJU LJUDIMA.

Back