Sta je ispravno?

MORSKA VILA

Primećen član
Poruka
646
Nailazim na oprecna misljenja pa me zanima sta je ispravno. U auto skoli i na mnogim sajtovima uce da se auto uvijek stavlja u neutral i pod rucnom kad je zaustavljeno. Iskusni vozaci kazu da se uvijek stavlja u brzini obicno prvoj, cak neki ostavljaju auto bez rucne i na neravnom terenu, pogotovo kao zimi nije dobro dizati rucnu. Ja po navici a i iz sigurice uvijek dignem rucnu cak i na parkingu ali imam naviku da menjac ostavim u neutralu. Ne mogu da zamislim da kao neki na uzbrdici ostavljam auto samo u brzini bez rucne...
Ima li uopste ispravan opste prihvacen stav ili je to kod svakog vozaca po sosptvenom nahodjenju i navici?
:neutral:

Ja i na uzbrdici stavljam neutral i rucna, dok mi tata nije rekao da koristim prvu brzinu ali jos ne znam zasto je to tehnicki i bezbjedonosno bolje, jos mi niko nije dao tehnicki objasnjenje.
Neki cak i na uzbrdici ne stavljaju rucnu nego samo u brzini. Ko je pametan...

Kako sam ja naucio i kako radim

leti na ravnom samo u prvu ubacim
leti na uzbrdici prva/rikverc (ako je kontra nagib) i rucna

zimi na ravnom iskljucivo prva ili rikverc
zimi na uzbrdici prva/rikverc i ako se ne zadrzavam duze od 3h i rucna
gledam koliko god da izbegavam da pipam/povlacim rucnu zimi.

@MORSKA VILA ... radi kako smatras da treba i kako ti je najlakse. Koliko god da cuvas auto uvek ce trebati neka sitna popravka da se radi :D
i reci ce ti 1000 saveta i svi ce biti u pravu ili u krivu.
Kako je ko naucen tako i radi.
Auto je sluga tebi ne obratno.

Poz

E pa to sam i ja cula, zimi rucna sto manje.
A u pravu si svakako ce da se kvari mozda i kad ga vise cuvam ali najvise iz bezbjednosnih razloga zelim da znam kako je ispravno.
Hvala ti, to kako ti radis mi djeluje ispravno.
Znaci kada je u brzini on je pod manjim rizikom da skizne nego u neutral?

E pa to sam i ja cula, zimi rucna sto manje.
A u pravu si svakako ce da se kvari mozda i kad ga vise cuvam ali najvise iz bezbjednosnih razloga zelim da znam kako je ispravno.
Hvala ti, to kako ti radis mi djeluje ispravno.
Znaci kada je u brzini on je pod manjim rizikom da skizne nego u neutral?

Kada je auto u brzini, ugasen motor, najjaca brzina je prva i rikverc jer
moraju da pokernu auto iz stanja mirovanja u kretanje.
Tako da neutral nikako cak i kada je automatik u pitanju tada menjac iskljucivo u 'P" tj parking mod
nesto najslicnije kao da si manualni menjac stavila u prvu.

A napr imam situaciju gdje je uzbrdo auto parkirano i sad ako moram da bih izasla krenuti unazad onda da postavim u rikverc a ne u prvu?

bas naprotiv, retko se desava ali na nizbrdici usled "lju;janja" auta moze doci do ispadanja menjaca iz brzine
jakoooo retko se desava ali se moze dogoditi zato je prva uvek najbolji izbor za ostaviti auto u brzini

Kada je auto u brzini, ugasen motor, najjaca brzina je prva i rikverc jer
moraju da pokernu auto iz stanja mirovanja u kretanje.
Tako da neutral nikako cak i kada je automatik u pitanju tada menjac iskljucivo u 'P" tj parking mod
nesto najslicnije kao da si manualni menjac stavila u prvu.
nista ne razumem...zasto je bitno da je u prvoj ili u rikvercu...ja bas razmisljam suprotno...da ga niko ne moze mrdnuti :prstic:

nista ne razumem...zasto je bitno da je u prvoj ili u rikvercu...ja bas razmisljam suprotno...da ga niko ne moze mrdnuti :prstic:

kod keca/stojadina i yuga i starijih automobila, kad te zagradi a u brzini je i kada ga ljuljas
napred nazad kao na demonstracijama moze da ispadne iz brzine, takodje i golf
za golaf znam jer smo komsiji koji nas je polivao vrelom vodom sa terase odgurali auto nekih 200m od ulaza
samo da bi crko od straha :lol:

kod novijih automobila tipa 2005 - naovamo , manualni menjaci, mislim ne mogu sa 1005 sigurnscu da tvrdim
ne postoji mogucnost da se tako "izbaci" iz brzine...

kod keca/stojadina i yuga i starijih automobila, kad te zagradi a u brzini je i kada ga ljuljas
napred nazad kao na demonstracijama moze da ispadne iz brzine, takodje i golf
za golaf znam jer smo komsiji koji nas je polivao vrelom vodom sa terase odgurali auto nekih 200m od ulaza
samo da bi crko od straha :lol:

kod novijih automobila tipa 2005 - naovamo , manualni menjaci, mislim ne mogu sa 1005 sigurnscu da tvrdim
ne postoji mogucnost da se tako "izbaci" iz brzine...
pa bas zato bi i trebala da se koristi rucna ne? sad si me zbunio jos vise :besna:

Znaci ako znam da treba autom da krenem uzbrdo u rikverc u koju brzinu da ga postavim?

1vu ... kad startujes auto ubacujes u rikverc plus rucna i polako ... sve znas samo si izgleda svez vozac pa si
puna strahova... nema potrebe voznja je rutina i samo praksom/voznjom stices i samopouzdranje.

evo jos jedna lekcija : vozis svoju voznju i nemoj da radis na putu ono sto ne zelis tebi da rade :)

Back