Tacno. Vanredno stanje koje je tada bilo proglaseno je ukinuto, jer zakon ne dozvoljava da ono traje duze od 90 dana, a u nekim slucajevima moze biti produzeno. Medjutim , da vam pojasnim vanredna situacija, odnosno događaj je stanje kada su rizici i pretnje ili posledice katastrofa, vanrednih događaja i drugih opasnosti po stanovništvo, životnu sredinu i materijalna dobra takvog obima i intenziteta da njihov nastanak ili posledice nije moguće sprečiti ili otkloniti redovnim delovanjem, pa je neophodno primeniti posebne mere. Pandemija ili rizik od sirenja bolesti koja moze da ugrozi celokupno stanovnistvo i koje se siri van granica zemlje i deluje globalno i SZO jeste proglasilo globalnu pandemiju, a za nas kao i za svaku drugu zemlju znaci da na prvo mesto istupa Zakon o zastiti stanovnistva od zaraznih bolesti.Sprovođenje mera zaštite stanovništva od zaraznih bolesti propisanih ovim zakonom i obezbeđivanje sredstava za njihovo sprovođenje imaju prioritet u odnosu na sprovođenje ostalih mera i zahteva koordinisanu medjunarodnu akciju. Uredbe koje se donose se mogu pozivati na ovaj zakon koji je i najvazniji u ovom trenutku a to je zdravlje i zivot gradjana, a pravo na zivot je na samom vrhu svih prava svakog gradjana. Sto se tice Strazbura od 2 hiljade pokrdnutih parnica reseno je mozda dvadesetak. Ne znam odakle vam podatak da 90 procenata parnica Srbija gubi, kada se vecina odbacuje kao neosnovane? Pola miliona evra je potpuno zanemarljivo, i sam broj parnica u kojima ucestvuje Srbija je kap u moru od broja koji se vodi u Strazburu. Interesuje me, posto se u startu odbaci oko 95 procenata tuzbi kako ste dosli do 90 posto dobijenih parnica kada je on manji od 1 procenta jer se na godisnjem nivou odnosi na nekih 20 do 25 parnica ciji su iznosi uglavnom oko 1000 do 2000 evra? Morate razumeti, da su ocekivanja nasih sugradjana izuzetno nerealna. Izvinjavam se, preskocio sam Vam broj 2. Krizni stab je formiran po osnovu Zakona gore napomenuto na pocetku teksta. Sve sto rade, rade po zakonu. Sve uredbe su po zakonu. Ja znam da se mnogima to ne svidja, iskreno ni meni, ali to je tako, i kod nas i u drugim zemljama, jer ako se ne varam za ovakve stvari smo potpisali i medjunarodne ugovore i medjunarodne zakone, ne samo mi vec i sve clanice UN. Uglavnom, da zakljucim, zakon je jasan, i nemojte dozvoliti da sa vama manipulisu razni politicki aktivisti, jer bez obzira da li razumete ili ne znate nista o pravu, imate razum i vidim da ste intelektualno potkovana osovba. Sve nedoumice mozete razjasniti u Zakonu Republike Srbije i Sluzbenom glasniku. Sami pricitajte sta pise i sami protumacite. Nemojte dozvoliti da drugi manje inteligentni od Vas da vam tumace kako njima odgovara.
1) Dobro, znaci ipak nema famoznog vanrednog stanja pod cijim cemo *plastom* da mrcvarimo gradjane besmislenim maskama i sl. *mocnim merama* nego neki Zakon o zastiti stanovnistva od zar. bolesti a on je bitan zato sto *
istupa na prvo mesto* u *koordinisanoj medjunarodnoj akciji*... Ajde, neka bude
Stoji medjutim i cinjenica da proslogodisnje vanredno stanje
nije proglasila Narodna skupstina (sto je uobicajeni nacin predvidjen zakonima) jer se nije ni sastajala da ne bi krsila nekakvu odluku (ili bese uredbu) Vlade o *zabrani okupljanja vise lica na istom mestu*. Hm, Narodna skupstina -NAJVISI ORGAN zakonodavne grane vlasti se povinovala (pokunjeno *podvila rep*) zbog nekakve odluke (uredbe?) Vlade (koja uopste nema nikakva ovlascenja da *komanduje* najvisem organu vlasti -Narodnoj skupstini (posto je Vlada je l te druga grana - izvrsna vlast) . A znamo da je predvidjeno da se
Narodna skupstina sastaje cak i u ratna vremena - kad je proglaseno
ratno stanje (sto je jos visi - 3.stepen *neredovnog stanja* u odnosu na vanredno stanje). Medjutim, u Srbiji i takvi sramni apsurdi su moguci zato sto
ni Nar. Skupstina ni Vlada nisu ono sto treba da budu vec su sve to samo prirepci JEDINE PRAVE vlasti - predsednikove...Koji je uzurpirao sve Iako, po vazecim propisima, on ne bi trebalo da ima skoro nikakvu efektivnu vlast u miru. Sramna situacija ali tako je (tako je bilo i kod B. Tadica- koji se opet nesto javlja)
2) *Krizni stab je formiran po osnovu istog zakona - pomenutog pod tackom 1) -
ovo kazete vi
Profesor ustavnog prava Slobodan Orlović, medjutim navodi
da je prethodni Krizni štab bio nezakonito formiran Zaključkom Vlade, jer to nikako nije moglo da bude učinjeno tim aktom. To telo u vreme prethodne vlade, kako je navodila premijerka, formirano je Zaključkom 13. marta, ali taj dokument
do danas nije objavljen ni u Službenom glasniku ni na sajtu Vlade.
Po Zakonu o Vladi i Vladinom poslovniku, Krizni štab kao privremeno telo nije mogao biti formiran zaključkom, već odlukom Vlade.
„Zaključak se kao, uglavnom procesnopravni akt, donosi kada se ne donose uredbe i drugi opšti akti Vlade.
Nejasno je zašto je tako nepravno urađeno”, navodi Orlović.*
Mozda je taj prof. Orlovic zaista nekakav polit. aktivista u lovu na moju dusu (i slicne) ali mi nekako ubedljivije deluje ovo sto on tvrdi nego to sto ste vi rekli.
3) Sto se tice Strazbura i % parnica i kolicine novca koje Srbija gubi stvari stoje ovako -
Vrlo sam pazljivo napisao da Srbija gubi preko 90%
od sudjenih a ne od
svih podnetih tuzbi. Npr. 2019. godine
22 od 24 tuzbe koje je taj sud razmatrao su resene na stetu Srbije tj. u korist njenih gradjana. To je vise od 90%. I drzava je zbog tih izgubljenih procesa platila preko 500 000 evra.
Po svakom izgubljenom procesu to dodje vise od 20 000 a ne 1 000- 2 000 evra.
Tacno je da ogroman broj podnetih tuzbi nasih gradjana taj sud odbaci ali iz proceduralnih razloga -*zato sto nisu pre toga iskoristili sve pravne mogucnosti u Srbiji*. Sto znaci da Strazbur nije ni sudio po tim tuzbama. Sto ne znaci da, s obzirom na stanje naseg sudstva, nece - kad jednog dana ti zahtevi ponovo dodju na red. Jer, mnoge od strazburskih presuda koje jesu donete - donete su u korist radnika koji su
u Srbiji dobili spor, ali godinama čekaju na izvršenje presude. Ima preko 80.000 radnika koji čekaju na izvršavanja presuda, i to je broj koji su sindikati zabeležili, a govori se o ogromnim cifrma duga koji država treba da isplati radnicima,
Zbog svega ovoga (pod 1,2 i 3 i bezbroj slicnih *muljanja* koja posle pravnici vlasti manje ili vise uspesno *peglaju*) i dalje smatram da je Srbija PROVIZORIJUM drzave i pravnog sistema gde su institucije samo kulise a tiranija je realnost koju njeni podanici zive