Šta je Bog?

markocheda

Iskusan
Moderator
Poruka
5.470
Bog smo u suštini mi,ali smo zaboravili jer tako je najbolje trenutno.
Bila je prvo misao koja je postala svesna sebe,i ništa više,počela je da se umnožava jer je mogla sve,drugim rečima duplikati,zatim su stvoreni svetovi jer se može,i u tim svetovima situacije i radnje,ali bez njih,to sve bilo lepo ali kako bi bilo da se i oni u njima nalaze,desilo se i to,ali vremenom situacije dolaze do konflikta jer odredjena želja dolazi u konflikt sa drugom odredjenom željom. U ljutnji koja je tad bila novost, pošto imaju sposobnost da unište ceo taj sistem jer su ipak Bog,stvoren je nov sistem gde ne mogu,ta mogućnost je oduzeta,i zaboravili su ko su,jer je tako najbolje,i ponavljaće taj sistem dok ne iskontrolišu osnovne navike ponašanja,da bi mogli kasnije da tako nešto slično urade,dok se sećaju svega,jer greške u takvom stanju,skupo koštaju. Drugim rečima PONAVLJAŠ SE DOK NE NAUČIŠ OSNOVNO PONAŠANJE. Škola koja ne prestaje,dok se sve ne nauči. Osnova nije da znaš kada je koji rat bio ili kada je ko umro ili koliko je 2 plus 2,cilj je biti šta možeš najviše biti u konfliktu sa drugom osobom i ne napraviti sranje (komedija). Sistem kao kazna ili nagrada je smišljen,da kada god nešto pomisliš vrati ti se ali fluidno,da ne primetiš,ako pomisliš,da je sve sranje i svaki kontakt sa drugom osobom je nešto najgore,doživećeš baš to,dok ako pomisliš da sve je prilika da upoznaš nešto dobro ili korisno,doživećeš..ne odmah,ali vremenom. Misao je moć,i misao je nestabilna,šta god da misliš,može biti stvarno ali samo za tebe,i dok tako ceniš,privlačićeš istu stvar jer si se tako podesio.
Zamisli ovaj svet kao školu za sebe,dok je u isto vreme za sve,i samo najbolje isplovljava iz njega,a sve loše se u njega vraća i ponavlja se bez sećanja šta se prethodno desilo.
Ovaj svet je Bog za tvoje dobro,ovaj svet smo mi i ti..i zahtevaju samo najbolje od tebe.

Druže, Bog je duhovno biće koji boravi u centralnom univerzumu. U teoriji to je nadsvest od koje su protekle sve naše "svesti".
Jedino što čoveku preostaje nakon smrti jeste svest. Čak i sećanja iščeznu i osećanja koju smo gradili za života.

Mi proishodimo iz te nadsvesti. Tako da se u suštini čovek može nazvati Božijim sinom, na taj način sam ja protumačio
pojam iz biblije "Stvori čoveka po sopstvenom obličiju."
Mada velikim delom čovek je isuviše ograničeno biće da bi u potpunosti mogao da protumači pojam Boga.

Druže, Bog je duhovno biće koji boravi u centralnom univerzumu. U teoriji to je nadsvest od koje su protekle sve naše "svesti".
Jedino što čoveku preostaje nakon smrti jeste svest. Čak i sećanja iščeznu i osećanja koju smo gradili za života.

Mi proishodimo iz te nadsvesti. Tako da se u suštini čovek može nazvati Božijim sinom, na taj način sam ja protumačio
pojam iz biblije "Stvori čoveka po sopstvenom obličiju."
Mada velikim delom čovek je isuviše ograničeno biće da bi u potpunosti mogao da protumači pojam Boga.
Čovek je ograničen i rodjen bez svesti šta je bilo pre, da bi iznova stvarao novo mišljenje o životu bez opterećenja šta se desilo ranije,i tako dao sebi novu mogućnost da bude novi JA,bez obzira na greške prošlog JA (reinkarnacija) Kada stvoriš savršenog sebe (karakter koji svima godi,pa i sebi,ne gadiš se sebe) ne vraćaš se.

Problem je ''transcendentno'', termin koji je mnogima rogopatan.
Ako se kaže da postoji, onda se traži dokaz.
Kad daš dokaz, sve manje se u Njega veruje.
Bogu je ipak najdraži čovek koji poveruje bez velikih i brojnih pitanja.On shvati da je Bog pre nego sve drugo potreban.
Nikakve transcendentalnosti, nikakve stvari koje su običnom svetu mimo poimanja.
Bog je tu.
To im treba reći i ne truditi se da im se to dokaže.
Dokazi da Bog postoji su svi u korist tvrdnji da je sve to smešno premda ste vi dokaz doživeli možda i ništa vas više ne može ubediti u suprotno.

Transcedentno biće van vremena i prostora koje na način kvalitativne množine obuhvata sve što je ikad bilo, jeste i biće

Šta je problem?
Da. A tu smo i mi,koji učimo šta je razdvojenost,i kako da se ujedinimo i delujemo kao celina,dakle spojimo složno. Mi smo Bog,ili budući Bogovi u školi kako se od dva postaje jedan (ili ponaša kao jedan) veliki zadatak,toliko veliki da postoje toliko razloga mu protivrečiš. Zato je i veliki.

@Eurus, poveruj na kratko, ali mora biti iskreno... To samo govori koliko malo ljudi odrasta u duhu Hrišćanstva iako smo hrišćanska zemlja.
Ako jednom to postigneš, više me nećeš pitati gde je Bog.
Mi nismo Bog.
Mi smo Njegova deca koja bi trebalo da se ugledaju na Isusa, Sina Božijeg. Ako ne i to, čitajući Davidove priče, moramo biti bar malo dirnuti i navedeni da o tome razmišljamo. Mi smo stvoren život kojem je bilo potrebno da vide Sina da bi znali kako i šta dalje, a Isus je direktan Sin. Mi smo deca, obična deca, veze nemamo šta radimo, postajemo zveri ukoliko ili sve dok se Isusu iskreno ne obratimo, samo Isus nas čini ljudima.

Ma... rekla sam da na ovakvim temama više neću da učestvujem... Ne znam koji Đavo me još tera da se blamiram.

@Eurus, poveruj na kratko, ali mora biti iskreno... To samo govori koliko malo ljudi odrasta u duhu Hrišćanstva.
Ako jednom to postigneš, više me nećeš ništa pitati gde je Bog.
Nemam problem sa verovanjem, filozofi ne veruju već znaju. Baš zato što znam da je Bog transcedentno biće van vremena i prostora, ne tražim koordinate, ne tražim odgovor gde je. "Tu" je ok odgovor.

Gde? Razum traži koordinate.

Ni Isus nije odgovarao na pitanje šta je Carstvo nebesko, baš iz razloga njegove transcedentne prirode. To su granice ljudskog saznanja.
Razum neće dobiti koordinate.
Ti su tu,dakle tu je Bog. Jer ti si Bog,koji je odlučio da upozna odvojenost svega,i ponovo upozna sve.
Negde u prošlosti TI si odlučio/la da teraš sve po svom,zbog toga si ovde,u školi kako da se povežeš sa svačim..učiš osnove "BASICS".
Nepovezanost vodi do rasula,na većim mestima postojanja,to je jako bitno imati jer vodi do velikih katastrofa,i ti nisi za ta mesta (svi mi).
Učiš razdvojenost,i ona može doći samo kroz iskustvo. Konflikt je škola razdvojenosti.

Ma koje transcendencije, koji bogovi, odakle sve to?
Jedan jedini Bog nije transcendencija, i uostalom objasni to pukom svetu da znaju šta znači, i meni između ostalog, na svakom koraku ćeš morati kao papagaj da ponavljaš objašnjenje, a čemu?
Bog nema definicije. Ne možeš da porediš Boga sa bilo čime što je već poznato. Bog ti je dao divne veštine, ali ne da opisuješ Njega. Čuj, transcendentalno... zvuči nešto što je u vezi sa budistima i sl.
:gadja:Jooooj... ''Ti si Bog!'', kuku...
Kuda ovo vodi???

Jedan jedini Bog nije transcendencija, i uostalom objasni to pukom svetu da znaju šta znači, na svakom koraku ćeš morati kao papagaj da ponavljaš objašnjenje, a čemu?
I običan čovek može da pojmi (i uglavnom pojmi) da je Bog biće van vremena i prostora. To je prilično bazična definicija božanskog, i mimo svih religija.

Jedan jedini Bog nije transcendencija, i uostalom objasni to pukom svetu da znaju šta znači, i meni između ostalog, na svakom koraku ćeš morati kao papagaj da ponavljaš objašnjenje, a čemu?
Bog nema definicije. Ne možeš da porediš Boga sa bilo čime što je već poznato. Bog ti je dao divne veštine, ali ne da opisuješ Njega. Čuj, transcendentalno... zvuči nešto što je u vezi sa budistima i sl.
:gadja:Jooooj... ''Ti si Bog!'', kuku...
Kuda ovo vodi???
Svaka čast usadjivadnju vere,da ako ne čitaš bibliju postaješ životinja. Ali ako pogledaš biblija je samo knjiga,koja pokazuje putanju ponašanja,baš kao i Isus. I ništa više. To su samo putanje,ka lepom ponašanju. Što jeste suština. Isus nije rekao da je Božiji sin. To je samo izmenjeno jer odgovara/motiviše da se prati šta ima da kaže vera. Najbolje bi bilo da samo najbolje izvučeš iz biblije a loše odbaciš,jer nije biblija vodila uvek ka boljem. Na kraju biblija je samo priručnik,kome odgovara u tom trenutku,zato se neki iznenadili kad pročitali...hmmm "svašta"..

• Podržavam
Reactions: DUH
Naravno... Biblija jeste priručnik. Zavisi ko je na kom nivou, i ko je sa kog nivoa čita (ovde ne pričam o materijalnom bogatstvu, svakako).
Svest sa godinama raste i razvija se. U određenom dobu različito je svakom dostupno da shvati jer nije svako star isto u 12, 25, 39 i sl.. Ma koji prevod, i ma šta je izostavljeno... iz priloženog se još nije oduzela sva stvar ma koliko se na tome radilo. Ko je spreman i voljan, razumeće.

Back