Šta je ambideksteritet?

• Začetnik teme Začetnik teme Lada
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Lada

Legenda
Poruka
52.167
Postoje ljudi koji mogu da koriste podjednako i desnu i lijevu ruku u svakodnevnim aktivnostima. Ovaj “fenomen” poznat je pod terminom – ambideksteritet.

Među prvim poznatim ambideksterima, koje su istoričari prepoznali i koji je bio značajan za tok istorije, jeste Leodarno da Vinči.

3186992.jpg

Poznato je da svi ljudi imaju jednu ruku koja je “glavna“. U velikom broju slučajeva, ljudi aktivnije koriste desnu ruku, dok je od cjelokupnog broja stanovništva na svijetu svega oko 10 odsto ljudi koji više koriste lijevu ruku.
Ljevoruki ljudi imaju dominantnu desnu hemisferu, a kod desnorukih je obrnuta situacija.

Međutim, naučnici su upotrebu stranih tela podelili u više kategorija nego što smo mislili, pa postoji više odrednica od toga – da li je leva ili desna hemisfera mozga aktivnija.
Na primer, pored levorukih i dešnjaka, postoje ljudi koji istovremeno koriste obe ruke za različite zadatke, a postoje i ambideksteri koji potpuno podjednako koriste obe strane za obavljanje jedne radnje – npr. pisati podjednako dobro levom i desnom rukom.

Prema jednom istraživanju, tek jedna od 100 osoba je ambidekster, ali ovo nije u potpunosti moguće dokazati jer je nepoznat broj ljudi na svetu koji mogu ravnomerno da koriste obe strane.
Jedino što je poznato da je najmanje sportista koji imaju ovu sposobnost, jer je njima ipak izražena razlika u korišćenju desne, odnosno leve strane.

Izvor: edukacija.rs

Ja sam samo delimično takav. Za neke stvari, kao što su pisanje i pranje zuba, koristim desnu ruku, ali neke druge stvari, kao što je jelo, bacanje predmeta i još ponešto, mogu s obe ruke da radim. Takođe, kad igram fudbal manje-više mi je svejedno kojom ću nogom šutirati loptu.

Back