ŠTA HRANIMO

(sve reči do sad ispisane, pa i ove, samo su zapisi spisateljkine duše i života....prelepog života....da mogu, kada se prozori sećanja isprljaju po malo da ih obrišem i gvirnem kroz njih, kada me život slomi da se podsetim gde spava snaga. Ovo je knjiga koju ostavljam u amanet onima koji hode za nama koračajući tragovima našim.....našoj deci)​

ŠTA HRANIMO?

"Majkumu-što kaže Ljiljka,emocije treba emocijama shvatati...Valjda" reče jedan fini filozof

"Nije valjda no sigurno..kaže Ljiljka..inače nastaje nerazumevanje u koje kao najbolji kuvari zapršku naprave sujete i eto ti belaja.
Razum se sa razumom razgovara, emocija sa emocijom a izmedju se šale bistri umovi i vrcave pameti se ludo zabavljaju....bolje od tinejdžera majkumu"

U meni ima toliko pozitive i neke opšte ljubavi, veselosti (bilo je i mnogo više, ali…) koju pokušavam da sačuvam pošto poto jer mi je neophodna za dalje....prosto ne umem drugačije što ne znači da ne razumem drugačija ponašanja i da ih ne prihvatam ali odbijam da u njima učestvujem jer me ubijaju a kao svaki živ stvor ne želim biti ubijena a ja sam prilično živa hahaha. Oko mene je toliko realne negative, bolesti, smrti, nemaštine, propadanja, nestajanja decenijskog stvaranja, problema, mojih i tudjih, besparice, nezaposlenja, obećanja i laži, suza i kuknjave, pitanja bez odgovora i to svaki dan....da prosto gubim snagu. Moja pozitiva nije više dovoljna da savlada svu tu negativu i da joj snagu. Zato se samo sklonim kad mogu....bar odavde iz negativnosti virtuala. U reali i ne pokušavam da se sklonim jer trebam mojim ljudima....za njih i za sebe čuvam pozitivizam. Zbog toga sam u stalnoj potrazi za pozitivom.

To je jedini način da duh opstane. Ne mogu da podnesem negativizam, psovanje svega i svačega i svakoga, beskonačne raspravke o svakolikosti prošlog, prepucavanja i zvocanja. Beskonačno izveštavanje o ranoraznim dogadjajima, naravno negativnim, koji su se zbili bez našeg znanja, uvida, učešća i koji će se i dalje pod istim uslovima dešavati i koje ljudi, iz nekih svojih, meni nerazumljivih razloga koji nisu samo puka obaveštenost, gutaju puneći se negativnom energijom od ranog jutra. Ti bespredmetni negativni dijalozi ne plaćaju račune i ne pune stomake a takodje i duh ne hrane.Na tome se gubi vreme i snaga a sami u svojoj okolini, u svom životu ne činimo ništa jer i kad možemo ili trebamo da učinimo mi snage više nemamo. Gde su je ljudi potrošili?

Moja snaga je ograničena, moj duh takodje, moj pozitivizam isto. Toliko svim ovim bogata nisam da se razbacujem.

Pozitivna energija, na žalost, nije neiscrpna. Negativna je preplavljuje. Iz tih talasa izviruju glave svih ostalih loših osobina koje plivaju u moru konstantne negativnosti. Tako pozitivizam i lepo ljudi neštedimice bacaju okolo i gaze. Ponašaju se kao bahati bogataši dok jednog jutra ne osvanu kao negativni siromasi. Sve što hranite, negujete to raste i napreduje a sve što gladuje umire.

Takodje me užasava samododeljivanje prava da kritikuješ druge dok rade nešto, stvaraju, a da pri tom sam ne stvaraš ništa….samo sediš, čekaš da ti drugi donese svoj duh i njegov proizvod i onda kreneš da pljuješ jer ti se on ne dopada, nisi se tako sedeći i ne radeći ništa pronašao u njemu, u tudjem stvaranju, u tudjem radu koji je velikodušno dat svima. …Od takvih ponašanja mi redovno pripadne muka.

Duh je jedini spasilac nas samih. Duh pojedinca i duh porodice ili još šire zajedništva. Svaka jedinka, ukoliko ima svež, brzopotezni, pozitivan duh, koji u osnovi, da se ne lažemo, zavisi i od karaktera same jedinke, a karakter nam je genetski dodeljen pa onda dopravljen iskustvom, u stanju je da misli, razmišlja, planira i vidi dalje i šire i naravno da razume različitosti ali ne opterećujući se njima. Duhovno jaki pojedinci čine duhovno jaku porodicu koja jedina ima šanse da preživi haos u kome smo i haosu u kome ćemo tek biti. Zato vodimo računa o tome šta hranimo i koga u sebi hranimo.

Jedna rečenica u kojoj se dobrim delom pronadjoh:
"Moja potreba za davanjem bila je pravi porok koji ipak nije bio potpuno razoran. Možda mi je takvo negiranje sebe pomoglo da se pronadjem. Koliko god davala drugima, nisam se izgubila. Ali rasipala sam se." Anais Nin :aha:
(zaključak, znala sam da sam bila poročna hahahaahahah)

A bre, ko gejzir sam bila :zcepanje: čik da ima još neko sa toliko pozitive i unutrašnje lepote da baca pred ljude svaki dan, svako jutro onol'ko dugo (znaju ovih par preživelih blogera starijih od tri godine :lol:....eeeeee, sve ima početak i kraj......omatorilo se :cistinaocare: hahahah)
Šalim se ali samo malo. Istina je sledeća.....pedesetu gazim, premor materijala od svega a ponajviše od davanja lepog prateći druge...život je prilično grub saigrač poslednje dve godine i često hvatam sebe u poslednje vreme pesimističnu te kad nekom treba moja pomoć u vidu pozitive i davanja nade....pa....nemam šta dati više. Takodje je istina da je ovo normalan put za ove godine, taj pesimizam je samo faza kroz koju moramo svi proći. Pametan to zna i trudi se da prodje sa što manje trajnih ozleda. Zato se sklanjam od povreda. Ono što je lepo i do čega se nadam da ću stići je faza posle pesimizma ....mirno i staloženo prihvatanje stvari kakve jesu uz blag osmeh koji kaže "znala sam" i uživanje u svakom lepom trenu prosto zato što su lepota i:mir u meni....eto...e, onda ću da počnem da čitam filozofske knjige......pa kad vam dodjem tamo i ovamo :manikir:

Put ka vrhu je uvek uzbrdo
Te je stoga pentranje teško i sporo
Put od vrha uvek je nizbrdo.
Umeće življenja je da se ne strmekneš pri silasku
ili
lako je sjuriti se, ali je teško lagano silaziti uživajući u silasku.​

(ove moje dve uhranjene :zcepanje:a ima nas još nekoliko no ne mož sve da stanemo u jedan blog hahahaah)

attachment.php

attachment.php

Ne znam zašto ovaj tekst pišem već mesecima stalno dodajući po nešto kako mi dodje misao, ali prosto imam tu vrstu potrebe što je dovoljan razlog da bude u knjigici kad je već tako uporan

PS Planinar je i onaj što se penje i onaj što silazi.....dobar vam dan planinari :)

Ti bespredmetni negativni dijalozi ne plaćaju račune i ne pune stomake a takodje i duh ne hrane.Na tome se gubi vreme i snaga

Duhovno jaki pojedinci čine duhovno jaku porodicu koja jedina ima šanse da preživi haos u kome smo i haosu u kome ćemo tek biti. Zato vodimo računa o tome šta hranimo i koga u sebi hranimo.

Divno si ovo napisala Ljiljka Toliko mudrih misli na jednom mestu Odusevljena sam ovim tekstom
Koliko god da su me gazili, pokusavali ubiti ponos, nikad nisu uspeli da mi slome duh, jer to je jedino bogatstvo koje nam niko ne moze ukrasti i prisvojiti, to je samo nase, svakog pojedinca A ljudi bogati duhom idu samo napred, stremeci sto vecem duhovnom razvoju naoruzani pozitivizmom sluzeci tako sebi i ljudima oko sebe jer to nam je svrha :heart:

Ninel;bt212615:
Divno si ovo napisala Ljiljka Toliko mudrih misli na jednom mestu Odusevljena sam ovim tekstom
Koliko god da su me gazili, pokusavali ubiti ponos, nikad nisu uspeli da mi slome duh, jer to je jedino bogatstvo koje nam niko ne moze ukrasti i prisvojiti, to je samo nase, svakog pojedinca A ljudi bogati duhom idu samo napred, stremeci sto vecem duhovnom razvoju naoruzani pozitivizmom sluzeci tako sebi i ljudima oko sebe jer to nam je svrha :heart:

Eh, pa znala sam da ćeš ti razumeti pravilno :heart:
Sad mi je još draže što sam ga objavila :zag:
Bežim...moj radno-umorni pozitivizam je upravo krenuo kolima po mene, ne znam samo koji hahahaah.....pa kafa, pa opet rad ....:cao:

Evo jedne preživjele blogerke hehe
što svjedok tvog je davanja
što jest jest
tri godine kafu si mi kuhala haha
a sad šalu na stranu
i Ljiljka gore glavu
čovjek i ne sluti
koliko snage u njemu još ima;
i tople riječi,osmijeha,ljubavi
kako u reali,tako i
među "preživjelim" blogerima
i ima da je i dalje davaš ti
jer znaš kako Mari veli
sreća se množi dijeljenjem,
a Mari kad nešto kaže
ima da se poštuje
jer žena zna....
a tek kad ti svrati ovdje drug Z
i kad kao enciklopedija živa progovori
ima da te ubjedi
da sutra osvane
tvoje čuveno ojha
Evo ti od mene jedno :heart: kafu si pretpostavljam već popila pa ne bih da te gnjavim ;):D

RiadaT.;bt212635:
Evo jedne preživjele blogerke hehe
što svjedok tvog je davanja
što jest jest
tri godine kafu si mi kuhala haha
a sad šalu na stranu
i Ljiljka gore glavu
čovjek i ne sluti
koliko snage u njemu još ima;
i tople riječi,osmijeha,ljubavi
kako u reali,tako i
među "preživjelim" blogerima
i ima da je i dalje davaš ti
jer znaš kako Mari veli
sreća se množi dijeljenjem,
a Mari kad nešto kaže
ima da se poštuje
jer žena zna....
a tek kad ti svrati ovdje drug Z
i kad kao enciklopedija živa progovori
ima da te ubjedi
da sutra osvane
tvoje čuveno ojha
Evo ti od mene jedno :heart: kafu si pretpostavljam već popila pa ne bih da te gnjavim ;):D

hahahaha ma ima svega u meni kao i pre
ali valja se malo promene ;)
ma tu sam ja, pišem i dalje
ali malo manje
a i modla sam :manikir:
nije da nemam vremena
nego volje da objavim
kad se ima volja vreme se samo nadje :strika:
lagani silazak dušo....
nisam od onih što vole da se strmeknu ...jok
ja sam ti jedna fina, suptilna sredovečna poprilično živahna dama :brus:
koja voli da uživa u svakom trenu silaska...ako može...al' ne može uvek :(
a Mari i Z kad svrate,
ako svrate, jer i oni utanjiše ametom ;)
čućemo pametne misli svakako i po neki šalu :)

za tebe jedno veliiiko :heart2:
vid kako je živo...a?

E pa, nisam se raspisala evo celo leto, jednostavno nemam šta da kažem,
i na Romantici sam tiha, stavim poneku sliku tamo na Želim te:zper: i to je
sve. Trenutno sam opsednuta kulturom u reali, danas idem u Smederevo na
Tvrdjava teatar, bila i na otvaranju:manikir:
Ljiljo, samo ti planinari...penji se i silazi, ja ću tamo s jeseni kad se ne stidim
što u meni zastudi od sasušenih trava, eto:cmok2:

Menščini ti hraniš pre svega ...knjigovodju
A tako i treba,zna se, prvo treba jesti pa posle filozofirati ;)
Ovo mi sve na knjigovodstvo liči
aktiva pasiva,duguje potražuje
tako je to kad se mnogo radi
posao počne da se meša u sve
menščini da bi ti prijalo...da se odmoriš malo ;):think:

mari47;bt212668:
E pa, nisam se raspisala evo celo leto, jednostavno nemam šta da kažem,
i na Romantici sam tiha, stavim poneku sliku tamo na Želim te:zper: i to je
sve. Trenutno sam opsednuta kulturom u reali, danas idem u Smederevo na
Tvrdjava teatar, bila i na otvaranju:manikir:
Ljiljo, samo ti planinari...penji se i silazi, ja ću tamo s jeseni kad se ne stidim
što u meni zastudi od sasušenih trava, eto:cmok2:

Smederevo? :klap:Divno Mari i lepo se provedi :zag:I treba izlaziti i skupljati pozitivu i na taj način, o tome i pričam i naravno primenjujem sve načine :brus::gace: ;):lol:
Ja sam večeras na kocertu Nevernih beba na Kalemegdanu sa Gocom i još jednom prijateljicom Rosom :zurka: i za tebe moja omiljena njihova pesma :heart:

zxy;bt212676:
Menščini ti hraniš pre svega ...knjigovodju
A tako i treba,zna se, prvo treba jesti pa posle filozofirati ;)
Ovo mi sve na knjigovodstvo liči
aktiva pasiva,duguje potražuje
tako je to kad se mnogo radi
posao počne da se meša u sve
menščini da bi ti prijalo...da se odmoriš malo ;):think:

Pa to sam i rekla :eek:
Na odmoru sam realno trajnom ;)
na moj način jer sam kao puž, sve svoje sa sobom nosim, a to je:
umeće življenja nije samo spakovati stvari i otputovati negde (mada godi i to ako se može)
već svakoga dana naći vremena da sebi priuštimo odmor radeći ono što želimo

evo jednog praktičnog lepog primera iz konstruktivne knjigovodstvene pauze ....i naravno traje :zcepanje:

"Moja potreba za davanjem bila je pravi porok koji ipak nije bio potpuno razoran. Možda mi je takvo negiranje sebe pomoglo da se pronadjem. Koliko god davala drugima, nisam se izgubila. Ali rasipala sam se." Anais Nin

:)

iamblond;bt212799:
"Moja potreba za davanjem bila je pravi porok koji ipak nije bio potpuno razoran. Možda mi je takvo negiranje sebe pomoglo da se pronadjem. Koliko god davala drugima, nisam se izgubila. Ali rasipala sam se." Anais Nin

:)

:):):)

Back