Sta da cinim da budem bolja osoba?

Da li sebi postavljate ovo pitanje?
Kakav ste odgovor dobili?
ovo će ti zvučati kontradiktorno i suprotno tvojim uverenjima ali odgovor je
nauči da voliš sebe

tu ne mislim na sebičluk ili pumpanje egoizma nego na pravu ljubav prema sebi...kad to imaš imaćeš i pravu ljubav prema drugima...pre toga ta ljubav prema drugima je samo maska dobrog i poslušnog dečaka...

druga stvar je odricanje od egoizma...to se postiže tek kad prihvatiš da svako ali baš svako kao duša ili biće vredi jednako kao ti...
kao ličnost više vredi ne onaj koga više vole i cene nego onaj ko više voli druge...kao duše svi vredimo jednako

Mislim da je smisao zivota da kroz njega covek vremenom postaje bolja osoba...Zbog toga zivot, zbog toga vreme i sve u njemu...Znas ono kad vidis osobu koja je vremenom sve gora, a najgora onda kada ostari...To je jako ruzno videti...A to je znak da je oduvek bio tome sklon, da je kvarljiva roba ili loseg kvaliteta...Covek ipak treba da bude kao vino, sto stariji to bolji...

nauči da voliš sebe
Vidis ja mislim da covek prvenstveno treba da voli druge, da bude dobar prema njima, da vise pazi na njihova osecanja...Kada si takav onda ces tako lako sebe zavoleti i voleti...I jedino tako na pravi nacin ces voleti sebe, sustinski i istinito...\
Ako recimo prvenstveno gledas da ugodis sebi i teras sam sebe na ljubav prema sebi, kako to ume da trazi savremena psiholoska literaturta odna ces takvog sebe tesko voleti, to ce biti usiljeno, jer ti je u potsvesti teze da volis takvu osobu...Onda ces pucati u trenutcima kao naduvani balon...To ti je ono kada osoba izgleda zadovoljno i nasmejano, a mora da se kljuka lekovima za smirenje i ume da ulazi u trenutke drugih krajnosti, ocajanja, plac...To joj dolazi periodicno....A to je upravo zato sto prvo zeli da voli sebe, a takvog sebe je veoma tesko voleti, mnogo je lakse i bez ikakvog pritiska prirodnije voleti onakvog sebe kakvog sam naceo u prvom pasusu...
Na kraju da kazem da je jasno da svi ljudi slicno razmisljaju i iz fazona su da su se oni stalno davali drugima, da su se talno zrtvovali i pomagali, ali da je ono sto se desava nepravda i da sada zele da se menjaju...To je ono klasicno stanoviste i standarda percepcija svake prosecne osobe,...Svi tako gledaju na stvari...Zato tu subjektivnost treba potpuno zanemariti i iskreno ziveti u skladu sa svojom savescu...

Vidis ja mislim da covek prvenstveno treba da voli druge, da bude dobar prema njima, da vise pazi na njihova osecanja...Kada si takav onda ces tako lako sebe zavoleti i voleti...I jedino tako na pravi nacin ces voleti sebe, sustinski i istinito...\
Ako recimo prvenstveno gledas da ugodis sebi i teras sam sebe na ljubav prema sebi, kako to ume da trazi savremena psiholoska literaturta odna ces takvog sebe tesko voleti, to ce biti usiljeno, jer ti je u potsvesti teze da volis takvu osobu...Onda ces pucati u trenutcima kao naduvani balon...To ti je ono kada osoba izgleda zadovoljno i nasmejano, a mora da se kljuka lekovima za smirenje i ume da ulazi u trenutke drugih krajnosti, ocajanja, plac...To joj dolazi periodicno....A to je upravo zato sto prvo zeli da voli sebe, a takvog sebe je veoma tesko voleti, mnogo je lakse i bez ikakvog pritiska prirodnije voleti onakvog sebe kakvog sam naceo u prvom pasusu...
Na kraju da kazem da je jasno da svi ljudi slicno razmisljaju i iz fazona su da su se oni stalno davali drugima, da su se talno zrtvovali i pomagali, ali da je ono sto se desava nepravda i da sada zele da se menjaju...To je ono klasicno stanoviste i standarda percepcija svake prosecne osobe,...Svi tako gledaju na stvari...Zato tu subjektivnost treba potpuno zanemariti i iskreno ziveti u skladu sa svojom savescu...
to ide zajedno..ljubav prema sebi i drugima...nije Isus džabe rekao voli bližnjeg kao samog sebe...
problem s hrišćanima je da ih je neko usmerio da mrze i unižavaju sebe a vole druge..a to je nemoguće...

to ide zajedno..ljubav prema sebi i drugima...nije Isus džabe rekao voli bližnjeg kao samog sebe...
problem s hrišćanima je da ih je neko usmerio da mrze i unižavaju sebe a vole druge..a to je nemoguće...
Ne znam za to...Pogotovo ne da se desava u nekom velikom obimu.. Iskreno ja i hriscane slabo vidim da uopste postoje...Vecina ljudi su hriscani deklarativno, sustina je paganska.... Da se razumemo ne sudim ko je tu upravu, niti kazem da su pagani neki zli ljudi, ali treba priznati da su pagani idalje neuporedivo brojniji i medju ljudima koji se deklarisu kao hriscani...

Ne znam za to...Pogotovo ne da se desava u nekom velikom obimu.. Iskreno ja i hriscane slabo vidim da uopste postoje...Vecina ljudi su hriscani deklarativno, sustina je paganska.... Da se razumemo ne sudim ko je tu upravu, niti kazem da su pagani neki zli ljudi, ali treba priznati da su pagani idalje neuporedivo brojniji i medju ljudima koji se deklarisu kao hriscani...
mislim na shvatanje među hrišćanima kako je voleti sebe sebično a treba voleti druge...to je kao kad u avionu kad nestane kiseonik hoćeš da pomogneš drugima a ne stavljaš sebi masku sa kiseonikom pa se onesvestiš i na kraju nisi pomogao nikome a ni sebi...ljubav prema sebi nije stvar više i manje vrednosti...sve što se bavi vrednošću van konteksta je gordost...ne treba mešati ljubav prema sebi sa egoizmom...to su suprotstavljene stvari a ne isto..

sa druge strane misle da će unižavanjem da se uzvise da vrede više što je opet gordost samo sakrivena u privid vrednosti...jedina sloboda od gordosti je da prihvatiš da su svi jednako vredne duše...

Jel poznajes ti nekoga ko vise voli druge nego sebe? Da li postoji neka kriticna masa koja je takva, da li mislis da je takvo nase drustvo inace?
ima među retkima koji nisu deklarativni hrišćani puno onih koji su sebe uverili da je tako...međutim to je tipično samoobmana...forma ljubavi bez suštine...nema prave ljubavi prema drugima bez prave ljubavi prema sebi i obrnuto...svi smo jedno..

deklarativni hrišćani tipično imaju samo gordost zbog toga što su drugovi članovi...

To 'biti dobar' je puno relativna stvar. Dobar si samo ako se tvoja dobrota poklapa sa dobrotom vecine, ako nisi bas posten ali drugima dajes dobre savete i ako si licemeran, ti si dobar, ali ako si posten ali nikako ne dajes na sebe i ako raskrinkavas nasilne autoritete, ti nisi dobar. Neko ce samo pomenuti gladnu decu ili ce eventualno nalaziti neka pojedinacna resenja, a neko to nece nego ce se zalagati za socijalnu pravdu i za sistemska resenja bez selektivnih pravdi dok ce se onaj prvi mozda buniti protiv toga i na taj nacin ce biti pasivni uzrocnik patnji kod drugih, ali dobrota tog prvog je popularnija. Neko vise voli kucice, neko vise decu, itd.

Ali, generalno, potrebna su mi dobra iskustva, ako je neko razocaran i posvadjan sa svima taj ne moze da bude po merilima drugih.

Videvši koliko je voljen jedan kolega, i analizom utvrdivši da je to zato što je stvarno dobar, rešim ja da budem bolji nego što jesam.

Da ne dužim - nisam uspeo !
Možeš biti samo ono što već jesi.
Malo nešto sebe možeš da poboljšaš, nateraš se da ustaješ starijima u busu, ali i to samo kad nisam umoran ...

Moram reći da najviše u "popravci" čoveka pomaže okolina svojim opominjanjem, kaznama nagradama !

ne znam dal je i za njega ali dobar savet za mene...kad se navučem na forum ne umem da se skinem..provedem tui sate i dane....koristan je forum, ali ima toliko boljih načina da koristim vreme...
dal je koristan ne znam
a dal je poguban znam da jeste

zasto znam
pa zato sto mi je obrisan deo posta gde sam to rekao

uvek se pitam sta se roji u glavama ljudi
da ne trpe tudje misljenje i stav ako nije kao njihov

dal je koristan ne znam
a dal je poguban znam da jeste

zasto znam
pa zato sto mi je obrisan deo posta gde sam to rekao

uvek se pitam sta se roji u glavama ljudi
da ne trpe tudje misljenje i stav ako nije kao njihov
Ja se izvinjavam , nisam dobro shvatila, nije opravdanje, ali sam malo sanjiva. Skontala da se sebi obraćaš i daješ savet , a ne drugom članu kažeš da se skine sa foruma .:(

Kada nekome kažeš: skini se sa foruma, nikako to ne mogu da prihvatim kao brisanje jer se ne slažem sa mišljenjem. Brisanje je jer je to uvreda za drugog člana, koji nema isto mišljenje kao ti. Tako da si jako kontradiktoran.
valjda znas da ja to kazem zbog sebe koji sam navucen
a posto je korisnik iz vase kafane decidno rekao da mene niko ne prati i cita i da me svi na krstarici preziru, sto bi neko uvazio to sto sam rekao?

i sto moram da lazem o svojoj emociji?
ako mi se neka zena svidja, ako treba javno cu joj to reci...isto ako mi neko ide na onu stvar.

kakav si covek takvim te cini rec, zato sluze bas ovakvi forumi...ako ne volis tudj stav, boze moj, imaa na tw ogranicen broj karaktera pa nek svako takav iznosi svoje misljenje.

Bolji zbog sebe ili u ocima drugih?
nauči da voliš sebe

tu ne mislim na sebičluk ili pumpanje egoizma nego na pravu ljubav prema sebi...kad to imaš imaćeš i pravu ljubav prema drugima...pre toga ta ljubav prema drugima je samo maska dobrog i poslušnog dečaka...

druga stvar je odricanje od egoizma...to se postiže tek kad prihvatiš da svako ali baš svako kao duša ili biće vredi jednako kao ti...
kao ličnost više vredi ne onaj koga više vole i cene nego onaj ko više voli druge...kao duše svi vredimo jednako
da, slazem se..onda tek mozes da volis druge..

Bolji zbog sebe ili u ocima drugih?

da, slazem se..onda tek mozes da volis druge..
izvinjavam se na upadu, ali zar svako od nas ne misli da je najbolji najpametniji najobrazovaniji najpozeljniji?

malo cinizma naravno, ali ili ljude volis ili ne...onaj ko ne voli ljude to se oseti, onaj muskarac koji mrzi zene ne da se oseti nego vonja, onaj koji mrzi naciju njenu istoriju veru cast ponos i postenje i kune se u vrline onostranog, antonima svega pobrojanog... taj ne da vonja nego ni prozori nisu dovoljni promaju da otvoris da to izadje.

i to se ne glumi. na forumima svi pokazuu sta su, u zivotu u realu vidis coveka na ulici ne znas nista o njemu, mozes da pretpostavis na bazi iskustava ko je sta je sta ga mori i sl. ovde to nije potrebno...podsvest svakome izbija iz napisanog

citas izmedju redova i vidis dal je neko razuman nerazuman, dal vuce komplekse frustracije bol ponizenje, dal nema nista od toga..sve je na dlanu.

ne umes da citas ljude? onda ne poznajes sebe, upoznaj sebe pa ces upoznati ono najlepse i najgore u drugom. ako se stidis svog zla koje nosis i pripisujes drugom, onda nema napretka ni pod razno

bolja osoba se postaje samo u korelaciji odnosa sa drugim ljudima. sam sa sobom mozes svasta umisljati.

zato i napisah da mnogo foruma moze da te unisti kao psiha koji ima veci broj pacijenata od dozvoljenih. slusas tudje sudbine i postajes deo njih. tebe niko ne slusa. a ne slusaju jer znaju da si napr. od njih bolji i to kao cir kao atavizam raste u njinoj dusi i razbija uvrezeno misljenje koje gaje o sebi.

sve je to u psihologiji davno ispisano.

Poslednja izmena:
Bavim se humanitarnim radom. :) Moje kćerke i ja stalno smo u nekim akcijama. To je kod nas nastalo potpuno spontano i sada predstavlja dio naših života. Ne samo da oplemenjuje čovjeka već nauče se djeca saosjećanju, da se stave u par "tuđih cipela". Kamo sreće da je više humanitarnog angažovanja omladine, tako mislim da bi bilo manje nesreća koje nam se dešavaju.

Bavim se humanitarnim radom. :) Moje kćerke i ja stalno smo u nekim akcijama. To je kod nas nastalo potpuno spontano i sada predstavlja dio naših života. Ne samo da oplemenjuje čovjeka već nauče se djeca saosjećanju, da se stave u par "tuđih cipela". Kamo sreće da je više humanitarnog angažovanja omladine, tako mislim da bi bilo manje nesreća koje nam se dešavaju.
promeni sistem
promeni prosvetu
promeni obrazovanje
promeni medije
ustanovi kulturni program i podizanje nacionalne svesti
izbaci dno koje promovise nasilje i prostakluke

pa ce za pola veka omladina biti normalna
nazalsot ova generacija i sledece su otpisane
a to zna svako ko se bavi adolescentima sta i koliko mozes promeniti

Po meni treba shvatti da sve sto ti imas ili nemas je slucajnost , to gde si se rodio , boja koze , da li si strejt ili gej , Srbin ili Hrvat ili vanzemaljac , tvoji geni i okruzenje , manjak ili visak psihickih ili fizickih poremecaja , nista od ovoga nisi ti birao ali jos bitnije nije ni niko drugi birao , to potpuno gasi bilo koji argument za mrznju prema drugima , sto po meni svakoga cini boljom i mirnijom osobom.

Back