Šta će da rade Srbi, Hrvati i Muslimani kada nestane religija?

Sensei

Master
Moderator
Poruka
93.030
Religija polako ali sigurno izlazi iz modernog društva i samo je pitanje vremena kada će sadašnje dominantne postati irelevantne.

Šta će u tom slkučaju da rade Srbi, Hrvati i Muslimani na našim prostorima kada izgube argument zašto da se glože i mrze?

rel.gif

Religija polako ali sigurno izlazi iz modernog društva i samo je pitanje vremena kada će sadašnje dominantne postati irelevantne.

Šta će u tom slkučaju da rade Srbi, Hrvati i Muslimani na našim prostorima kada izgube argument zašto da se glože i mrze?

Pogledajte prilog 1403196
religija mozda "uzlazi iz modernog drustva", ali zato imas pola planete koji su vise "staromodno" drustvo, pa mislim da je uticaj religije u tim zamljama isti kao sto je bio i pre 100 i 200 i 500 godina!

religija mozda "uzlazi iz modernog drustva", ali zato imas pola planete koji su vise "staromodno" drustvo, pa mislim da je uticaj religije u tim zamljama isti kao sto je bio i pre 100 i 200 i 500 godina!
možda će po obodima civilizacije da se zadrži duže, ali razvijeni zapad je izdizao ruke od religije. A naše su oči uprte u zapad.

Не слажем се са чињеницом. Код муслимана пада број верника те у мароку нпр имаш само 20% ако не и мање верника од млађе популација

У хришћанским земљама религиознист или расте или стагнира

Не слажем се са чињеницом. Код муслимана пада број верника те у мароку нпр имаш само 20% ако не и мање верника од млађе популација

У хришћанским земљама религиознист или расте или стагнира
poraslo je privremeno u ex komunistčko socijalističkim zemljama isključivo iz nostalgije ali će to da splasne za par generacija.

Religija možda nestaje iz modernog društva, ali ovde je više religioznih nego što je bilo pre revimo 50 godina, tako da mi sve kontra. Kao i Bošnjaci i Hrvati.

Evo dovoljno da se ode do Austrije i svi ljudi sa ovih prostora žive složno. Ovi krajevi su uvek bili zatucani, pa u kombinaciji sa siromaštvom dolazi se do religija i mržnje. Po izjavama političara se može zaključiti da se nacionalne tenzije namerno podgrejavaju, sve u cilju da se masa lakše kontroliše kad je u strahu i problemima. Put ka EU je jedini način da se na ove prostore uvede red, ali kao što vidimo, napredni režim se godinama trudi da u tom pogledu tapkamo u mestu više od decenije.

Daće Bod pa dam onda svima krene lepo :mrgreen:

Šalu na stranu, meni ne deluje da nestaje, naprotiv...
A bilo bi lepo da prestanemo da se bar po tom pitanju delimo i svađamo.Besmisleno je.Nešto nisam ubeđena da će to skoro da se desi.
Sa druge strane, koliko je novac uzeo moć nad svima nama, sve je moguće.I to sve me i zabrinjava.

Daće Bod pa dam onda svima krene lepo :mrgreen:

Šalu na stranu, meni ne deluje da nestaje, naprotiv...
A bilo bi lepo da prestanemo da se bar po tom pitanju delimo i svađamo.Besmisleno je.Nešto nisam ubeđena da će to skoro da se desi.
Sa druge strane, koliko je novac uzeo moć nad svima nama, sve je moguće.I to sve me i zabrinjava.
Amerika je bila uzor mnogima, što milom što silom, tako da ono što se tamo dešava će verovatno da se projektuje kroz celu Evropu, ako ne i šire.

Statistika pokazuje da je 1976. tamo bilo 91% hrišćana, 2016. je palo na 73.6% a već 2022. na 64%

Amerika je bila uzor mnogima, što milom što silom, tako da ono što se tamo dešava će verovatno da se projektuje kroz celu Evropu, ako ne i šire.

Statistika pokazuje da je 1976. tamo bilo 91% hrišćana, 2016. je palo na 63.6% a već 2022. na 64%

Samo da ne bude silom.
Mada, danas sila nije što je nekad bila.Ni ne primećujemo da je tu.

Misliš ideologija?Moguće.
Već je i najavljuju.
U tom slučaju se nadam da će Srbija kao onomad što je Juga, ostati negde u nekoj svojoj ideologiji.
ta je ideologija u velikoj meri romantizovana. Istorijski, osnivači srpske crkve - Nemanjići (car Dušan specifičnoo) su u jednom trenutku hteli da pređu na katoličanstvo ali su se u poslednji minut predomislili jer su videli da se grčka vera više isplati zbog geopolitičkih razloga.

ta je ideologija u velikoj meri romantizovana. Istorijski, osnivači srpske crkve - Nemanjići (car Dušan specifičnoo) su u jednom trenutku hteli da pređu na katoličanstvo ali su se u poslednji minut predomislili jer su videli da se grčka vera više isplati zbog geopolitičkih razloga.

Poznato mi je to sa Nemanjićima.
Iskreno, mnogo krvi je palo u ima Boga...kako god ga ko zvao.Hrišćanstvo je prednjačilo u tome...svidelo se to nama ili ne, tako je.

Što se tiče komunizma kao ideologije, da delom je romantizovano.Meni lično u teoriji to nije loša ideologija, ali je u praksi gotovo neupotrebljiva.
Juga nije bila isto što i Rusija, zahvaljujući onom NE iz 1948.
Jasno je meni da niko danas nema ni jednu lepu reč za Tita i KPJ, ali to je normalno kad se nešto raspadne.
Ipak, nije tu sve bilo tako loše kako se danas želi predstaviti.
Ako socijalizam kao ideja ili ti ideologija koja je delom potekla iz komunističke ideologije, sasvim isčezne, neće valjati.A rekla bih da u potpunosti isčezava.

Jok za mog zivota a posle kako bude.
Šta će u tom slkučaju da rade Srbi,
Da tuze Hrvatsku za NDH iz jedini deciji logor za Srbe na celom svetu,da tuze Hrvatsku za etninicko ciscenje Srba od devedesete do devedeset pete uz bilione za materijalnu stetu,dusevni bol,odstetu.
Da tuze islamske vernike za sve sto su radili protiv Srba u Hrvatskoj,Federaciji.
Hrvati i Muslimani na našim prostorima
Iznosice odbranu na sudu.
kada izgube argument zašto da se glože i mrze?
Ne bi postojalo ono sto se krije iza vera koje napadaju Srbe te bi bio mir ~ Srbi su uvek kroz istoriju branili svoje,tudje nas ne zanima a oni bi da otmu nase.

Back