Шта би житељи Србије северно од Саве и Дунава изгубили укидањем Аутономне покрајине Војводина?

Ispade da su posle WW2 rata na vlast u Voši došli nekakvi stari vojvođani a ne Pepo Bandić sa brigadama iz njemačkih kuća. Neka premetačina u tvojoj glavi.
Dosad su se neki kultivisali.
Dobar je bio Pajtić, on zna i mađarski.

0b95192b4233eada9f179fb8e4d3e559.jpg

Ambari , silosi, rinflajš tooooo,
biće rane za našu srpsku braću iz Crne Gore , Kosova i Metohije , Maćedonije , Krajine i Republike Srpske a ako se opet dogodi neki kiks pa naša braća budu proterana sa vekovnih ognjišta vojvođanska plodna zemlja će otvoriti svoja njedra za još jednu kolonizaciju , zar to nije divno !

Моје скромно мишљење је да би требало укинути Аутономну покрајину Војводину.

Под Војводином данас подразумевамо административни апарат у Новом Саду који зовемо "аутономна покрајина Војводина" и територију Србије северно од Саве и Дунава.

Тиме што бисмо укинули административни апарат у Новом Саду не бисмо укинули Војводину. Војводина би остала и даље тамо где јесте, и где јој је и место. Једино би био укинут административни апарат АПВ.

Грађани који живе на територији Војводине би можда помислили да су тиме ускраћени за нешто. За нека права, међутим, истина је да би у том случају имали већа права.

Надлежности које има аутономна покрајина Војводина би требало уредити тако што би се Србија поделила на Округе (не ове данашње који су само испостава Владе и Министарстава, без могућности за одлучивање), већ би требало окрузима дати самосталне надлежности (неке које данас имају општине, а неке које данас има Република тј. министарства). Сваки округ би имао своју скупштину (као што нпр. општине и градови имају своје скупштине) и Владу (извршно веће или како га већ назовемо) и своје изворне надлежности, које би делом биле одузете локалним самоуправама, а делом одузете Републици и спуштене на округе.

Шта би се тиме постигло?

Нпр. какву корист од аутономије војводине са административним апаратом у Новом Саду има становник Панчева или становник Суботице или Сомобра? Никакву. Корист имају службеници из Новог Сада.

Пребацивањем надлежности са локалне самоуправе на округе би локални шерифи били спречени да буду локални шерифи. Нпр. Јутка из Бруса не би могао да буде локални шериф и апсолутни газда у општини Брус, јер би највећу власт у Брусу имала, не локална самоуправа, већ Округ, који би био у Крушевцу (за крушевац и околне општине). У Дољевцу не би локални шериф могао да уцењује бираче тако што би им рекао, "ако будем имао 80 % гласова у селу, добијате до ове линије асвалтиран пут, а ако и на следећим изборима добијем 80 %, добијате после избора и остатак пута", јер би одлука о овоме била доношена на нивоу Округа.

Опет, власт би се приближила грађанима укидањем Аутономне покрајине Вовјодна, јер се послови за Суботицу, Панчево, Кикинду, Сомбор не би решавали у Новом Саду, већ у центру округа.

Локалне самоуправе би имале тек неке основне локалне надлежности, биле под контролом округа, па се никада не би десило да локални шериф заиста добије велику власт, попут Јутке или неког сличног којих је Србија пуна.
Први део око укидања аутономије подржавам. Али овај други део ми се чини као још гора опција. Мислим да би боље било једноставно увећати надлежности општина и оставити им већину новца. Они би онда сами могли да граде и финансирају шта им је потребно, локално, без мешања централе. А централа би требала да од сакупљеног већи део распореди сиромашнијим општинама. Тако би се власт приближила обичном човеку, који би стварно могао на локалним изборима да доноси промене. Чак би можда било добро забранити да политичке партије на републичком нивоу учествују на локалним изборима, и да локалне партије учествују на републичким.

Први део око укидања аутономије подржавам. Али овај други део ми се чини као још гора опција. Мислим да би боље било једноставно увећати надлежности општина и оставити им већину новца.

Ти би Јутки дао још више пара и још више власти?

Ја не бих.

Ти би Јутки дао још више пара и још више власти?

Ја не бих.
Da tu bi se neka ravnoteža između lokalne samouprave i centralne vlasti morala uspostaviti u smislu veće odgovornosti lokalne vlasti. Znači više para i vlasti ali više i odgovornosti te kontrole iz centra i sa terena. Naravno pre toga biografija pojedinaca mora biti čista bez kriminalnih mrlja , razume se i dodira sa kriminalnim korumpiranim biirokratama iz Novog Sada . Tu se lustracija mora temeljno realizovati.

Back