Српску децу у Суботици терају да уче на хрватском

Ne znam za Pirot,
ali u Subotici se oduvek govorila neka varijanta srpskohrvatskog jezika sa jedne strane
i mađarskog sa druge.
U školi se učio i jedan i drugi i nije bilo problema.

Очигледно је да никад ниси чуо за нормирање језика и стандардни језик. По теби би свако село требало у својој школи да учи свој говор, у образовним институцијама се не би учио ни користио стандардни језик јер га не би ни било, као у средњем веку. То само говори о томе колики си слепац.

Poslednja izmena od moderatora:
Али откуд хрватски у Суботици уопште? Кад су то Хрвати мигрирали у Суботицу, па да се тамо учи хрватски? Или је то случај као и са Карашанима, били неки Срби католици, па им РХ поделила путовнице? Тако да проблем није у томе што ће ова ИПАК да студира на хрватском језику, већ откуд хрватски језик уопште у Суботици, дефинитивно мистерија дана. :eek:

Али откуд хрватски у Суботици уопште? Кад су то Хрвати мигрирали у Суботицу, па да се тамо учи хрватски? Или је то случај као и са Карашанима, били неки Срби католици, па им РХ поделила путовнице? Тако да проблем није у томе што ће ова ИПАК да студира на хрватском језику, већ откуд хрватски језик уопште у Суботици, дефинитивно мистерија дана. :eek:

Мислим да се ни не спомињу све до краја 19. века. Пре тога су били само Буњевци

Буњевцима је наређено да морају да се изјашњавају као "Хрвати". То су наредили Срби а не Хрвати, да се угузе Хрватима. Има званична наредба неког ђенерала Србина, ђе је каже да је забрањено пописивати Буњевце као Буњевце, већ само као "Хрвате".

Буњевцима је наређено да морају да се изјашњавају као "Хрвати". То су наредили Срби а не Хрвати, да се угузе Хрватима. Има званична наредба неког ђенерала Србина, ђе је каже да је забрањено пописивати Буњевце као Буњевце, већ само као "Хрвате".

Sećam se kad su nam branili da se izjašnjavamo kao Jugosloveni.
Pitam ja, a da li mogu da se izjasnim kao Englez,
to može, kažu, a što kao Englez ?
Pa to mi se, reko, sviđa,
a i dozvoljeno je.

Kad ne mogu da budem ono što jesam,
biću ono što bih voleo da budem !

sigurno je da ce to odeljnjenje biti mesovito i sad je samo pitanje kome smeta da uci na hrvatskom i nece konkurisati u tu skolu..
mene bi iskreno bolelo uvo da mi dete uci skolu na hrvatskom ili madjarskom.. ako moze da prati nastavu, ok...

Pod pretpostavkom da postoji arhitektonska skola Sapcu (mozda i postoji, lupam), potrebno je naci arhitekte kao predavace. Verovatno u Sapcu nije problem naci dovoljan broj arhitekata Srba ali bi itekako bilo tesko naci dovoljan broj arhitekata koji bi predavali na hrvatskom ili madjarskom. Isto tako pretpostavljam da bi u Senti sa 78 posto madjara bilo vrlo tesko naci na primer doboljan broj farmaceuta Srba koji bi izvodili nastavu u srednjoj farmaceutskoj skoli, ili dovoljan broj lekara koji bi izvodili nastavu u medicinskoj. u tome je problem.

Objasnio

Pod pretpostavkom da postoji arhitektonska skola Sapcu (mozda i postoji, lupam), potrebno je naci arhitekte kao predavace. Verovatno u Sapcu nije problem naci dovoljan broj arhitekata Srba ali bi itekako bilo tesko naci dovoljan broj arhitekata koji bi predavali na hrvatskom ili madjarskom. Isto tako pretpostavljam da bi u Senti sa 78 posto madjara bilo vrlo tesko naci na primer doboljan broj farmaceuta Srba koji bi izvodili nastavu u srednjoj farmaceutskoj skoli, ili dovoljan broj lekara koji bi izvodili nastavu u medicinskoj. u tome je problem.

Pogresno. Ako zivis u nekoj drzavi i naravno radis u drzavnoj instituciju trebao bi da znas jezik te drzave. Procenat Madjara/Hrvata je apsolutno nebitan, stvar je u tome da vecinju njih boli k***rac da nauce srpski jezik....Ja ako odem u Norvesku ( sto planiram ) prvo cu sesti i nauciti jezik, to se ocekuje od svake normalne osobe, ono sto je sramota je to sto oni zive ovde a nemaju pojma rec srpskog jezika....

Много се расплинула тема, па да резимирамо мало.

Суштина је да дете Србин, у земљи Србији, не може да похађа наставу на српском.

Не занимају ме разлози и изговори.

У Вуковару не опстаје табла са ћирилицом, овде се српској деци издаје сведочанство на хрватском.

И нема шта даље да се прича.

Ма какви нема, Срби више воле да причају него да предузму нешто конкретно..

Па, ок, и нека причају, али сувисло.

Не желим да читам изговоре, зашто нешто министарство не може.

Да видимо шта може, коначно.

Па, ок, и нека причају, али сувисло.

Не желим да читам изговоре, зашто нешто министарство не може.

Да видимо шта може, коначно.

Moze samo ono sto sme i sto joj je dozvoljeno ...
E sad i to zavisi od onog "ko daje Dozvole"...

Moze samo ono sto sme i sto joj je dozvoljeno ...
E sad i to zavisi od onog "ko daje Dozvole"...

Е, па, волела бих онда да то отворено изађу и кажу овом глупом народу.

Не смете, браћо Срби, да будете Срби у Србији.

То је грех и опасно је.

Не смете да будете ни писмени, ни много начитани, јер и то је грех.

Читајте Јелену Баћић, гледајте Фарму, завршавајте школе на мађарском, хрватском, ромском и будите срећни што смо вам и то дозволили.

У вашој сопственој земљи, где је грех бити већина.

Што би реко један наш мудри бело-седи мудрац старог београдског нагласка: ,,кад се појави ЛГБТ у школи родитељи треба дузму шипке и да је разбију да камен на камену не остане". Верујем да се тај закон може модификовати за ово кривично дело са допуном-изменом да се професорима и директорима који су самоиницијативно наметнули круватски покаже гугл рт или гугл мапа а на њима путања најкраћег изласка из Србије и РС.

Poslednja izmena:
Што би реко један наш мудри бело-седи мудрац старог београдског нагласка: ,,кад се појави ЛГБТ у школи родитељи треба дузму шипке и да је разбију да камен на камену не остане". Верујем да се тај закон може модификовати за ово кривично дело са допуном-изменом да се професорима и директорима који су самоиницијативно наметнули круватски покаже гугл рт или гугл мапа а на њима путања најкраћег изласка из Србије и РС.

А онда долазе Срби полицајци, па ти суди Србин судија у сред Србије, па идеш у српски затвор. Само да те подсетим шта је рекао Милан Брдар, без спољног фактора нема нама бољитка, а тај фактор је Русија

А онда долазе Срби полицајци, па ти суди Србин судија у сред Србије, па идеш у српски затвор. Само да те подсетим шта је рекао Милан Брдар, без спољног фактора нема нама бољитка, а тај фактор је Русија

Имао сам у обзир као у многим лепим нашим маштама да имамо полицију која је на страни Срба... Онда да их испишу и то је то.
:aha2:

Имао сам у обзир као у многим лепим нашим маштама да имамо полицију која је на страни Срба... Онда да их испишу и то је то.
:aha2:

Више бих волео да се поштују закони и да нико није изнад тог закона,а полиција да служи интересима свих српских грађана. Што се тиче националних мањина, само реципротет и ништа друго.

Више бих волео да се поштују закони и да нико није изнад тог закона,а полиција да служи интересима свих српских грађана. Што се тиче националних мањина, само реципротет и ништа друго.

Баш баш али ни то не може.

Back