Српско-српски речник

Poruka
8.130
Позајмила сам наслов за тему, али не планирам да тема има икакве везе са Р.Дамјановићем.
Хтела сам да покушамо да уместо уобичајених туђица, позајмљеница, прилагођеница, усвојеница, преведеница итд..користимо српске речи.

Идеју ми је дао израз који сам скоро чула .Човек ми је причао како су некада у основној школи правили медаљоне за поклон користећи кашику и СКОПЧАЉКУ.
Скопчаљка одн. зихернадла ( Sichernadel )

1588005135768.jpeg

Позајмила сам наслов за тему, али не планирам да тема има икакве везе са Р.Дамјановићем.
Хтела сам да покушамо да уместо уобичајених туђица, позајмљеница, прилагођеница, усвојеница, преведеница итд..користимо српске речи.

Идеју ми је дао израз који сам скоро чула .Човек ми је причао како су некада у основној школи правили медаљоне за поклон користећи кашику и СКОПЧАЉКУ.
Скопчаљка одн. зихернадла ( Sichernadel )

Pogledajte prilog 688915
U mojoj okolini je zovu "Prekacaka"

Rec PILOT , kako bi trebao da bude pravi prevod na nas jezik ?
нема згодна наша реч тако да не треба да измишљамо рупу на саксији.

Исто као и КОМПЈУТЕР. То није рачунар јер се на енглеском рачунање каже calculate (калкулисати) тј. математички одредити и то у једноставној форми. За компликовано прорачунавање се користи реч compute (па одатле и компјутер) а за то нема згодна реч у нас.

calculate ili racunanje brojevima , ciframa .
Tacno je da masina ne radi samo racunjanje vec niz funkcija zadataka .
Mogli bi sad malo da ubacimo sale , da ga zovemo zadatorom, izvrsilom, svrsilom ili Tarabićevim ćereslom
mada mislim da se to ćereslo odnosni na danasnji mobilni telefon.
гласам за свршило, ха ха

Баштовани у источној Србији говоре како пестују своје поврће. Много ми је био чудан израз потпуно неразумљив (copy-paste) pa sam pokušala da ga pronađem na netu .

pjȅstovati (koga) nesvrš. <prez. -tujēm, pril. sad. -tujūći, gl. im. -ānje>

DEFINICIJA
zast.
1.
biti pjestinja, čuvati djecu, voditi brigu o djeci
2. a. njegovati b. tetošiti
; pjestovati – njegovati, maziti, milovati ...

čuvati - (značenje izvedeno preko sinonima) hraniti, gajiti, dojiti, negovati, paziti, kultivisati, pestovati, gojiti

ETIMOLOGIJA
prasl. *pěstunъ: učitelj, odgajatelj (rus. pestún, polj. piastun)

И, по брзој гугл претрази, користи се у словеначком, словачком, хрватском.

Back