Српско Православље не зна за расе- Јоханезбург

> al sta je to lose u paganizmu?

Pa lose je to sto, ako si hriscanin, smatras da je hrisanstvo smisleno i blagodatno i put spasenja i za tebe i za mene i za crnca. I onda tu nema mesta sumnji i nekim multikulti pristupima, jer vernik ne vidi sve vere kao jednako ispravne nego svoju kao ispravnu a druge kao neispravne. To je poenta vere.

"Исус му рече: ја сам пут и истина и живот; нико неће доћи к оцу до кроза ме." - jevandjelje po Jovanu, 14:6

super,
al sta je to lose u paganizmu?

Па оно, примитивнији је од монотеизма, зар не? :confused:

Није ни паганизам паганизам. С времена на време нови концепти и нови богови потискују оне старе, и тако непрестано до монотеизма као краја. Или како неки кажу, до атеизма.

Pa lose je to sto, ako si hriscanin, smatras da je hrisanstvo smisleno i blagodatno i put spasenja i za tebe i za mene i za crnca. I onda tu nema mesta sumnji i nekim multikulti pristupima, jer vernik ne vidi sve vere kao jednako ispravne nego svoju kao ispravnu a druge kao neispravne. To je poenta vere.

"Исус му рече: ја сам пут и истина и живот; нико неће доћи к оцу до кроза ме." - jevandjelje po Jovanu, 14:6

pa to kazu sve religije!
ko ce meni da da garanciju na vecnost da je bas TO prava relgija?
i ko ce mene da ubedi da je samo trecina populacije na zemlji ona koja je izabrala pravu religiju i koja ce ici u "raj"....i sta je to uopste taj "raj" koji pominju hriscani...

И не само са хришћанске, или уопште верничке стране - реч је о еволуцији религиозног посматрања природе и постојања уопште, од примитивних форми анимизма и тотемизма, до развијеног монотеизма.

Па оно, примитивнији је од монотеизма, зар не? :confused:

Није ни паганизам паганизам. С времена на време нови концепти и нови богови потискују оне старе, и тако непрестано до монотеизма као краја. Или како неки кажу, до атеизма.

NE!
uopste ne mora da znaci!
sveci u hriscanstvu (pravoslavlju) su preuzeli ulogu vecine bogova starih slovena.....
i po cemu je to naprednije, ako se iste stvari zovu drugim imenima?

pa to kazu sve religije!
ko ce meni da da garanciju na vecnost da je bas TO prava relgija?
i ko ce mene da ubedi da je samo trecina populacije na zemlji ona koja je izabrala pravu religiju i koja ce ici u "raj"....i sta je to uopste taj "raj" koji pominju hriscani...

Ааа, ти у том смислу говориш, као, која религија нуди апсолутну истину? То нико не може да гарантује, само заборављаш да се овде не ради о покрштавању људи који су атеисти и који имају испитивачки однос према природи.

Ааа, ти у том смислу говориш, као, која религија нуди апсолутну истину? То нико не може да гарантује, само заборављаш да се овде не ради о покрштавању људи који су атеисти и који имају испитивачки однос према природи.

pa u tome je i fora....
ne mozes ti nekome ko je u startu nekriticki nastrojen prema svetu da "nameces" pravoslavlje islam ili nesto drugo.....
ako sve treba da bude fer, ajde da im objasnimo sta je hriscanstvo, sta je pravoslavlje, sta je budizam, sta je agnosticizam, sta je ovo sta je ono, pa neka sami biraju....

NE!
uopste ne mora da znaci!
sveci u hriscanstvu (pravoslavlju) su preuzeli ulogu vecine bogova starih slovena.....
i po cemu je to naprednije, ako se iste stvari zovu drugim imenima?

Јесу, у примитивном схватању заосталих сељака. Не желим никога да вређам, али у самом хришћанству се каже да се не треба клањати ни пред ким другим него пред Богом, чак ни пред арханђелима који су по својим "моћима" далеко изнад паганских богова, тако да људи те ствари никако нису могли да науче од хришћана. Једноставно се ради о томе да масе у својим главама нису сасвим напустиле политеистичка схватања, него се налазе негде између словенског политеизма и словенског схватања хришћанства.

pa u tome je i fora....
ne mozes ti nekome ko je u startu nekriticki nastrojen prema svetu da "nameces" pravoslavlje islam ili nesto drugo.....
ako sve treba da bude fer, ajde da im objasnimo sta je hriscanstvo, sta je pravoslavlje, sta je budizam, sta je agnosticizam, sta je ovo sta je ono, pa neka sami biraju....

Не знам, ја то контам на овај начин: ако већ не може да сконта да киша пада због кондензовања водене паре, и да се грмљавина дешава због електричног пражњења, боље му је да верује да ту кишу доноси "милостиви Бог" који је страдао због љубави према људима, и који налаже људима да да буду човечни и поштени и да поштују и воле једни друге, него да верује да ту кишу баца намргођени бог Тор пред којим треба клечати у паничном страху и коме треба приносити људске жртве да би се умилостивио.

И још ово, то сам заборавио.

Слажем се, али тешко можеш очекивати да ће православни калуђер да им прича о будизму или агностицизму. :lol:

Јесу, у примитивном схватању заосталих сељака. Не желим никога да вређам, али у самом хришћанству се каже да се не треба клањати ни пред ким другим него пред Богом, чак ни пред арханђелима који су по својим "моћима" далеко изнад паганских богова, тако да људи те ствари никако нису могли да науче од хришћана. Једноставно се ради о томе да масе у својим главама нису сасвим напустиле политеистичка схватања, него се налазе негде између словенског политеизма и словенског схватања хришћанства.

razmisljam nad ovim postom, nisam siguran sta bih rekao....ni da si u pravu ni da nisi....
ako hriscani imaju jedno vidjenje sveta, a to je to - da se ne treba klanjati nikome do Bogu, to se ne moze prenositi na razne pagane, jer u tom slucaju priznajemo hriscane kao validan i istinit izvor "vere"....sto je glupo......
zasto ne bi bilo sasvim ok verovati da ce ti ovaj bog pomoci kada ides na pecanje ili onaj bog kada sadis pasulj.....

Не знам, ја то контам на овај начин: ако већ не може да сконта да киша пада због кондензовања водене паре, и да се грмљавина дешава због електричног пражњења, боље му је да верује да ту кишу доноси "милостиви Бог" који је страдао због љубави према људима, и који налаже људима да да буду човечни и поштени и да поштују и воле једни друге, него да верује да ту кишу баца намргођени бог Тор пред којим треба клечати у паничном страху и коме треба приносити људске жртве да би се умилостивио.

pa nisam siguran ni da svi hriscani shvataju boga kao nekoga pred kim NE treba klecati u panicnom strahu....u stvari, bas na ovom forumu sam video neke ljude za koje imam utisak da veruju boga i isusa samo zato sto se plase neke kazne.....

a i tor i perun ne bacaju uvek munje i gromove da bi kaznili nekoga, nego cisto radi zabave :)

razmisljam nad ovim postom, nisam siguran sta bih rekao....ni da si u pravu ni da nisi....
ako hriscani imaju jedno vidjenje sveta, a to je to - da se ne treba klanjati nikome do Bogu, to se ne moze prenositi na razne pagane, jer u tom slucaju priznajemo hriscane kao validan i istinit izvor "vere"....sto je glupo......
zasto ne bi bilo sasvim ok verovati da ce ti ovaj bog pomoci kada ides na pecanje ili onaj bog kada sadis pasulj.....

Па могло би бити ОК, и ја не кажем то. Мало прегрубо делује оно кад сам рекао "примитивни сељаци"; ту не мислим у смислу да су простаци или сировине, већ "примитивни" у смислу "првобитни", значи људи у контакту са природом који је схватају по некој инерцији, који о њој нешто претерано не размишљају, а који једноставно нису чули нека "напреднија" схватања о њој.

Не кажем да је то лоше, него само говорим о развијености и дубини на који се природа схвата. Хришћанство се ту на неки начин приближава науци, јер Бога не описује само као личност, већ као и силу, као дух и енергију која све прожима. То је једно врло апстрактно мишљење у односу на паганизам, где су богови нешто попут надљуди који владају природом као што владар влада у држави. По томе нема никаквог "бога" због којег ће ти нићи пасуљ (што спомињеш) или због којег ћеш ухватити рибу. Нема тог "бога" који ће ти натерати рибу у мрежу, већ ће се све дешавати по неким законитостима природе са којима ћеш бити у складу (ако си у божијој "милости"), или са којима нећеш бити у складу. То је веома слично са индијским и будистичким концептом карме, дакле да не постоје "богови" и "жртве" које би могле да промене чињеницу да у Мртвом мору нема риба, или да у Насци не пада киша.

Хришћани верују у светитеље који су умрли у најстрашнијим мукама, а притом се молили Богу да их спасе. То је нешто врло апстрактно - због чега би неко веровао у таквог Бога? Будеш идеалан хришћанин целог живота, и на крају те неко због тога (или због нечег другог) прогони, убија и мучи, и једини пут нешто заиста затражиш од Бога - да те спасе - а он то не учини. У паганистичкој свести то јенепојмљиво и сулудо, да са једним Богом, који је добар, може да постоји толико зла, страдања и ратова у свету, па се зато измишљају подједнако моћни "зли богови", или (у примитивнијем схватању хришћанства) Сатани дају божанске моћи, а овај свет посматра као поприште борбе злих демона и добрих анђела (у суштини, схватање врло блиско паганизму). Узвишена је она религија која бреме одговорности поставља на човека, на његову слободну вољу и на његове напоре и акције. Хришћанство би такво барем требало да буде, али ствар је управо у томе што, иако смо номинално хришћани, многи то хришћанство схватају на нивоу ранијих ступњева религиозности. Како другачије објаснити крвопролића између хришћана и муслимана, кад формално и једни и други верују у истог Бога?

pa nisam siguran ni da svi hriscani shvataju boga kao nekoga pred kim NE treba klecati u panicnom strahu....u stvari, bas na ovom forumu sam video neke ljude za koje imam utisak da veruju boga i isusa samo zato sto se plase neke kazne.....

Овде си 100% у праву, таквих имаш милион. :) Шта рећи када свако од нас може да наведе барем једног атеисту који је и бољи човек, и поштенији и доброћуднији, малтене више хришћанин по понашању него маса људи која дрежди по црквама, а не капира суштину целе приче.

Не кажем да је то лоше, него само говорим о развијености и дубини на који се природа схвата. Хришћанство се ту на неки начин приближава науци, јер Бога не описује само као личност, већ као и силу, као дух и енергију која све прожима. То је једно врло апстрактно мишљење у односу на паганизам, где су богови нешто попут надљуди који владају природом као што владар влада у држави.

da, kapiram.....
zato JA nisam vernik.....ni ateista ni ne znam sta.......mada volim da se izjasnjavam ka o pagan jer mi je njihova (staroslovenska) ideja jako slikovita i bajkovita, i mnogo zanimljivija i inspirativnija nego hriscanska.
Sto se tice apstratnog shvatanja boga i cele te ujdurme, tu se ne slazem, neko je boga i stvari koje nije mogao da skapira poistoveetio sa JEDNIM bogom i njegovim apostolima i svecima, a drugi je za to izmislio nekoliko bogova....

По томе нема никаквог "бога" због којег ће ти нићи пасуљ (што спомињеш) или због којег ћеш ухватити рибу. Нема тог "бога" који ће ти натерати рибу у мрежу, већ ће се све дешавати по неким законитостима природе са којима ћеш бити у складу (ако си у божијој "милости"), или са којима нећеш бити у складу.

ima, ima :)
a to je bas ona nauka :) ili bolje reci Nauka

Како другачије објаснити крвопролића између хришћана и муслимана, кад формално и једни и други верују у истог Бога?

@ostatak teksta
mislim da se slazem

@ovo
ovo je odlicnom a ovo je veliki problem, kada bi SVAKO u svog boga verovao na taj nacin da ostale ne smatra sa ludake, ili sektase i kad bi SVAKO rekao OK, postoji jedan univerzalni bog, stvari bi bile bitno drugacije....

na kraju krajeva....
ako postoji Bog, on je jedan za sve nas, i to je ISTI bog u koga veruju i hriscani i muslimani i pagani (razlike se tolerisu ;) ).....
taj bog bi verovatno povracao kada bi video sta se radi u njegovo ime na ovoj planetici zvanoj Zemlja.....

Vidi, dal' se hriscani i muslimani kolju i dal' je njihov Bog isti bog...

Mozes to ovako da posmatras - apsolutno prosvetljenje o prirodi Boga je po svojoj prirodi nedostizno, jer ograniceno (vremenski, prostorno, duhovno, inteligencijom) ne moze da apsolutno dokuci i spozna neograniceno. Sv. Pavle ima lep nacin da ovo kaze -

"...нешто знамо и нешто пророкујемо;
А кад дође савршено, онда ће престати што је нешто.
Кад ја бијах мало дијете као дијете говорах, као дијете мишљах, као дијете размишљавах; а кад постадох човјек, одбацих дјетињство.
Тако сад видимо као кроз стакло у загонетки, а онда ћемо лицем к лицу; сад познајем нешто, а онда ћу познати као што сам познат.
А сад остаје вјера, над, љубав, ово троје; али је љубав највећа међу њима."

Prema tome, da li je to isti Bog, i ko ga je bolje spoznao ako jeste - jer vere imaju dosta suprotnosti - to ce se videti. Za sad ostaje vera. Ja, kao hriscanin i pravoslavac, verujem u moje otkrovenje.

A kakvi su ljudi... Vidi, i ja sam nekakav muceni vernik. Medjutim, ako kroz mene posmatras hriscanstvo tesko ces se razocarati. Ja sam svojeglav, ljubomoran, teske naravi, lako planem, slabo ili nista ne zaboravljam, jos manje prastam, samoziv, lenj, nacionalista, egoista, elitista, volim zene, volim da popijem, volim da se najedem i da prdim pod jorganom... kapiras, sklon sam porocima. Medjutim, spoznajem lepotu ideje i ideala hriscanstva iako ih licnim primerom ne demonstriram; samo sto ponekad zaustavim ruku i rec, kad se setim Boga.

To ti je to. Ostalo je za svetitelje.

Back