Srpsko - hrvatska trgovina

~Petar~:
:D :D
secam se toga.
nadasve, uvek dobro obaveshtena forumska dss eminencija nas beshe uputila u srpski masterplan- preuzimanje merkatora.
zakukace slovenacka majka...a sve po skrivenom planu nashe mudre vlade i premudrog premijera.

jedan od boljih bisera

Ти Петре ако се и даље будеш овако лепо радовао са овим идамудадулидудаду,
има начисто да отупавиш, јер не можеш да укапираш да ће врло брзо доћи ДО СТВАРНЕ КОНКУРЕНЦИЈЕ у којој ће све домаће лопуже начисто да пукну, а ево,
почело је:

FRANCUSKI GIGANT U ZAPADNOJ SRBIJI
EKONOMIJA - PRIVREDA - Sreda, Novembar 15, 2006 11:37

U Šapcu je svečano otvoren novi 'Intereks' hipermarket, koji će poslovati kao deo najvećeg francuskog prodajnog lanca 'Intermarše'.

Novi hipermarket sagrađen je u neposrednoj blizini novog mosta na Savi, u ulici Janka Veselinovića, sa poslovnim prostorom većim od 2.500 kvadratnih metara i ponudom preko 20.000 artikala [od kojih je 93 odsto domaćeg porekla] -od prehrambene robe do kućne tehnike. Šapčani će već od danas moći da na jednom mestu, po diskontnim cenama, kupuju najširu paletu raznih proizvoda, a posao je dobilo 60 novih radnika, uglavnom mladih.

Novi hipermarket francuske kompanije biće još jedan izazov šabačkim trgovinskim kućama za novu borbu za potrošače i tržište.

Prodajni lanac 'Intermarše' postoji od 1969. godine i ima markete u deset evropskih zemalja. Godišnji promet od oko 40 milijardi evra, čini je jednom od pet najuspešnijih evropskih trgovačkih kompanija, dok na listi najvećih svetskih trgovaca ona zauzima 14. mesto. 'Intermaršeove' prodavnice već su otvorene u Čačku, Zaječaru i Nišu.

Дакле, могао би да почнеш да размишљаш о чему се овде заправо ради !:razz::razz::razz:

A je l' vi to ovde pričate o Miškoviću koji je kupio sinu vilu u Londonu za 37 miliona funti i još dao 13 miliona za dekor i opremanje...
O Miškoviću koji ništa ne proizvodi, samo uvozi i prodaje na srpskom tržištu zahvaljujući monopolu koji je imao za vreme Miloševića...
Je l' to on i Hrvati šire srpsku privredu po regionu???
Koja promašena tema i promašena ideja.

DraGo70:
A je l' vi to ovde pričate o Miškoviću koji je kupio sinu vilu u Londonu za 37 miliona funti i još dao 13 miliona za dekor i opremanje...
O Miškoviću koji ništa ne proizvodi, samo uvozi i prodaje na srpskom tržištu zahvaljujući monopolu koji je imao za vreme Miloševića...
Je l' to on i Hrvati šire srpsku privredu po regionu???
Koja promašena tema i promašena ideja.

Al kako to zadrza monopol i jos ga nekoliko puta prosiri i ojaca za ovih 6 godina posle Milosevica?

UofC:
Trziste regiona? Koja trzista? U Hrvatsku ce tesko da se sta plasira posto oni vec imaju sopstvene proizvode a i prosjecan Hrvat nece kupovati proizvode iz Srbije sve i da su bolji i jeftiniji sto na zalost nije slucaj. Ovim cemo samo povezati dva trzista jos vise a eventualnu prednost bi mozda Hrvati mogli dobiti medjutim mi tesko. Jedina dobra stvar bi bila ako bi mogli da se probiju na trzista Bugarske i Rumunije mada ce to vec biti teze a mogli bi to raditi i kao dvije firme. Inace ovakva spajanja prije ili poslje vode monopolima koji su po definiciji losi...Dvije kompanije vec posjeduju mnoge fabrike sto mi lici na vertikalnu integraciju koja opet vodi uspostavljanju, po definiciji loseg, monopola.

U, bre...... :D
Ako podjes od pretpostavke , da Hrvati , u megamarketima nece kupovati Zlatiborski kajmak, govedji prsut, "Pionirove" cokoladne bananice, pa "Gorki list" , VODA VODU, "NEXT " sokove, i hiljadu dobrih proizvoda iz Srbije, samo zato sto su srpski , onda si u pravu ....

Ipak , nisam siguran da su svi nacionalno ostrasceni , kao ti, a smatram da obe firme imaju toliko para, da su unajmile bolje strucnjake za ispitivanje trzista od tebe.

Dakle, spajanje dva giganta, je definitivno dobro , za obe nacionalne ekonomije , jer ce zajednicka mega firma, prvenstveno plasirati proizvode domacih trzista sto se direktno odrazava na proizvodnju , pa na prodaju , pa na poreze , pa na BND......i tako dalje......

A sto se monopola tice, opet gresis, jer su se firme upravo udruzile da bi parirale vellikim evroopskim korporacijama , kao KORA, VERO, i ostali lanci trgovina, i time se suprostavile potencijalnim monopolskim aspiracijama stranih firmi........

Neces mi valjda reci , da je bolje da je Srbija prekrivena grckim , nemackim ili austrijskim lancima trgovina , nego srpsko - hrvatskim???
Po kojoj logici??

UofC:
Trziste regiona? Koja trzista? U Hrvatsku ce tesko da se sta plasira posto oni vec imaju sopstvene proizvode a i prosjecan Hrvat nece kupovati proizvode iz Srbije sve i da su bolji i jeftiniji sto na zalost nije slucaj. Ovim cemo samo povezati dva trzista jos vise a eventualnu prednost bi mozda Hrvati mogli dobiti medjutim mi tesko. Jedina dobra stvar bi bila ako bi mogli da se probiju na trzista Bugarske i Rumunije mada ce to vec biti teze a mogli bi to raditi i kao dvije firme. Inace ovakva spajanja prije ili poslje vode monopolima koji su po definiciji losi...Dvije kompanije vec posjeduju mnoge fabrike sto mi lici na vertikalnu integraciju koja opet vodi uspostavljanju, po definiciji loseg, monopola.

Ако имаш стрпљења прочитај ове податке веома с интересантни и корисни:

1.gif
3.gif
Poljoprivreda: SFRJ guta našu hranu
5.gif
6.gif
empty.gif
empty.gif
empty.gif
empty.gif
empty.gif
empty.gif
empty.gif
admin_203.gif
REKORDAN IZVOZ POLJOPRIVREDE UZ PAD PRODAJE U EVROPSKOJ UNIJI
[font=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Izvoz srpskog agara ove godine mogao bi premašiti milijardu dolara i biti najveći u našoj istoriji, ali zabrinjava to što sjajne rezultate postižemo zahvaljujući Crnoj Gori, Bosni, Makedoniji, dok izvoz u Evropsku uniju drastično pada.[/font]

[font=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif] Prema rezultatima u prvih devet meseci i posle uključenja Crne Gore u ukupne spoljnotrgovinske rezultate, može se očekivati da će u ovoj godini biti ostvaren izvoz agrarnih proizvoda od blizu 1,15 milijardu dolara, dok se uvoz procenjuje na 850 miliona do 900 miliona dolara. Takva trgovina Srbije sa svetom, kada je agrar u pitanju, treba da donese suficit od 250 miliona do 300 miliona dolara – procenjuje za “Dnevnik” saradnik u Naučnoistraživačkom centru Privredne komore Srbije Vojislav Stanković.[/font]

[font=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Iz Srbije je u prvih devet meseci ove godine izvezeno poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za 856,4 miliona dolara, a istovremeno je uvezeno za 636,1 miliona dolara, pa je ova oblast ostvarila i trgovinski suficit od 220,3 miliona dolara sa stopom pokrivenosti uvoza izvozom od 134,6 posto – kaže Stanković. – Agrarni izvoz u ovoj godini beleži rast od 9,9 posto, a uvoz je veći za 7,6 procenata u poređenju s istim periodom lane. U ukupnom izvozu zemlje poljoprivreda učestvuje s 19 odsto, a u uvozu sa 6,9. Uključenjem u spoljnotrgovinsku razmenu i Crne Gore znatno je popravljen izvozni rezultat jer je na njeno tržište izvezeno robe agrarnog porekla vredne 165 miliona dolara, dok je uvoz 18 miliona dolara. [/font]

[font=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Stanković upozorava na to da slika i nije tako idealna jer pada izvoz u Evropsku uniju, a raste u region. Tako u zemlje bivše SFRJ odlazi čak 62 odsto ukupnog izvoza, a kada se tome dodaju Bugarska i Rumunija, u naš region za prvih devet meseci ove godine otišlo je čak 67 odsto našeg izvoza.[/font]

[font=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Stalno raste[/font]
[font=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Poredeći podatke o izvozu za prvih devet meseci, proizlazi da nam prodaja na tuđim pijacama za poslednje tri sezone raste po stopi od čak 20 posto. Tokom 2004. godine izvoz je bio 491 milion dolara, za 2005. godinu 674 miliona, za 2006. godinu izvoz iznosi 857 miliona dolara.
U prvih devet meseci ove godine suficit u uzvozu poljoprivrednih proizvoda je 220 miliona dolara, dok smo u 2004. godini imali deficit od 115 miliona dolara.
Izvoz poljoprivrede i prehrambene industrije, 2003. godine na primer, bio je težak 491,5 miliona dolara, a uvoz 540 miliona dolara. Treba podsetiti i da je 1999.godine izvoz bio nešto iznad 300 miliona dolara...
[/font]

[font=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Da se situacija s EU pogoršava pokazuju podaci da je pre dve godine Evropa gutala 51 odsto našeg izvoza, lane je zabeležen pad, jer je udeo za EU bio 41 odsto, a za prvih devet meseci ove godine u Evropsku uniju otišlo je svega nešto više od 30 odsto našeg izvoza.[/font]

[font=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Zbog čega je to tako niko za sada ne želi da komentariše, ali su moguća dva odgovora. Prvi je taj da Evropa želi da “ispegla” naš nalet na svoje tržište. Drugi razlog bi mogao biti i taj da imamo sve manje kvalitetne robe za probirljivu EU, ali je na kraju odgovor verovatno negde između.[/font]

[font=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
Najvažniji proizvodi agrarnog porekla u izvozu su merkantilni kukuruz vredan 108 miliona dolara (rangiran je na drugom mestu među 100 proizvoda u robnom izvozu), zatim rafinirani šećer od šećerne repe, s izvozom od 88,8 miliona dolara, a sledi voće i povrće vredno 228,4 miliona dolara. Ako se pogledaju izvozne količine, vidi se da je izvezeno 878.040 tona kukuruza, 134.782 tone šećera, 13.067 tona jestivog ulja, 53.342 tone malina, 19.934 tone višanja i 8.510 tona kupina. Kada je reč o uvozu, na prvom mestu su cigarete vredne 34,7 miliona doalra, i, tradicionalno, grupa ,,nekonkurentnih proizvoda’’, a to su sirova kafa (za 32,8 miliona dolara) i banane (24,7 miliona dolara).
[/font]

[font=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]– Uključenjem rezultata razmene s Crnom Gorom, značajnije je izmenjena izvozna struktura posmatrana po grupama proizvoda. Izvoz stočarskih proizvoda, posebno s obimnim isporukama mesa, mleka i prerađevina, je udvostručen i dostigao je vrednost od 125,2 miliona dolara. To prvi put u novijoj istoriji Srbije svrstava ovu robnu grupu među neto izvoznike, jer je ostvaren suficit od 31 milion dolara. Proizvodnja i prerada duvana ostaje jedina robna grupa s negativnim rezultatima u spoljnotrgovinskoj razmeni agrara – zaključio je Stanković.[/font]

[font=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]D. Urošević [/font]

Pa to je pravo pitanje.Ja sam se radovao 5.oktobru najvise zbog toga sto sam mislio da ce svi ti lopovi na robiju i da ce drzava i gace da im uzme.Ali kada sam video da tu nema nista i da se samo nastavlja gde je Sloba stao sve je bilo jasno sto se buducnosti ove zemlje tice.

Torrente-BG:
Pa to je pravo pitanje.Ja sam se radovao 5.oktobru najvise zbog toga sto sam mislio da ce svi ti lopovi na robiju i da ce drzava i gace da im uzme.Ali kada sam video da tu nema nista i da se samo nastavlja gde je Sloba stao sve je bilo jasno sto se buducnosti ove zemlje tice.

Ено, читам да се Карић крије на потезу Тирана-Приштина.......нада се јадник да ће "његови" да победе па да се победносно врати, али нема од тога ништа, а што се тиче мафијаша великог калибра Мишковића - лепо му је Веља поручивао: Стани, Мишковићу, закочи Мишковићу......а овај не слуша......мислим да је он СЛЕДЕЋИ !

п.с. Али проблем је у томе што му никако не можеш похватати и конфисковати
све што је накрао.........

Torrente-BG:
Ma nece njega niko pipnuti.Ne bi ni Karica da se ovaj nije bacio u politiku i primio da ce da postane premijer.Da je cutao,smrdeo i krao kao i pre i danas bi imao mobtel

Tako je i onaj Kohodorovsky prosao. Abramovic je pametniji. Otisao u Englesku i sad igra menadzera, al' u stvarnosti. Kad mu to dosadi onda postane "kapetan na bela ladja." :lol:

ne znam,ovde necu o politici.............nego cuo sam pre 2-3nedelje na dnevniku na HRT,da ce hrvatska prodati beogradskom GSP-u oko 50 ili 80 tramvaja(hrvati ih stvarno lepo prave...),a za uzvrat mi cemo im dati nekoliko "ikarbusovih" autobusa.....
mislim da je to odlicno,jer treba ekonomiju sto vise da medjusobno povecavamo,a ne da povecavamo rasnu i versku mrznju koja nazalost je prisutna u velikom broju....

Kasnije su odustali od tramvaja, a to za Ikarbus nikad nisam cuo.

Nego kad smo kod Miskovica.

Baki je svojevremeno pricao kako su on i Miskovic krenuli iz istog sela - kuce na 500m jedna od druge.

Baki je izgleda imao merku pa je stao kod vile i radija, a Miskovic ode dalje....

Back