Српски - наш језик

Hellen:
Да ли си икада чуо за науку која се зове дијалектологија? Јеси ли чуо да у оквиру сваког језика постоје различити дијалекти?
Nadovezaću se na ovaj komentar. Razlike u dijalektima u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori znatno su manje od razlika u današnjoj Francuskoj. Jedini razlog zašto se smatra da se na Balkanu govori nekolicinom jezika a u Francuskoj jednim jeste politički. Da smo kojim slučajem proveli nekoliko vekova u jednoj državi, bez međusobnih ratova, kao Francuzi, svi bi zvanično govorili jednim jezikom, nebitno je kakvo bi mu bilo ime. Ovako...

Nestasna Ameba:
And by the way, njegov copavi Vuk (kako ga on rado zove) otpao je od Drobnjaka. To je taj njegov Vuk, plagijator i lopov. Slika i prilika nadobudnih kretena. Kad vec moram sirotog Vuka da trpam u isti kos s doticnim.

Zao mi i onog Njegosa...

Pa to je to, Vuk je jezik svoga đeda - crnogorski jezik, P R O G L A S I O za srpski jezik, pomoću provjerene srpske formule ćiribu-ćiriba.

Zasto niste uzeli vaš jezik, jezik iz "Zone Zamfirove " za zvanični srpski jezik ? Odgovori ?

Zasto niste uzeli jezik vojvođanskih Srba za zvanicni srpski jezik ? Odgovori ?

Zasto niste uzeli jezik kojim je pisao Dositej za zvanicni srpski jezik ? Odgovori ?

Zasto niste uzeli za zvanicni srpski jezik, jezik koji sam gore prikazao u pismu Svetog Petra Cetinjskog Karadjordju ? Odgovori ?

Ovo su sve opcije koje su vam stojale na raspolaganju i da nije bilo Vuka 100% bi izabrali jednu od ovih opcija.

Ali ste vi uzeli jezik Vukovog đeda i abrakadabra P R O G L A S I L I ga za srspki jezik.
I ozvanicili ga u skolama !

Sto se Njegosa tiče, očigledno ga nisi čitala, jer njegov "Gorski vijenac" počinje sa:

"Viđi vraga su sedam binjišah..."

Kao sto vidis Njegos nije pisao srpskim jezikom, jer od prvih 5 rijeci kojima pocinje njegovo glavno djelo, 4 ne postoje u srpskom jeziku !!!!

Nema u srpskom: riječi "viđi", riječi "vraga", riječi "su", rijeci "binjiš".

I samo da budem precizniji.
Srbi su uzeli jezik Crnogoraca za podlogu za svoj P R O G L A S E N I srpski jezik.

To sto ti učiš, to se sve davno ispiljelo iz velikosrpske Garašaninove škole - bataljoni "učenjaka", ali ti je ovo što sam ti objasnio prava istina, što si uostalom i sama nesvjesno konstatovala.

Ал си ти ВРАГ ! :lol:(Упс, преведи ми шта то беше?!)
...Ја ти одговорила на сва та питања, ал кад ти нећеш да читаш...
Твој проблем је што не познајеш материју, а неко ти је испрао мозак ''научним'' доказима, па си запео за то и не видиш колико се бламираш. :lol: Жао ми те је.

vlado_montenegro:
Ljudi ova prica je nepotrebna , samo treba da sacekamo
referedum i onda ako budemo nezavisni mozemo da uradimo
ovo sa jezikom, a izmedju ostalog sto je bitno koji jezik koristimo kad ni ni jedan ne umijemo pravilno
koristiti.... :lol:

Како ко!
Да ли ти је јасно да политичари не могу одлучивати о науци??? Замисли, изгласате независност ( што се мене тиче идите слободно!) и онда политичари одлуче да Скадарско језеро више није језеро него океан?! Одлуче да у Црној Гори више не важи закон гравитације?! Може ли се то? Зар не мислиш да је боље послушати лингвисте, који више знају о језику него прост народ острашћен жељом да постане нешто што није?!
Не може се наука прилагођавати сваком коме падне на памет да ствара историју од почетка!

[quote="Hellen

Како ко!
Да ли ти је јасно да политичари не могу одлучивати о науци??? Замисли, изгласате независност ( што се мене тиче идите слободно!) и онда политичари одлуче да Скадарско језеро више није језеро него океан?! Одлуче да у Црној Гори више не важи закон гравитације?! Може ли се то? Зар не мислиш да је боље послушати лингвисте, који више знају о језику него прост народ острашћен жељом да постане нешто што није?!
Не може се наука прилагођавати сваком коме падне на памет да ствара историју од почетка![/quote]

Joj, cuti Hellen, upravo si crnogorskoj umisljenoj vlasti dala odlicnu ideju. Kakvi su, uradice sve bas kako si ti rekla :lol: :lol: :lol:

Мало је познат податак да су 6.12.1993. Малтешки витезови (иначе прилично блиски Ватикану), дошли на један састанак са патријархом Павлом и митрополитом Амфилохијем. Разговор је био у вези са руком Јована Крститеља који се налази у Цетињском манастиру Српске православне цркве. Малтешки витезови су понудили помоћ у лековима, новцу, отварању болница, итд. а да за узврат добију руку Јована Крститеља. Патријарх Палве је, наравно, одбио такву понуду.

Малтешки витезови су се тада упутили у Црну Гору где су се састали са тадашњим министором иностраних послова, Миодрагом Лекићем, министром здравља, Миомиром Мугошом, и потпредседником владе, Радетом Перовићем, и затражили отварање канцеларије у Црној Гори.

Гле чуда, неколико година након тога, долази до стварања тзв. Црногорске православне цркве, и до јачања сепаратистичког покрета у Црној Гори.

Све ово што се дешава у вези с језиком, последица је како деловања Малтешких витезова, тако и комунистичке диктатуре која, нажалост, и даље влада у Црној Гори.

Nestasna Ameba:
I jos da dodam, Crnogorci su nacija kao sto sam i ja sremske nacionalnosti... Hahahahahahaha,

Samo su Srbi i niko vise na svijetu, u stanju da izricu ovakve ocjene.

Uporedjivati jedan narod koji ima hiljadugodisnju tradiciju drzavnosti, sa nekim regionom kojim je prolazilo kuso i repato, takav stepen pokvarenosti vrlo je tesko dje pronaci u svijetu osim u Srbiji.

Dakle, odbaciti u startu pomisao; da jedan narod koji ima hiljadugodisnju drzavnu tradiciju - je naravno zaseban narod, to su samo Srbi u stanju.

Mada nije ni cudo, kad su vaspitani na mitovima, lazima i fantazijama o grandioznom srpstvu !

igracina:
Nestasna Ameba:
I jos da dodam, Crnogorci su nacija kao sto sam i ja sremske nacionalnosti... Hahahahahahaha,

Samo su Srbi i niko vise na svijetu, u stanju da izricu ovakve ocjene.

Uporedjivati jedan narod koji ima hiljadugodisnju tradiciju drzavnosti, sa nekim regionom kojim je prolazilo kuso i repato, takav stepen pokvarenosti vrlo je tesko dje pronaci u svijetu osim u Srbiji.

Dakle, odbaciti u startu pomisao; da jedan narod koji ima hiljadugodisnju drzavnu tradiciju - je naravno zaseban narod, to su samo Srbi u stanju.

Mada nije ni cudo, kad su vaspitani na mitovima, lazima i fantazijama o grandioznom srpstvu !

Па где си ти мени, Играчице?! :)
Баш сам се забринула да се нијеси предомислио и научио нешто кад те толико нема.
Јесу ли теби једино Срби сметња и препрека у самоостварењу? Човек ти је лепо рекао да је Сремац, што уопште не мора да значи да је Србин, а ти одмах генерализујеш и оптужујеш читав један народ.
Како ти не смета туђи назив Монтенегро који није у хиљадугодишњој традицији? Зашто се не бориш против тога? Једино обележје твог ''црногорства'' је непријатељство према Србима! Кога ћеш кривити за све кад се отцепите? :roll:

Ovo je toliko odvratno za citanje. Zar ne znate da pisete nista pametnije? Jezik prvenstveno sluzi da bi se narod medjusobno sporazumeo, odakle nekima pravo da kazu da drugi ne smeju da pricaju ovim ili onim jezikom. Gluposti. Zar je vazno da li cu reci gde ili dje ili gdje, svi ce razumeti sta sam htela da kazem.

srna33:

Ovo je toliko odvratno za citanje. Zar ne znate da pisete nista pametnije? Jezik prvenstveno sluzi da bi se narod medjusobno sporazumeo, odakle nekima pravo da kazu da drugi ne smeju da pricaju ovim ili onim jezikom. Gluposti. Zar je vazno da li cu reci gde ili dje ili gdje, svi ce razumeti sta sam htela da kazem.

Пре него што се укључиш у дискусију прочитај бар све постове да би знала о чему се ради! :roll:

Srno, ako ti se ne svidja, eno ti vrata tamo i dobrano ih zamandali za sobom da ti vise nikad na pamet ne padne da te znatizelja natera da promolis njuskicu na ovu temu.
A sad drugu Igracini da porucim da ja nemam nista protiv Crnogoraca, za mene su oni isti narod kao i ja tako da je, sto se toga tice, opljuvao samog sebe pljujuci mene kao Srpkinju iz Srema. Nemam cak ni protiv njega, ali mi je zao sto sramoti narod s hiljadugodisnjom tradicijom (busanja u prsa). Sramoti jednog Njegosa, sramoti i moje profesore s fakulteta koji su rodjeni u Crnoj Gori, a od kojih sam najvise naucila o lepotama srpskog jezika...
I jos jedna stvar koja mi je konacno nekako usla u glavu. Svako od nas govori jezikom kojim vec govori. Kako cemo ga zvati, da li sprskim, hrvatskim, bosnjackim ili crnogorskim (sve je bolje od maternjeg), stvar je licnog osecanja pripadnosti, ali SVE JE TO JEDAN JEZIK i necu da tvrdim ni da je srpsko njegovo "zakonom definisano poreklo" ni ovo, ni ono, ali jeste glupo da mi dodje neki nepismeni do polupismeni psihicki sadista koji voli da cita knjige i sad misli da je posisao svu mudrost ove planete i da je pismeniji od Boga samog i onda udari po relativno normalnom svetu da bije svoje donkihotovske bitke.
Jos jednom, Igracina, da ti se zahvalim sto si se setio da postujes Ljetopis popa dukljanina, pomogao si mnogim studentima srpskog jezika i knjizevnosti da dodju do tog dela koje im se nalazi u obaveznoj lektiri na fakultetu.

Моји су из Црне,увек сам наглашавала максимално и са поносом да сам Црногорка,и то зато што Црногорце сматрам најбољим делом српског народа(мада се ово може сматрати и прошлошћу,полако...).Некада је био понос рећи (када те питају шта си)да си Црногорац,јер се под тим подразумевало да си припадник јуначког,најхрабријег дела српскога рода..
Некад.....
Свако лето сам по три месеца доле,и не могу да верујем својим ушима...
Само један пример...Седим са 20 људи,сви као нормални,паметни,и свако ми каже исто-У Србији се каже СУТРА,овдје се каже СЈУТРА.....то су, дакле,два језика, како можеш да кажеш да је један?!.....
Иии......оставе ме без текста,шта човек да одговори на небулозу............ :(

Nestasna Ameba:
Srno, ako ti se ne svidja, eno ti vrata tamo i dobrano ih zamandali za sobom da ti vise nikad na pamet ne padne da te znatizelja natera da promolis njuskicu na ovu temu.
A sad drugu Igracini da porucim da ja nemam nista protiv Crnogoraca, za mene su oni isti narod kao i ja tako da je, sto se toga tice, opljuvao samog sebe pljujuci mene kao Srpkinju iz Srema. Nemam cak ni protiv njega, ali mi je zao sto sramoti narod s hiljadugodisnjom tradicijom (busanja u prsa). Sramoti jednog Njegosa, sramoti i moje profesore s fakulteta koji su rodjeni u Crnoj Gori, a od kojih sam najvise naucila o lepotama srpskog jezika...
I jos jedna stvar koja mi je konacno nekako usla u glavu. Svako od nas govori jezikom kojim vec govori. Kako cemo ga zvati, da li sprskim, hrvatskim, bosnjackim ili crnogorskim (sve je bolje od maternjeg), stvar je licnog osecanja pripadnosti, ali SVE JE TO JEDAN JEZIK i necu da tvrdim ni da je srpsko njegovo "zakonom definisano poreklo" ni ovo, ni ono, ali jeste glupo da mi dodje neki nepismeni do polupismeni psihicki sadista koji voli da cita knjige i sad misli da je posisao svu mudrost ove planete i da je pismeniji od Boga samog i onda udari po relativno normalnom svetu da bije svoje donkihotovske bitke.
Jos jednom, Igracina, da ti se zahvalim sto si se setio da postujes Ljetopis popa dukljanina, pomogao si mnogim studentima srpskog jezika i knjizevnosti da dodju do tog dela koje im se nalazi u obaveznoj lektiri na fakultetu.

E pa vidis , Nestasna Amebo, ja cu uvek da proturam njuskicu ovde. Tema je ok, samo recimo tvoje obracanje ostalim osobama nije ok. Razumem diskusiju i razmenu misljenja, ali ne razumem vredjanja kojih u vasim postovima ima i previse.

srna33:
Hellen:
Иии......оставе ме без текста,шта човек да одговори на небулозу............

:( :roll: ...Да нису пазили на часу кад је требало!

E samo ste ti i Ameba pazile na casovima.

:?: :!:
Tema je ok, samo recimo tvoje obracanje ostalim osobama nije ok. Razumem diskusiju i razmenu misljenja, ali ne razumem vredjanja kojih u vasim postovima ima i previse.

Волим што си доследна! :?

Јел имаш ти нешто да допринесеш овој теми, нешто конструктивно?

Back