Srpski mesarski nož

posle kaljenja mora popuštanje jer je u 99% prevelika tvrdoća čelika i zna da pukne kao staklo.
ja sam ga radio u vatri, bitno je da znaš koja je boja kod popuštanja (plava)
ako sam dobro shvatio grejes ga jos jednom.

inace imam jedan kvalitetan chef noz koji je tako prso - pukotina jedno 3 milimetra blizu drske, jos je vrlo upotrebljiv, ali steta sto nije ceo, vise mi smeta vizuelno

Serbian cleaver je u stvari Almazan nož, tj nož koji je on popularizovao preko svog YT kanala i krenuo da prodaje a onda su mu stranci dodali to "serbian" ispred, tj nije ga Almazan pod tim nazivom prodavao. Posle toga su krenuli da prave kopije i otprilike eto...dobili smo nož ni krivi ni dužni ;)
Bas tako.
Bilo bi dobro primetiti da nije u pitanju mesarski noz, nego kuvarski.
Mesarski nozevi se prave u standardnim oblicima i velicinama, dok je ovo pravljeno da se razlika vidi na prvi pogled.

Jako je vazno da noz za kuhinju (a i za sve ostalo) bude konveksno ili ravno brusene ostrice. Konkavno brusena seciva je nesto najgore sto je izmislila industrija nozeva.

Najbolji celici su alatni ugljenicni ali imaju manu to sto rdjaju pa mora mnogo da se vodi racuna posebno u kuhinji. Moja preporuka za kuhinju je ipak nerdjajuci celik iako je losiji.

I nozevima nikad ne secite na keramickom tanjiru zato sto to unistava ostricu. Samo po drvenoj dasci

E pa vidis o cemu se diskutuje kod nas ,neki u svetu zovu jebeni noz nasim imenom a mi nismo dovoljno mudri ime zastititi i prodavati polovne satare po masem imenu,nego bi kamu uzeli za srpsku. Svaka nam cast

kolko sam ja shvatio neko greskom uvezo te nozeve pa oce da ih uvaljuje na taj nacin.kakav bre srpski mesarski noz!!! pa da ga vidi neki ovejani kasapin koji junad i svinje obara sekirom on bi sve te koji tako lupetaju po dupetu sa tim komadom gvozdja dooobro izlupo tako da se na guzici vidi logo proizvodjaca a tal logo bi mogao da bude ,na primer, internacionalni poznati sindrom pameti -VO !!! Neverovatno ali stvarno..

kolko sam ja shvatio neko greskom uvezo te nozeve pa oce da ih uvaljuje na taj nacin.kakav bre srpski mesarski noz!!! pa da ga vidi neki ovejani kasapin koji junad i svinje obara sekirom on bi sve te koji tako lupetaju po dupetu sa tim komadom gvozdja dooobro izlupo tako da se na guzici vidi logo proizvodjaca a tal logo bi mogao da bude ,na primer, internacionalni poznati sindrom pameti -VO !!! Neverovatno ali stvarno..
umesto da zaradimo na ideji koja je bukvalno pala s neba, mi cemo radije da istucemo nekog sekirom (nasekiramo ga) nego da pogledamo stvar iz drugog ugla. Ma, taj noz je sigurno neka zavera iluminata, masona, jevreja, vatikana, obavestajnih sluzbi i dubokih drzava po sistemu - svi protiv srba (i to srpskim mesarskim nozem, nista manje)

dobro je da dok je ideja padala u vidu srpskog MESARSKOG noza nije pao i noz na nekoga a tek i kasapin za nozem.posto se i sam bavim pomalo klanjem i tranziranjem mesa,treba da znate da ima raznih oblika nozeva ciji je oblik vekovima profilisan i tu nema sta vise da se trazi.moze samo kvalitet celika da se poboljsava ,eventualno.ovaj oblik ovog fensi noza koga ne znam kako da nazovem mozda je dobar da struzes palacinke sa plotne ili tako nesto....

Back