srpski jezik i knjizevnost

Ali moja poruka je da ne otkrivate vi nove stvari, nego ljudi koji posvete ceo svoj zivot stvaranju neceg sto ce da promeni svet, da ima neku primenu u svakodnevnom zivotu . . . sus motori sigurno nisu otkriveni citanjem knjiga i izvlacenjem poruka iz dela od tamo nekih pesama iz kosovskog ciklusa . . .

Buducnost mozesh kreirati loshim i dobrim putem. Nazalost danas je taj loshi put toliko zastupljen da se ja jednostavno jezim dokle cemo doci. Zato treba i citati knjige i naici na pouke, primeniti ih u stvarnom zivotu.

SUS motori nisu otkriveni citanjem knjiga ali zagaduju prirodu ako nisi znao.Zato ako zelish da kreirash buducnost kreiraj je na pozitivan nacin i to je upravo estetska funkcija knjizevnosti.

I konacno osoba koja nije nacitana koja ima znanje samo iz jedne oblasti, za mene je nista drugo nego jedan kompjuter koji nije sposoban za interakciju medu ljudima.

Te pesme iz kosovskog ciklusa su veoma vazne jer nam prikazuju istoriju nasheg naroda, a to bi trebalo znati pre bilo kojih motora, pa makrr i SUS

zagadjivali ili ne - svi ih koriste, pa cak i uceni ljudi . . . za mene kompjuter predstavlja uredjaj u koji mozes da ubacujes koje god hoces programe i textove, ali on ih ne razume i u tome je razlika izmedju coveka i kompa . . . Covek koji ima znanje iz samo jedne oblasti ne moze da radi bilo kakav drugi posao u zivotu osim da bude profesor u skoli jer on moze samo da ponovi kao papagaj ono sto je naucio napamet, a ni sam ne razume sta to uopste znaci . . . i samo da vam se javim da ne brinete, bicu odsutan nekoliko dana . . .

zagadjivali ili ne - svi ih koriste, pa cak i uceni ljudi . . . za mene kompjuter predstavlja uredjaj u koji mozes da ubacujes koje god hoces programe i textove, ali on ih ne razume i u tome je razlika izmedju coveka i kompa . . . Covek koji ima znanje iz samo jedne oblasti ne moze da radi bilo kakav drugi posao u zivotu osim da bude profesor u skoli jer on moze samo da ponovi kao papagaj ono sto je naucio napamet, a ni sam ne razume sta to uopste znaci . . . i samo da vam se javim da ne brinete, bicu odsutan nekoliko dana . . .

Odlicno alarmatna kolicina gluposti na ovom forumu ce se drasticno smanjiti!

@ frink: ne moraš da voliš i čitaš knjige da bi bio "pametan", ako si stručnjak za svoju oblast to je super i go ahead, nema veze ako pišeš neznam (mislim, ima veze, ali nije smak sveta), ali isto tako ne moraš da nipodaštavaš ostale nauke i zanimanja, jer time pokazuješ hm... ono što je suprotno od pameti ;)

@ BernardBlack: nema dobrog i lošeg puta. Da ih ljudi znaju, zavladao bi raj na zemlji. Ali ljudi su suviše nesavršeni u duhovnom smislu i bla bla, da ne davim sada. My point is da ne postoji jedno opštevažeće dobro za sve ljude. To je neizvodljivo. Pokazalo se mnogo puta.
Što se tiče kosovskog ciklusa narodnih pesama molim te da imaš na umu da to NIJE istorija. To je poezija, umetnost, fikcija, istorijski inspirisana svakako i treba da je znamo, ali ne da je tumačimo kao zvaničnu istoriju. Molim te da vodiš računa o ovome, da ne izjednačavaš istoriju i fikciju, ipak Vukašin nije ubio Uroša ;)

@ frink: ne moraš da voliš i čitaš knjige da bi bio "pametan", ako si stručnjak za svoju oblast to je super i go ahead, nema veze ako pišeš neznam (mislim, ima veze, ali nije smak sveta), ali isto tako ne moraš da nipodaštavaš ostale nauke i zanimanja, jer time pokazuješ hm... ono što je suprotno od pameti ;)

@ BernardBlack: nema dobrog i lošeg puta. Da ih ljudi znaju, zavladao bi raj na zemlji. Ali ljudi su suviše nesavršeni u duhovnom smislu i bla bla, da ne davim sada. My point is da ne postoji jedno opštevažeće dobro za sve ljude. To je neizvodljivo. Pokazalo se mnogo puta.
Što se tiče kosovskog ciklusa narodnih pesama molim te da imaš na umu da to NIJE istorija. To je poezija, umetnost, fikcija, istorijski inspirisana svakako i treba da je znamo, ali ne da je tumačimo kao zvaničnu istoriju. Molim te da vodiš računa o ovome, da ne izjednačavaš istoriju i fikciju, ipak Vukašin nije ubio Uroša ;)

dobro da ima barem neko pametan ovde . . . ali ne kapiram sta ima meni tamo neki lik da soli pamet koje knjige cu ja da citam i sta cu da radim ???

Da li su obe recenice pravilne :
1. U nasem gradu je bilo mnogo ljudi.
2. U nasem gradu bilo je mnogo ljudi

Zapravo da li postoji neko pravilo za red reci ili zavisi od toga sta se zeli naglasiti? Ovo je najgluplji primer, treba mi pravilo u nacelu. Sto hitnije ako ima nekog veceras da odgovori bilo bi super.

Poslednja izmena:
te knjige je neko ocenio kao gradivno koje morash znati...a taj neki je mnogoooo pametniji od nas dvoje!

Ma nemoj... A kakvog sam se ja smetja iz engleske knjizevnosti morala nacitati na faksu da ti je samo znati.:roll: Morala sam da uzimam dobre knjige koje sam citala paralelno sa obaveznom literaturom da bih malo aktivirala mozak i ocistila ga od plitkih nebuloza koje su prihvacene kao vrh engleske knjizevnosti. Svaka cast izuzecima kao sto je Dzems Dzojs, Dzozef Konrad, Milton i sl. Medjutim, tu postoje i neki kao sto su Dikens, Takeri i bagra koji su smesni i plitki. Americku knjizevnost necu ni da spominjem. To je tek smece. Pola knjizevnika su ciste lezbache sa stilom pisanja Isidore Bjelice i slicnih novokomponovanih "sufrazetkinja".:bljak:

I sta sad, skrenula bih sa pravog puta da ih nisam sve procitala? Ne bih, samo bih imala po koju nizu ocenu i na tome bi ostalo.:cool:

Back