Srpski doprinos svetskoj filozofskoj misli

sef gradilista

Aktivan član
Poruka
1.481
Šta bi smo mogli da nabrojimo kao naš doprinos
razmišljanju na Heraklitov, Sokratov, Aristotelov ... način ?

Naša pismenost ide manje od dvesta godina unazad
( od kad je školovanje postalo obavezno )
tako da nemamo neku široku bazu školovanih,
nemamo čak ni neku tradiciju narodnog mudrovanja
sem nešto malo iskazano kroz pesme, pitalice, zagonetke ..
( možda jedino užički kraj )

Dakle,
kojim se imenima i delima predstavljamo filozofskom svetu ?
Hajde da napravimo inventar !

Poslednja izmena:
Petronijević, ok.
Dalje !

Ko su naše Tesle, Karadžići, Milankovići .. filozofske misli ?

S izuzetkom pomenutog Petronijevića, u istoriji srpske filozofije nema mislilaca tog formata. Petronijević je prvi filozof srpskog porekla, posle Ruđera Boškovića, koji je stekao svetski ugled i reputaciju zaista originalnog mislioca. Misaonom sintezom Lajbnicove i Spinozine metafizike, nadahnute Hjumovom i Berklijevom epistemologijom, ostvario je značajan doprinos univerzalnoj filozofskoj misli na području metafizike.

Najveći srpski intelektualac modernog doba svakako je Dositej Obradović koji je u Srbiju doneo racionalističku etiku antropološko-humanističke orijentacije, fundamentalne principe prosvetiteljstva i svest o značaju sekularnog obrazovanja. Prvi srpski doktor filozofije, Atanasije Stojković, bio je ruski đak i uz Spiridona Jovanovića i Pavla Julinca značajan je samo zbog recepcije ruske, nemačke i francuske filozofske misli.

Kroz 19. vek možemo spomenuti osnivača srpskog liberalizma Vladimira Jovanovića (oca Slobodana Jovanovića) koji je u Srbiji bio gorljivi zastupnik filozofema Monteskjea, Mila, Tokvila i Spensera, mladohegelovca Dimitrija Jovanovica, najpoznatijeg srpskog kantovca Mihaila Hristofora Ristića, filozofa pravne države Milana Kujundžića Aberdara, ali sve su to trećeligaši i podražavaoci evropske misli. Živojin Žujović donosi među prvima u Srbiju principe materijalističke filozofije i socijalnog darvinizma, a za njim Svetozar Marković, Vasa Pelagić, Mita Cenić...Najznačajniji sintezu filozofije istorije među Srbima dao je Božidar Knežević u Principima istorije.

Kroz 20. vek vredni pomena su Miloš Đurić, Anica Savić Rebac i moj omiljeni esejista, polemičar i zastupnik tzv. filozofije difernecije Nikola Milošević...

Osnov svega je novac
pa tako i nauke.

Za našu državu posle 2. sv. rata
možemo reći da je dosta pomogla razvoj
humanističkih disciplina,
pa tako i filozofije.
( Naročito one koja se sviđala državi )

Koga tu možemo apostrofirati ?
Ima li naših mislilaca citiranih u socijalističkom svetu ?

Relativno slabo, takođe. U trećem tomu svog monumentalnog dela Glavni tokovi marksizma Lešek Kolakovski posvetio je jugoslovenskim teoretičarima marksizma, okupljenim oko filozofskog časopisa Praxis, čitavih 5 strana.

Revizionistički časopis Praxis izlazio je od 1964, zabranjen je 1975. godine, a u njemu su se razmatrala podjednako pitanja iz epistemologije, etike, estetike, političke filozofije i prakse jugoslovenskog socijalizma. Letnje filozofske debate organizovane su na Korčuli, uz učešće brojnih naučnika iz raznih zemalja. U najpoznatije praksisovce spadaju: Gajo Petrović, Mihajlo Marković, Svetozar Stojanović, Rudi Supek, Ljubomir Tadić, Zaga Golubović, Danko Grlić, Veljko Korać, Milan Kangrga... U trenutku kada piše svoj magnum opus 1970-ih godina, Kolakovski za praksisovce kaže da su možda najživlji filozofski marksistički centar na svijetu, te da je grupa oko časopisa Praxis zahvaljujući svojoj velikoj aktivnosti ne samo u Jugoslaviji nego i u međunarodnom filozofskom svijetu, odigrala veliku ulogu u popularizaciji humanističke verzije marksizma; doprinijela je takođe oživljenju filozofske misli u Jugoslaviji i bila važan centar intelektualne presije protiv autokratskih i birokratskih formi upravljanja u toj zemlji... Zbog eskaliranja konflikta sa državnom vlašću, svi aktivni praksisovci su najzad uklonjeni ili su samostalno istupili iz Komunističke partije, a 1975. godine njih osmoro je uklonjeno i sa BU.

Od ostalih znamenitih intelektualaca koji su imali nekog odjeka u svetu, tu je pre svih jedan od prvih komunističkih disidenata, Milovan Đilas, čije je ideje o demokratizaciji socijalizma Partija osudila još 1954. godine...

Poslednja izmena:
Šta bi smo mogli da nabrojimo kao naš doprinos
razmišljanju na Heraklitov, Sokratov, Aristotelov ... način ?

Naša pismenost ide manje od dvesta godina unazad
( od kad je školovanje postalo obavezno )
tako da nemamo neku široku bazu školovanih,
nemamo čak ni neku tradiciju narodnog mudrovanja
sem nešto malo iskazano kroz pesme, pitalice, zagonetke ..
( možda jedino užički kraj )

Dakle,
kojim se imenima i delima predstavljamo filozofskom svetu ?
Hajde da napravimo inventar !
Ти се то шалиш? Хоћеш "на брзака" да скупиш литрературу ( тако ми се чини )

Ти се то шалиш? Хоћеш "на брзака" да скупиш литрературу ( тако ми се чини )

Pa polako, misao po misao ;)
Evo vidi Nasdaqin doprinos mojoj kolekciji :

Кале, господар времена.
срео моју сестру пре неки дан и рекао јој: "немој се везивати за свет материјални, јер он ће проћи, и мораћеш опет да се вратиш у тело"

Relativno slabo, takođe. U trećem tomu svog monumentalnog dela Glavni tokovi marksizma Lešek Kolakovski posvetio je jugoslovenskim teoretičarima marksizma, okupljenim oko filozofskog časopisa Praxis, čitavih 5 strana.

Revizionistički časopis Praxis izlazio je od 1964, zabranjen je 1975. godine, a u njemu su se razmatrala podjednako pitanja iz epistemologije, etike, estetike, političke filozofije i prakse jugoslovenskog socijalizma. Letnje filozofske debate organizovane su na Korčuli, uz učešće brojnih naučnika iz raznih zemalja. U najpoznatije praksisovce spadaju: Gajo Petrović, Mihajlo Marković, Svetozar Stojanović, Rudi Supek, Ljubomir Tadić, Zaga Golubović, Danko Grlić, Veljko Korać, Milan Kangrga... U trenutku kada piše svoj magnum opus 1970-ih godina, Kolakovski za praksisovce kaže da su možda najživlji filozofski marksistički centar na svijetu, te da je grupa oko časopisa Praxis zahvaljujući svojoj velikoj aktivnosti ne samo u Jugoslaviji nego i u međunarodnom filozofskom svijetu, odigrala veliku ulogu u popularizaciji humanističke verzije marksizma; doprinijela je takođe oživljenju filozofske misli u Jugoslaviji i bila važan centar intelektualne presije protiv autokratskih i birokratskih formi upravljanja u toj zemlji... Zbog eskaliranja konflikta sa državnom vlašću, svi aktivni praksisovci su najzad uklonjeni ili su samostalno istupili iz Komunističke partije, a 1975. godine njih osmoro je uklonjeno i sa BU.

Od ostalih znamenitih intelektualaca koji su imali nekog odjeka u svetu, tu je pre svih jedan od prvih komunističkih disidenata, Milovan Đilas, čije je ideje o demokratizaciji socijalizma Partija osudila još 1954. godine...
Izprevrtao sam taj Praksis (nekoliko brojeva) i ono šta dominira su narcisoidni tekstovi kakvih je vazda bilo i u Književnim novinama,
Poljima i sl.časopisima...Od Matice srpske mi se više i ne čita-izgubio volju... Jedini je Kangrga nešto novo pokušao s reevolucijom u
svojoj etici i na tom se ceo Praksis,ali i na oficijelnoj spoljnoj politici,bazirao.A to se moglo prepisati iz svakog Titovog govora koji su
nam već bili dojadili i koje smo skoro znali napamet koliko je ponavljao jednu istu žvaku...Puštali mu "Trla baba lan...":mrgreen:
Jadna nam Filozodija...Đinđićev (Habermasov)afirmativizam govora nam je došao kao pravo osveženje i prosto kao da se razvedrilo i
sunce zasijalo na filozofskom nebu...Ona ekipa s Mihajlom Markovićem (poznat po pogrešnim silogizmima u njegovim uđbenicima logike:mrgreen:)
i danas je u SANU tako da je Đinđićev bljesak bio samo ipak tren svetla...Tuga s juga...
Štos je taj što je UDBA uvek kupila najpametnije studente pri kraju studija! Tamo ima pravih filozofa (BIA i VBA!) koji mnogo toga
kreiraju,a ostacima se vrti u glavi od paranoje...:hahaha::mrgreen: Video nadzor i"Profesionalac"...
Omiljena im: "Tuku naši,ali tuku i partizani!":mrgreen: Filozofi...

P.S. Lešček Kolakovski me uvek oduševljavao i prosto je neverovatno kojom je veštinom opstajao u tvrdoj
komunističkoj sredini...Držalo ga razračunavanje s katoličkim primitivizmom poljaka...Znam da se divio
slobodarstvu i humanizmu Juge,ali je veoma upitno šta bi sad imao da kaže na stav zvanične Srbije
prema težnji oslobođenju šiptara...:mrgreen:Naime,Titova-Bevcova doktrina nalaže da podržimo šiptare u
svojim težnjama...A kako kad su svi pobegli od nas ? ? ?:hahaha::mrgreen::evil::rotf:

Poslednja izmena:
Izprevrtao sam taj Praksis (nekoliko brojeva) i ono šta dominira su narcisoidni tekstovi kakvih je vazda bilo i u Književnim novinama,
Poljima i sl.časopisima...Od Matice srpske mi se više i ne čita-izgubio volju... Jedini je Kangrga nešto novo pokušao s reevolucijom u
svojoj etici i na tom se ceo Praksis,ali i na oficijelnoj spoljnoj politici,bazirao.A to se moglo prepisati iz svakog Titovog govora koji su
nam već bili dojadili i koje smo skoro znali napamet koliko je ponavljao jednu istu žvaku...Puštali mu "Trla baba lan...":mrgreen:
Jadna nam Filozodija...Đinđićev (Habermasov)afirmativizam govora nam je došao kao pravo osveženje i prosto kao da se razvedrilo i
sunce zasijalo na filozofskom nebu...Ona ekipa s Mihajlom Markovićem (poznat po pogrešnim silogizmima u njegovim uđbenicima logike:mrgreen:)
i danas je u SANU tako da je Đinđićev bljesak bio samo ipak tren svetla...Tuga s juga...
Štos je taj što je UDBA uvek kupila najpametnije studente pri kraju studija! Tamo ima pravih filozofa (BIA i VBA!) koji mnogo toga
kreiraju,a ostacima se vrti u glavi od paranoje...:hahaha::mrgreen: Video nadzor i"Profesionalac"...
Omiljena im: "Tuku naši,ali tuku i partizani!":mrgreen: Filozofi...

P.S. Lešček Kolakovski me uvek oduševljavao i prosto je neverovatno kojom je veštinom opstajao u tvrdoj
komunističkoj sredini...Držalo ga razračunavanje s katoličkim primitivizmom poljaka...Znam da se divio
slobodarstvu i humanizmu Juge,ali je veoma upitno šta bi sad imao da kaže na stav zvanične Srbije
prema težnji oslobođenju šiptara...:mrgreen:Naime,Titova-Bevcova doktrina nalaže da podržimo šiptare u
svojim težnjama...A kako kad su svi pobegli od nas ? ? ?:hahaha::mrgreen::evil::rotf:

Opet ta ranojutarnja razmisljanja. Ti, Krispine, uvek isto, pravi majonez filozof - u sve se mesa, sve zna, ali...

Da si stvarno citao Praxsis, onda bi video da su clanovi redakcijskog saveta bili i Kostas Axselos, E.Bloch, J. Habermas, H. Marcuse, T. Bottmore, U. Cerroni, E. Fink, H. Lefebre, K. Kosik, L. Goldmann, E. From, A. Heller, D. Reisman, A. Zanardo, pa i tvoj omiljeni L. Kolakowski, kao i mnogi drugi. Znas li ko je sve od svetskih filozofa objavljivao bas u tom Praxisu priloge ? Znas li ko je sve ucestvovao na Korculanskoj letnjoj skoli ? Ko je sve pisao o jugoslovenskom pravcu razvoja savremene filozofije, praksis filozofiji ? Znas li ?!

Necu ovog puta da izrazavam svoju sumnju da si uopste video i jedan broj casopisa Praxsis ( mozda, obzirom na tvoje godine, i jesi, mozda si i ucestvovao, po zadatku, u progonu tog misljenja, sa poznatim manirom dijamatovaca - da pricaju i pljuju po necemu, a da to nisu proucili, ni citali, cak ! - mozda, rekoh, jer to samo po maniru slutim ), ali hocu da izrazim sumnju da ti poznajes delo L. Kolakovskog. Gde se, na primer, on ( pre svog preokreta zarad lagodnog zivota , ali kao sluga ideologije vladajucih ) razracunavao sa katolickim primitivizmom Poljaka ?! Ostavi Wiki, pitam te, u kojim delima on pise o tome ? Njegovo delo Religija ( Religion ) je objavljeno kasnije, rekoh vec, posle zaokreta, u drugacijim uslovima, sa drugim zadacima i drugim gospodarima. I kod tih gospodara Kolakovski se izgubio, nestalo je onog ostroumnog i marljivog filozofa, zapazenog svuda u svetu. Ali, kada zarad interesa drugih radis i protiv sebe, tako to biva.

Teško meni može ikoji praksisovac da drži slovo...Ja sam slobodnjak od momačkih dana
i znan sam s tribina (mnogi se prisećaju tih vremena i sad) kao ultraš-anarhista i slobodnjak...
Ostao.Novo je da sam postao i zajebant... Toliko o tom-za tebe nedostižnom...:mrgreen:
Oni stranci u "Praksisu" su zamoljeni za dozvolu da budu potpisani-i to se plaćalo-koliko znam! ! !
Milan Kangrga je bio glavni,ali o njemu sam već i previše pisao (čitavih 5 rečenica!),a i o Markoviću...
Pošto si potrčko te pok.elite-nemaš baš čime da se ponosiš...Ni šta da prikažeš...Hajde samo jedan tekst
kopiraj ovde,a da nije smešan iz ove perspektive...Meni si i ti...
Na moju sreću ja i nisam filozof,ali i ono malo iz hobija je za tebe ihaj! Pogledaj ovde teme i moje postove!
Šta sam ozbiljnije napisao-to je za tvoj Praksis-nedostižno...Nisam skroman,ali to je u tvom slučaju svejedno...
Znaš li da se fakultet može završiti i s IQ 100 ? Čak i doktorirati? Dobro...tehnički fakultet baš i ne možeš
zbog matematike,ali društveni-niki problem...:mrgreen:
E viš-to je bio problem Praksisa u-u nedostatku inteligencije razrađivali Titove govore...I divili se sami sebi...:lol:

Teško meni može ikoji praksisovac da drži slovo...Ja sam slobodnjak od momačkih dana
i znan sam s tribina (mnogi se prisećaju tih vremena i sad) kao ultraš-anarhista i slobodnjak...
Ostao.Novo je da sam postao i zajebant... Toliko o tom-za tebe nedostižnom...:mrgreen:
Oni stranci u "Praksisu" su zamoljeni za dozvolu da budu potpisani-i to se plaćalo-koliko znam! ! !
Milan Kangrga je bio glavni,ali o njemu sam već i previše pisao (čitavih 5 rečenica!),a i o Markoviću...
Pošto si potrčko te pok.elite-nemaš baš čime da se ponosiš...Ni šta da prikažeš...Hajde samo jedan tekst
Na moju sreću ja i nisam filozof,ali i ono malo iz hobija je za tebe ihaj! Pogledaj ovde teme i moje postove!
Šta sam ozbiljnije napisao-to je za tvoj Praksis-nedostižno...Nisam skroman,ali to je u tvom slučaju svejedno...
Znaš li da se fakultet može završiti i s IQ 100 ? Čak i doktorirati? Dobro...tehnički fakultet baš i ne možeš
E viš-to je bio problem Praksisa u-u nedostatku inteligencije razrađivali Titove govore...I divili se sami sebi...:lol:

Ti kao ona Hegelova seljanka sto prodaje pokvarena jaja, o svemu, samo ne konkretno. Hegel je takvo razmisljenje s pravom nazivao apstraktnim i zdravorazumskim. Ona na primedbu kupca da su joj jaja pokvarena odgovara sa vredjanjem licnosti kupca, i o svemu prica, samo ne o konkretnoj, bitnoj temi, o pokvarenim jajima.:)

Ja te nesto konkretno pitah, cini mi se ? Cekam li uzalud konkretan odgovor ?:)

Koliko si, inace , neistina izneo u toliko malo redova ?! To moze samo onaj ko apstraktno misli.:hahaha:

Providna je ta tvoja " zajebancija ". A, ispod nje se nazire...

Poznata je stvar da nasi filozofi nikad nisu bili dobro placeni. Casopis Praxis je uvek bio u finansijskim problemima, pa nikako nisu imali novca da placaju te svetske filozofe. Niti bi ti filozofi radili to sto su radili, za novac. Habermas je odmah odvojio ( o tome je i pisao ) iz te grupe filozofa Gaju Petrovica kao velikog filozofa. Nije Kangrga bio glavni. Dalje, da su oni ponavljali Titove govore, zar bi od istog bili zabranjeni ( casopis Praxis je prestao da izlazi zabranom od strane vlasti ! ), zar bi beogradska grupa filozofa i intelektualaca, takodje po nalogu vlasti, bila razjurena sa fakulteta, i zar bi im bilo zabranjeno da se bave svojim poslom ( predavanjima na fakultetima ) da su ponavljali Titove govore ?! Bio sam dete kada se to desavalo, ali koliko vidim, ti nisi. A nisam upoznat sa time da si podigao glas pobune protiv takvih sikaniranja, progona i sl. nasih filozofa, i da si se zalagao za slobodu misli tada, jer se o tome i radilo. No si, mozda, opet kazem, mozda, u nekoj debeloj komitetskoj hladovini uzivao i nije te to doticalo. Zato, vidim ti i danas razmisljas kao dijamatovac. Repovi mladalackih zabluda ?:)

Ti kao ona Hegelova seljanka sto prodaje pokvarena jaja, o svemu, samo ne konkretno. Hegel je takvo razmisljenje s pravom nazivao apstraktnim i zdravorazumskim. Ona na primedbu kupca da su joj jaja pokvarena odgovara sa vredjanjem licnosti kupca, i o svemu prica, samo ne o konkretnoj, bitnoj temi, o pokvarenim jajima.:)

Ja te nesto konkretno pitah, cini mi se ? Cekam li uzalud konkretan odgovor ?:)
Sory...
"Ključ nebeski +Razgovori s đavolom"
A možemo o tom posebno,mada smo neravnopravni-vi praksisovci blage veze o duhovnim
stvarima-o teologiji-bože sačuvaj!:hahaha:
Kao što vidiš-ne prodajem mućkove...
I nije se Kolakovski dodvoravao vlastima Poljske,da pročitaš tu knjigu(ja imam đepno izdanje BIGZa)
uvideo bi da bi se i tvoj Hegel postideo Lešakove visoke inteligencije,a o humoru da ne pričamo...
Naime,samo veoma inteligentni mogu da se zajebavaju i s najozbiljnijim temama...:lol:
(Pitaj Marlona,Neza,Kojota,Borku,Erazmusa...)
No ne smatram grehom glupost...Nije pangla kriv što ne kapira brzo i pravilno...:lol:

Poslednja izmena:
Sory...
"Ključ nebeski +Razgovori s đavolom"
A možemo o tom posebno,mada smo neravnopravni-vi praksisovci blage veze o duhovnim
stvarima-o teologiji-bože sačuvaj!:hahaha:
Kao što vidiš-ne prodajem mućkove...
I nije se Kolakovski dodvoravao vlastima Poljske,da pročitaš tu knjigu(ja imam đepno izdanje BIGZa)
uvideo bi da bi se i tvoj Hegel postideo Lešakove visoke inteligencije,a o humoru da ne pričamo...
Naime,samo veoma inteligentni mogu da se zajebavaju i s najozbiljnijim temama...:lol:
(Pitaj Marlona,Neza,Kojota,Borku,Erazmusa...)
No ne smatram grehom glupost...Nije pangla kriv što ne kapira brzo i pravilno...:lol:

I uvek se vadis na druge ! A, ja te pitam, gde si ti ?!!! Jos uvek cekam odgovor. Jos uvek cekam da mi objasnis to djepno ( valjda se kod nas kaze dzepno, mislim... a bolje da cutim ). I nije se, naravno, Kolakovski, dodvoravao vlastima u Poljskoj ! Ja to znam. Problem je nastao posle, kada se, recimo, dodvoravao Englezima !

P.S. Krispine, na ovo sto rekoh ( post 19, ovde ) cutis . Iako, vidim, si se javio posle. Cutis. A istina trazi dokaze ( sto da ne, i polemiku ). Ali, posteno ( i zdravorazumski je taj pojam jasan ). Dakle, pricamo o postenju , i tvojim izjavama ( a vec sam u tom postu 19 ovde rekao ) koje su lazne i nepostene.

To gde sam ja ti nemaš šanse da budeš obzirom na priloženo...
Ali,manje važno to...
Ovde je reč o srpskoj filozofiji,a ja to ni u jednoj istoriji filozofije nisam našao!
Čak i Praksis pomenu u dva reda samo ruje i možda ukrajinci...Mada imaju i kinezi
nešto slično...Neki lenjinizam "s reči na dela" tog tipa...:mrgreen:
Od bar nekog srpskog Šopenhauera ni "Š":hahaha:
A možda otac Joil se računja...On to tamo nešto...Ili Tarabići iz Kromana...
Tu kad mi neko počne tuc muc Savić,Tadić,Marković,izbacivanje s Filozofskog i sl.
meni bude mučno i da pitam:"A zbog kojih originalnih učenja..." Kangrga je
najsvetlija tačka tog mraka,ali i njega onaj voditelj skoro vodio za ruku kroz
osnovne pojmove filozofije...Pokazao sam -da ne ponavljam...Mada su to rvati
(ustvari srbi iz 9 i 10 veka genetski kako sami utvrdili:mrgreen:)
Inače -ja i nisam sorbon,a ni od ikojeg od južnih slavjana...Mada- nisam birao...

To gde sam ja ti nemaš šanse da budeš obzirom na priloženo...
Ali,manje važno to...
Ovde je reč o srpskoj filozofiji,a ja to ni u jednoj istoriji filozofije nisam našao!
Čak i Praksis pomenu u dva reda samo ruje i možda ukrajinci...Mada imaju i kinezi
nešto slično...Neki lenjinizam "s reči na dela" tog tipa...:mrgreen:
Od bar nekog srpskog Šopenhauera ni "Š":hahaha:
A možda otac Joil se računja...On to tamo nešto...Ili Tarabići iz Kromana...
Tu kad mi neko počne tuc muc Savić,Tadić,Marković,izbacivanje s Filozofskog i sl.
meni bude mučno i da pitam:"A zbog kojih originalnih učenja..." Kangrga je
najsvetlija tačka tog mraka,ali i njega onaj voditelj skoro vodio za ruku kroz
osnovne pojmove filozofije...Pokazao sam -da ne ponavljam...Mada su to rvati
(ustvari srbi iz 9 i 10 veka genetski kako sami utvrdili:mrgreen:)
Inače -ja i nisam sorbon,a ni od ikojeg od južnih slavjana...Mada- nisam birao...

To gde si ti bio, verovatno ne znam. Znam da si bio u sindikatu, a ja sam, mladji bio, i tu. I dok si ti nabavljao krompire, ja sam radio kolektivne ugovore. Toliko o neznanju.

A kada je vec rec o srpskim filozofima, opet te vracam na moj prethodni , vec pomenuti, post. Ti nikad nisi ni prisao tim filozofima, a ja sam se, iako mladji od tebe, druzio sa njima. Jedan pametan covek je rekao da se nikad ne druzis sa ljudima koji su objavili knjige. Dobar savet, koji ja nisam postovao. Miladin Zivotic je meni bio, recimo, duhovni otac. Mnogi, danas, uspesni filozofi ( po svetu ) su mi rekli svasta o Miladinu. Ali ja sam njega postovao, kao i on mene ( mladog coveka, studenta ). I posle smo, dok je bio ziv ( a bio stariji po godinam od mog oca ) se uvek lepo druzili. Upoznao sam preko njega i Milana Kangrgu, i Gaju Petrovica, Danka Grlica....M.Markovica sam vec znao. I sad ne bih nacionalno. Ipak su to bili nasi filozofi !. I isto bi, poput Tesle odgovorili. Jednako se ponosim... Ti, si vec to sto jesi. A moje poimanje filozofije je drugacije. Promena, borba , za drugaciji , svet. A, vidim, ti nikad nisi bio borac. Zato i trazis ovde na forumu, podrsku:hahaha: od Marlona, Kojota, Borke, Neza... itd... iako te ljude ( ili zene ) na znam. To govori o tebi, nikako o meni. Meni ta podrska nije potrebna.

Back