Srpski antikomunisticki nacin razmisljanja

Umri_muski

Legenda
Poruka
73.035
Iako tema ima neke dodirne veze sa ekonomijom, ona je pre svega psiholoska.
Ovo antikomunisticko je vezano za ovaj period ali ima veze i za svaki period, samo je veza manje uocljiva...

Uocimo predmet delovanja, npr brava na ulaznim vratima u zgradu.
Zasto ovakav predmet?
Pa mogao sam da uzmem oluk, ukrasni gipsani element u stanu, ali sve se to manje koristi pa su efekti manje vidljivi ili treba duze vremena da se vide.

Dakle resavanje problem brave i mehanizma otvaranja na ulaznim vratima moze biti reseno:

-kupovinom decije prilagodjene nove brave
-kupovinom nove brave
-opravkom nekim delom, srafom , zamenom i slicno
-opravka da drzi
-opravka sad cu ja to

Prvo je nama strano , a trebalo bi, jer mnogi ljudi i deca ne znaju da otovre vrata i da zatvore vrata bravom i kvakom.
Znaju da zalupe vrata.
Drugo je resenje koje koriste svi koji nece da se petljaju ili ne smeju.
Trece je za psihologiju odrzavanja i tu mali broj ljudi ima tu psiholosku osobinu, a treba malo i znanja.
Kod nas je najzastupljenije cetvrto, i to radi posao kad se nesto ne koristi mnogo.
Primer kod brave je npr kad se umesto navoja koristi obican sraf koji se usece u navoj i za sva vremena zezne bravu ali drzi dok drzi.Jos bolje ako zardja malo pa onda rdja drzi duze vremena
Posle ovakve opravke da drzi sledi sigurno zamena, to je najvaznija razlika izmedju ovog i odrzavanja.
Prednost je sto se radi istog trenutka od prirucnog materijala ali ipak mora da postoji nesto , neki izbor.

Opravka sad cu ja to...je meni neshvatljiva ali je cesta.
Isto je od prirucnog materijala, npr donese tip lepe rucke od potpuno neadekvatne brave , totalno drugi mehanizam i princip i zakove te nove rucke bez uzimanja u obzir zazora i sirine vrata (ko zna da popravi bravu znace o cemu pricam).
Tada bravu zene i deca sigurno ne mogu da otvore jer tu treba toliko snage u rukama usled trenja i zapinjanja.
I niko nema protiv, jer pozvace muskarca da otvori teglu , bravu, i sta je vec popravljeno na taj nacin.

To sam ranije vidjao po bosni narocito kad vezuju bojler pa vezu nulu za masu pa drma struja kad je bojler ukljucen ko god dohvati slavinu, a jos kad zamene odvodne cevi plastikom , nedelju dana posle toga neko pogine jer je navikao da struja bude manja...
Sad to vidjam po gradovima Cuprija, Paracin, BG..ne Nis ne KS ne KV ne VB.

Moj buraz rodjen u BG je takav tip...Glasan, nalazi poslove koji su tako dobro placeni da ne mogu da vam opisem, 75000e za snimanje 20h dronom i slicne...
Jedino sto to ne koristi kod svojih kola , tu mora tip top i u kafani kad nista ispod 1000 ne ide kao baksis a pevacici nista ispod 2000.
Ubedjuje ljude tako sto mu neko kaze 5 stvari o necemu sto hoce da uvali i onda on to vrti i melje.
Par puta je prodavao nesto iz moje struke ljudima dok sam ja tu....nit ovi znaju sta on prica nit on zna sta on prica, oni pitaju nesto seljacki bitno ali upotrebno nebitno , on im odgovara na isti nacin i jos dodaje u istom nacinu razmisljanja...
I postigne cenu 3x vecu i kupci sretni...

U slucaju brave, jedan takav tip stavi kvake koje su plastificirane i U oblika i to je najznacajnije, a to sto ni zene ni deca ne mogu da otvore, nije bitno...
Ali nikome ne smeta i jos te proglase komunistom zato sto kazes da treba ljudi da koriste to , da svi trebaju da imaju iste mogucnosti koriscenja.

Slicno je i u birokratiji.Jedno malo mesto u Srbiji ima napisana upustva za vadjenje LK, saobracajne, pasosa, svega, na 6 velikih zidnih panela, ali cigani to razumeju, a i mi ostali.
Nekim cudom se na Zvezdari u policijskoj stanici pojavilo slicno samo na pola metra puta pola metra, gde cigani nema sanse da se snadju, a za ostale ti treba upotreba interneta da pokupis kodove opstine i policijske stanice.

Slicno je i kod carine...nema sanse da ti objasne da ti popunis carinski obrazac nego te upute kod speditera i slicno.

Lici kao javasluk i lenjost, ali ustvari je ideologija nema dzabe ni kod babe kao osnova...

Ne bi me iznenadilo da se uvede obicaj da drugarica koja zove druge drugarice da se vide mora da placa turu, jer ona zove, njoj treba...

Back