Srpske pijanistkinje

Svaki Ciga, svoga konja hvali
Ko će koga ako ne svoj svoga

Moja najdraža profesorka, kod koje sam imao svega nekoliko časova na akademiji, jer sam bio u klasi njene ćerke. Legendarna, temperamentna, žena-tigar.

Darinka Mihailović - Dusja

Rođena u muzičarskoj porodici.
Rođene tetke su joj bile Olga (pijanistkinja i profesorka klavira na FMU u Beogradu) i Marija Mihailović (violinistkinja i profesorka violine na FMU).

Darnika Mihailović se školovala u Beogradu, Parizu. Ali i u Sieni (Italija) kod čuvenog Guida Agostija, koji je bio možda najuticajniji profesor u njenom razvoju.

Izvela je Rahmanjinov drugi koncert, drugu i treću sonatu Šopena, Waldstein sonatu Betovena kao i mnoga kamerna dela za violinu i klavir sa našim vrhunskim violinistima.

U njenoj klasi su stasala mnoga imena klavirske pedagogije kao i mnogi izvođači. A njeni studenti su svojevremeno nastupali kao predstavnici naše akademije i u Mančesteru kao i drugim muzičkom centrima.

Dusja je bila vanredni muzičar, izuzetan pijanista i izrazito karakteran čovek.

Posle mog ispita prve godine rekla mi je rečenicu "o kojoj visi sva tehnika klavira".... "Vežbaj muziku a tehnika će doći!" (p.s. Mene je mnogo volela ;) )

Snimila je i ploču sa dva klavirska koncerta, Šumana i Griga.
Šumana nažalost nema na jutjubu ali može se naći ploča. Ali evo... Griga❤️

Mirjana Šuica Babić - Liza

Liza je bila kraljica-majka klavirskog odseka FMU u Beogradu.

Možda je najveći broj studenata prošao i diplomirao upravo u njenoj klasi.

Veoma posvećena pedagoškom radu, i u 70im godinama, Liza je ostavila ogroman doprinos srpskoj klavirskoj školi.

Svojevremeno je bila i veoma aktivna kao pijanistkinja.

Evo veoma izražajnog izvođenja prve etide Vasilija Mokranjca.

Bravo Lizo!
P. S. Hvala ti za ono na mom prvom delu diplomskog 🤗❤️ (ti znaš)

Mirjana Mira Vukdragović

Mira je bila žena-čičak. Meni iskreno simpatična, ali nezgodna i hirovita u p.m.

Uprkos svojoj naravi, u njenoj klasi je diplomirao veliki broj studenata.

Svojevremeno je izvela i Ravelov koncert G dur u Londonu.

Snimila je ploču sa delima J. S. Bacha

Evo jedne neobične kompozicije u Mirinom izvođenju (jedan od komentara je vrlo interesantan)

Da nastavimo sa temu ;)

Nevena Popović

Prerano preminula, upečatljiva ličnost.

Jedna od najuticajnijih klavirskih pedagoga Srbije.

"Majka" velikog broja današnjih mladih pijanista i pravi posvećenik pijanistkičkoj profesiji i školstvu.

Olga Jovanović

Ličnost koja se ne može zaobići.

Od svih navedenih, jedino Olgu nisam upoznao u studentskim danima jer je već bila u penziji.

Za poštovanje je Olgin izvođački opus, velika posećenost izvođenju domaćih kompozitora bez koje bi mnoga dela naših kompozitora ostala samo kao podatak.

Pored toga Olga je bila i vanredno predan pedagog na muzičkoj akademiji.

Malo je poznato da je rano preminula Ksenija Zečević završila studije klavira na FMU u Beogradu u klasi gore pomenute Mire Vukdragović.

Bila je veoma uspešan student a u kompozitorske vode povukla ju je njena ekscentrična i veoma intuitivna priroda

Back