bokte jesi naporan,no poredu..
"balasi se spominju 1856 u novom sadu?"
a u pm,jel ti to neki dokaz...sve do beograda i beograd ukljucen je
stoljecima bilo madjarsko....jeli svijetli lampica??
"spominje se u backoj i hrvatskoj 1560"...i ko je drmao tada manjevishe
tim prostorima..a)tunguzi b)irokezi c)madjari???
svijetli li lampica,slavene????
da si manje cita blek stenu i zagora,a vishe poviesne knjige,znao bi da je barem pola danasnje rumunske naseljeno etnickim madjarima,
i da je veliki dio danasnje rumunske bilo sastavni dio madjarske.
do skoro 19.stoljeca.
svijetli li lampica,slaveneeeeee???
ako je kako ti kazes sad u-krajinsko,onda opet nemoze bito srpsko.
sam se matiras i skaces si u drob...zasto??
nema dileme,panonski mornar,djole,kcije pisme i ja obozavam,je DANAS srbin,no njegovi preci su bili zasigurno etnicki madjari.
po majci je uostalom hrvat.
di sam ja ovo ili slicnoga terminusa izjavio??
pokazi mi to.
prezime pasic ima korjen u turskom/arapskom pasha(vojvoda).
nista posebno,sto se tice nasih prostora.
no,pravo prezime nikole pasica je pascao ili tako nekako.
kad kazem da mu je njegovo cincarsko prezime slavenizirano ili
posrbljeno onda mislim prvobitno na dodavanje sufiksa IC.
no opet ostaje turcizam pasa u korjenu..jasno,slaveneeee!?
polako postajes dosadan..ima li ovdje cincara da nam natenane
izrecitiraju porijeklo nikole pasica????
da se ja i slaven vishe nedavimo.
Kao prvo, predlažem ti da prvo prije svega
pročitaš moj odgovor u cjelini, a ne djeliće pa odgovaraš a nisi ni vidio ostatak. Jer da jesi pročitao, ne bi ni postavio to pitanje.
Ne spominje se u Hrvatskoj 1560. godine, već u Bačkoj. U Hrvatskoj se pominje 1400.-ih. Sve što sam navodio navodio sam da ukažem otkud zabluda da je ime možda mađarsko, što bi i doznao da si imao strpljenja da pročitaš sve. Moja lampica svijetli, a tvoja izgleda onako pomalo svjetluca. To je bilo ime Slavena koji nemaju veze sa Ugrima, i ime ne bi bilo nikakav dokaz porijekla tih Slavena od Mađara (odnosno Vlaha), čak i da jeste neslavenskoga korijena (a dobro znamo da nije).
Čitao sam, i po svom izgledu, više od tebe, a kako govorim u povijesnom pogledu, govorim ti o Vlaškoj i Moldavskoj, prirodno. A kako znaš, u zemlji moldavskoj Ugarska nikada nije bila.
Ukrajinsko,
slavensko, odnosno ukrajinsko, hrvatsko, rusko i srpsko. Netko bi, pak, opet mogao povezati ovo sa činjenicom da je strahovito mnogo Vlaha dobjeglo u Ukrajinu od Turaka, ali ovo ime se pominje u oblasti istočnoga Kijeva, dokle te migracije nisu doprle. U svakom slučaju, neznalica bi opet to povezao sa Vlasima, ali naravno totalni laik kao ti, sa Mađarima.
Za kraj bih dodao da je Balaš prvenstveno u pravoslavaca, a pravoslavljee su istisli iz Ugarske nedugo poslije njihova dolaska na Balkan (Ugarska je lako mogla biti pravoslavna), a mi govorimo o poznijem srednjem vijeku. Dakle i ovo bi više povezivalo na Vlahe, nego na Mađare, zar ne? Zar ne bi trebao onda Đorđe Balašević da bude katolik, a ne pravoslavac?
Uzgred, pošto znam da si namjerno tako napisao, zašto "u-krajinsko"?
Đorđe Balašević nije samo DANAS Srbin, već i juče, prije 16 godina kada je izbao album Pop Ćira Pop Spira, i 1953. godine kada se rodio. Đorđe Balašević jeste mađarskog porijekla, preko svoje majke, čiji je otac Mađar, a majka Hrvatica, tako da ne, nije bila Hrvatica, već mješanka (odnosno bila bi Mađarka, prije nego Hrvatica). Ali, koliko razumijem, ti si ciljao na mađarsko porijeklo njegove porodice, odnosno po očevoj liniji, Balaševića. Kao prvo, ti ništa ne znaš o Balaševićima. Konkretno, njegova porodica je nekada bila poznata kao
Balašev. Đorđev djed je bio srpski nacionalista, i duboko vjeran pravoslavni sveštenik, pa je zato 1941. godine promijenio svoje prezime u -ić, da svako više ne sumnja njegovo porijeklo, jer je sigurno u tadašnjoj pro-fašističkoj Velikoj Mađarskoj Mikloša Hortija bila takvih pukih laika kao ti koji bi htjeli svašta iskonstruirati, a i sprovodili su sistematsku mađarizaciju Bačke. Pravo ime te porodice je
Balašov, a -ev se rodilo kao greška usljed popisivanja u Habsburškoj monarhiji, jer su popisivani kao "Balasev" ili "Balaxev", a ti
Srbi se spominju još davne 1772. i 1788. godine u Bačkoj. Bilo bi dobro da na i napomenem da je Balašov
dosta rasprostranjeno rusko prezime. Dakle, jesmo li sada rasčistili o Balaševićima?
Ne, nije jasno; odluči se, je li turskog ili cincarskog porijekla?

Još jednom nisi u pravu. Pravo prezime Nikole Pašića je - upravo Pašić. Pašić kada ga je dobio prilikom majčinog preudavanja, Pašić sve do svoje smrti.
Ne trebaju nam Cincari da bismo znali porijeklo Nikole Pašića, zato što ono i je malo mutno, ali otprilike poznato.