~Petar:ma sun,ipak je to malo science fiction scenario...
ono sto me realno nervira je teza da su nam kao staru voljenu sfrj unistili spolja,a mi svi u njoj bili naivni i chisti i pojma nismo imali o chemu se radi...
ОК, и ја се надам да је СФ (не град у Калифорнији). Али, сценарио сам базирао на већ виђеном драматуршком моделу у ЦГ - ако одузмеш право гласа 350.000 људи из ЦГ који, замисли, живе у Србији целих 10-15 г. па су као такви неподобни за бирачко право, а независност ти донесе 2000 Шиптара из Њујорка (који су за бирачко право подобни), није тешко направити паралеле са Војводином, а ни предвидети реакције "Србије" у том случају (наводници зато што би "држава Србија" у таквој подели карата могла у целини да се обухвати швенком са Бранковог моста). Само сам претпоставио шта бисте ви којима је све равно до Косова тада рекли.
Око СФРЈ, да; ни ја не мислим да је држава у потпуности "срушена споља", пошто је постојало активно учешће и интерес прво Словенаца и Хрвата, потом муслимана у БиХ (који у почетку нису гурали сепаратистичку агенду). Изнедадио би се кад би мало истражио однос Европе и Америке према кризи у почетним стадијумима (где нам је Европа много више сместила него "дежурне" САД, које су тек касније ушле у ту причу, из разлога прекомпликованих за један овакав топик). Трагично је једино то што је ваш омиљени сурогат за Дракулу и доктора Мабузеа, бренд по имену "Милошевић", до неке 1992 био до ушију заљубљен у исту СФРЈ и вероватно очекивао да "другови Хрвати дођу памети па да заиграмо козарачко коло" ор самтинг, а то је аспект где се сви ви правите блесави. Час вам је "Милошевић растурио Југославију", час га кривите за "губљење територија" (до којих вам је иначе мнооооооооого стало). Па одлучите се већ једном шта хоћете у животу (Ђенка, Маратонци), не може и једно и друго. Ево, ја кажем да је Милошевићева грешка што Србија није ОДМАХ растерала усташе из врха државе (а сети се да су и државу, и владу, и војску и дипломатију почетком деведесетих и ваше омиљене "србочетничке агресије" водили редом ХРВАТИ), војно наметнула разграничење (и спречила касније крвопролиће), у прах претворила све паравојне формације (које су прво настале у Словенији и Хрватској) и онда свега овога не би било. Можеш ли ти да кажеш исто то? Наравно да не можеш, јер је читава "проевропска" концепција у Србији сведена на вештину да се је*еш а да ти не уђе, односно, и да будемо "објективни" а да притом не увредимо комшилук који је до јуче хтео да нас физички уништи, а данас нам намеће колективну кривицу.
Поздрав свима, неко време ме неће бити. Готово, крај.