Srpska nova godina

• Začetnik teme Začetnik teme iluzionista
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Iluzionista:
Pazi... Logicki da. Ispravniji je Gregorijanski. Ali, ispravno je dosadno. "Ispravnost" vrlo brzo dosadi. A u Srbiji logika ionako nije priznata nauka. Tako, yebi ga... A to o neradnicima... Ima u Srbiji i onih koji rade... I to zestoko. Verovao ili ne. Ima onih koji se svaki dan bore za onu "koricu hleba" koja ce nahraniti njihovu familiju. A 2 dana odmora bi im mnogo znacilo za skupljanje snage za tu borbu. Zapadnjacki sistem rada ce degenerisati i neke dobre osobine srpskog naroda. U redu je uvesti nove radne navike. Ali, ne preterivati s time. Pa kazi, molim te: sta fali Spancima. I oni imaju dosta liberalan i slobodan radni dan... I pored toga opstaju.
Da ispravnost brzo dosadi to zavisi od slucaja.
Ali sta imas od toga sto kroz 15 dana slavis dve Nove godine i izmedju njih jedan Bozic.
Pravoslavnu veru u Srbiju su najvise preneli Grci cija Crkva koristi Gregorijanski kalendar, a srpska pravoslavna crkva se pravi pametna pa oce da bude izuzetak (uz Ruse i ono malo bagre u Egiptu).
I to nije zapadnjacki sistem, vec sistem koji je uveden u VI veku (ako me secanje sluzi).
A zapadnjacki je zato sto se katolicka vera prosirila na Ameriku iz Spanije, Engleske, Francuske, Holandije i ostalih kolonista.

Zatim, ne fali nista imati neki odmor, i zato postoje i slave (koje opet samo kod Srba postoje), kao i jos neki praznici, a i godisnji odmori.
Weeky:
To ti kazem...mene zovu ovi na proslave u vreme njihovog bozica ali ja se ne dam...slavim ga 7.!
Ma mene boli uvo slavite kad god hocete. Ja ne slavim ni jedan ni drugi samo kazem da je to dogmatsko ucenje i inat i tvrdoglavost (i sta sve ne) srpske pravoslavne crkve (i to samo da bi se razlikovali od zapada).

U XVI veku. 8) Pokušaj Rimokatoličke crkve da putem reforme kalendara objedini ceo zapadni (zapad=Evropa u to doba) hrišćanski svet.
Međutim, crkvenom Julijanskom kalendaru i pashaliji ostale su verne Jerusalimska, Ruska, Srpska, Gruzijanska, Ruska pravoslavna zagranična crkva i Sveta gora. Božić po Gregorijanskom a Vaskrs po Julijanskom kalendaru slave Carigradska, Aleksandrijska, Antiohijska, Rumunska, Bugarska, zatim Crkva u Grčkoj, Crkva na Kipru, kao i autonomne Crkve zavisne od Carigradske patrijaršije.
1923.god. u Bosforu je, na Kongresu posvećenom ev. reformi crkvenog kalendara (ali nisu bili predstavnici većine pravoslavnih crkava) usvojen predlog Milutina Milankovića, profesora nebeske mehanike na Beogradskom Univerzitetu.
Uprkos dogovoru i bilo kakvom međupravoslavnom usaglašavanju, te godine su i Carigradska Patrijaršija i Rumunska, Aleksandrijska, Antiohijska, kao i Crkva u Grčkoj, uvele novi kalendar.
Reforme i ujednačavanje crkvenog kalendara i dalje su teme o kojima se često govori, a čije su pripreme počele još u prvim godinama XX veka.
1962.god. na predsaborskoj pripremnoj konferenciji na Rodosu
1976.god. na prvoj predsaborskoj svepravoslavnoj konferenciji u Šanbeziju (mesto pored Ženeve)
A kada će biti novi Sabor, ne zna se...

Ja za Novu do 1am pisala sastav o Ezenu De Rastinjaku (lik iz Cica Goria) i crtala geos...U medjuvrwemenu sam bacila okce na Cecu i malo gledala Titanic...ne mogu da verujem da sem pocela da suzim za film koji sam gledala jedno 20 puta!

Back