Српска Македонија?

• Začetnik teme Začetnik teme mijak
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Da li su Srbi trebali braniti srpske zemlje u Makedoniji?

• Da.

glasova: 10 52,6%
  • Ne.

glasova: 9 47,4%

• Ukupno glasova
    19
"Шта нам кажу подаци?

Однос броја рођене деце у Централној Србији (ЦС) у односу на КиМ нагло је падао после Другог светског рата, што је више било последица пада фертилитета у ЦС, а мање раста фертилитета на КиМ. Број рођене деце у ЦС нагло је смањен са 120.796 у 1952 на 80.531 у 1962, док је на КиМ повећан са 35.619 на 41.336. Први минимум у Србији остварен је у 1966 када је рођено 75.780 беба да би онда наступио привремени опоравак до 84.762 бебе у 1976. Од тада је наступио нови пад броја рођене деце.

У 1986 је однос броја рођених био 1,36, у ЦС 73.997 а у КиМ 53.925, да би минимум био достигнут у 1990, када је однос био 1,22:1 (67 према 55 хиљада рођених беба."

Vidimo da se broj rođenih u užoj Srbiji i na KiM bio blizu izjednačenja a kad se uzme u obzir da je značajan broj rođenih u užoj Srbiji otpada na nesrpsko stanovništvo Rome.Muslimane,Albance iz Preševa ,Bujanovca i dr. i da su Srbi van Srbije imali katastrofalno loš prirodni priraštaj onda nije ni malo čudno što su među mladima na nivou Jugoslavije,Albanci a ne Srbi kojih je bilo nekoliko puta više od Albanaca bili najbrojniji.
Jedna paradoskalana situacija.
Да, то је интересантно... али немој да заборавиш на Србе из Босне и Хрватске.

IMG_20201225_113259.gif

1913 London Daily Telegraph, UK, story in an Australian newspaper

Rival Claims in Macedonia, 18 Jun 1913

"The Macedonian Slavs, strictly speaking, are neither Servians nor Bulgarians. Ethnically, and by their language they stand midway between them, being, however, by their dialect, their traditions, customs and folklore, nearer to the Servian than to the Bulgarians."

URL:
https://trove.nla.gov.au/newspaper/article/137627019?searchTerm=Macedonia boer

Prvi iskoraci prema srcu Nemanjica .

Za veci deo sveta pa i za same Bugare sve do pocetka XIX veka Makedonija je Srpska zemlja .Istoriski posmatrano Bugari projavice interes za Staru Srbiju ( tako zvana Makedonija ) pocetkom XIX veka tacnije u momentu kada ce sledbenici veliko bugarskih doktrina "otkriti " da je ona naselena Bugarima .Medjutim ne misle svi tako .Rakovski ( Georgi Rakovski poznati bugarski revolucioner ) vidi stanovnike juga kao Staro Srbe .Rakovski nije hteo da pobugaruje Staro Srbe vec ih POSRBUJE jos vise pa isti u ocima sledbenika veliko bugarske propagandne masinerije nikako ne moze se smatrati zasluznim za ideju BUGARASTINE .Vaznu ulogu u bugarskoj politici XIX veka ima Rusija a kasnije i Dunavska monarhije te ova druga posebno dobija na snazi posle Berlinskog kongresa .Da bi postojala bila kakva forma propagande ona mora biti fingirana i sposobna da izdrzi bilo kakvu formu istoriske kritike bugarri tu "istorisku opravdanost " nalaze u liku i delu tataro-ciganskih careva Asena i Simeona .
Који је извор за овај текст, као и текстове које сте писали црвеним словима???

Јован Трифуноски у својој књизи Македонизирање јужне Србије објавио је прилог под називом "Лично име Србин у крајевима данашње БЈРМ". У вези с том темом, ево и једне анализе места порекла Београђана којима је лично име било Србин или су у свом презимену имали ту основу, нпр. Србиновић или Србиновски. Анализа је направљена на основу картона грађана Београда из периода 1924-1944/50. године, чију је дигитализацију недавно урадио Историјски архив Београда.

Лично име Србин у западном делу Северне Македоније у XIX и XX веку​

https://www.poreklo.rs/2021/07/31/l...dnom-delu-severne-makedonije-u-xix-i-xx-veku/

1.-Licno-ime.png

baš sam gledao zajedničku sliku moje čete...88/89g...u mojoj klasi, nije bilo Albanaca desetara
Хм, не знам, ја сам нешто касније служио војску али су десетари вероватно бирани по истом принципу. Ако је овај проценат који си изнео за Албанце приближно тачан онда они и нису толико избегавали служење војног рока (ништа мање него било ко други).

Хм, не знам, ја сам нешто касније служио војску али су десетари вероватно бирани по истом принципу. Ако је овај проценат који си изнео за Албанце приближно тачан онда они и нису толико избегавали служење војног рока (ништа мање него било ко други).
bio je lik iz Prizrena, radio je u CH, došao da odsluži vojni rok...najstariji u četi, zvali smo ga deda...u to vreme, još je bilo nekog smisla odslužiti vojni rok...ovi mlađi to ne razumeju

bio je lik iz Prizrena, radio je u CH, došao da odsluži vojni rok...najstariji u četi, zvali smo ga deda...u to vreme, još je bilo nekog smisla odslužiti vojni rok...ovi mlađi to ne razumeju
Добро, то млађим генерацијама није минус, једноставно другачије је време.

baš tako...inače taj lik je bio Albanac
Највећи проблем ових простора- екс Ју - је не разумевање оног другог. Не знам како је у остатку Европе али сам поприлично убеђен да је на овим просторима то нејвећи проблем.

Највећи проблем ових простора- екс Ју - је не разумевање оног другог. Не знам како је у остатку Европе али сам поприлично убеђен да је на овим просторима то нејвећи проблем.
seti se verskih ratova u srednjem veku u Evropi, to se veoma lako može ponoviti...po meni, za srpski narod je najveći problem bio dolazak Osmanlija i njihovo vekovno prisustvo...gde su interesi velikih sila održavali ,,bolesnika na Bosforu"

Мањак знања једних о другима, недостатак просвећености код свих, непостојећа комуникација међу свима, све то ствара велике проблеме свакоме од нас. Ако се ту нешто промени, промениће се и наши међусобни односи, а подизање свих ових вредности може односе да промени само на боље. Дакле, као што рече Доситеј, Књиге, браћо, књиге...

Back