Kada bih ostajao sa Bajkom, što se često dešavalo, spremala bi jedno divno jelo koga je zvala jufka. To je radila sa velikim zadovoljstvom jer je znala da ga obožavam.Bajka je bila moja baba, koju smo mi deca tako iz milošte zvali a onda su to prihvatili i odrsali. To je bila jedna stamena,otresita žena koja je ceo svoj život izgurala sama bez ičije pomoći, samo sa svojih deset prstiju. Nije se libila nikakvog posla od pranja veša po kućama,čisćenja prostorija rudnicke zgrade do kuvanja za radnike u rudniku uglja. I pored toga imala je svoju bašticu i sve sama radila u njoj da bi imala čime da prehrani troje dece. Jednoga dana ta hrabra žena proda kuću i povede porodicu u grad. U maloj kućici i započinje novi život,ništa lakši nego onaj koji je ostavila iza sebe ali sa nadom da će njenoj deci biti bolje.To se i ostvarilo. Deca su odrasla u gradu,poprimila nove navike,išla u škole ali na žalost ili na sreću, nasledili su njenu hrabrost, energiju i želju da odu još dalje. Niko se nije zadržao u tom gradu.
A ja se sećem njenje jufke, jednog jednostavnog starog jela koje su Srbi iz samo sebe poznatih razloga zaboravili. Kad razmišljam zašto zaboravljamo naše staro, jednostavno mi se nameće samo jedan odgovor. Stidimo se seljačkog porekla. Valjda bi ovi novi,estradni, što se ponašaju seljački a jedu "gospodska" jela želeli da pokažu kako je njihovo poreklo sa dvora. Ako su sa dvora onda su im preci bile dvorske budale.
Sa zaboravljenom jufkom sam se susreo na jednom drugom prostoru u Hrvatskoj. Od nje su napravili svoj brend. Nude je svakom strancu koji dodje u lijepu njihovu. To jelo se kod njih zovu mlinci. Samo što su naši neuporedivo ukusniji i ne jedu se sa puricom.Naša jufka se jede sa kajmakom. Ono što mene sada dovodi do očajanja je da se u našim prodavnicama i na pijacama mogu kupiti samo mlinci. Žalosno. Kupujemo mlince a ne znamo da je to srpska jufka. Zato ću sada da napišem pravi recept kako se pravi jufka sa kajmakom.
Umesi tvrdo testo od brašna i posoljene mlake vode. Podeli testo na četiri jednaka dela i rzvaljaj ih u kore debljine 1-2 mm. Ispeci kore u rerni na okrenutom plehu sa obe strane. U pola litra vode skuvaj kocku supe.
Način pripreme je jednostavan: U posudu u kojoj će se sprmati stavi malo ulja i zagrej ga. Izlomljene komade jufke stavi na ulje i postepeno dodaj skuvanu supu dok testo ne omekša. Testo mora biti mekano ali bez tečnosti. Dodaj nekoliko dobrih kašika kajmaka(što više to ukusnije),pusti ga da se otopi i promešaj da se prožme sa testom.
Na kraju briga me, onima koji jedu puricu sa mlincima želim dobar tek, kao i onima koji jedu mantije,pizze,profiterole,bolonjeze,tortilje a ako slučajno ima onih koji jedu jufku sa kajmakom,prijatno i uživajte u starom srpskom jelu
xxx
U ovakvim jelima mi tragamo za svojim korenima i poreklom,ma koliko bili izloženi novom vremenu i budućnosti.