Srpkinje kao sultanije na Osmanskom dvoru

• Začetnik teme Začetnik teme zivac
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
ahdnama to sve 70 godina ranije jasno definise...i ponovo, nema pravoslavlja na teritoriji srednjovjekovne Bosne...

- - - - - - - - - -

zanimljivo, u humskoj zemlji, knez Miroslav dize katolicku crkvu u Blagaju...

- - - - - - - - - -

Fojnicka ahd-nama iz 1463. je sumnjive sadrzine, diplomaticki dio isprave ukazuje na 16. vijek, datum (28. maj) je iz Julijanskog kalendara, itd.

Vidjecemo do kraja godine sta ce biti objavljeno o crkvi na Glasinackom polju. Informacije iz prve ruke govore da je pravoslavna iz prve polovine 14. vijeka (Aleksandar Jasarevic, Muzej u Doboju).

Poslednja izmena:
Fojnicka ahd-nama iz 1463. je sumnjive sadrzine, diplomaticki dio isprave ukazuje na 16. vijek, datum (28. maj) je iz Julijanskog kalendara, itd.

Vidjecemo do kraja godine sta ce biti objavljeno o crkvi na Glasinackom polju. Informacije iz prve ruke govore da je pravoslavna iz prve polovine 14. vijeka (Aleksandar Jasarevic, Muzej u Doboju).

:hahaha: to je vec napredak...znaci, ti sveznadar, koji negira ahdnamu, se nadas da ce na Glasincu mozda otkriti 1, slovima JEDNU, pravoslavnu crkvu...:hahaha: Ludilo Eto ja cu vam halaliti jednu, nek bude, ne morate navoditi izvor narodno predanje, prva ruka, prica se, cuje se i slicne lazi.

Ali, i red je da se kaze kako je Miroslav pravio u Humu katolicku crkvu...ono nek se zna...:hahaha:

- - - - - - - - - -

Nije bila diskusija o pojmu nemanjićka Crkva, koji je u određenom kontekstu sasvim legitiman, već o idiomi nemanjićko pravoslavlje, aludirajući na nekakvu varijantu pravoslavnog hrišćanstvq, koji je jednostavno besmislen.

nego sta je neko varijacija, kao sto he wahhabizam sekta islama tako je i nemanjicka crkva nova crkva pod okriljem ortodoksnog krscanstva. Znaci, da prekinemo sve dalje nebulozne rasrpave, to je crkva koju nije stvorio Bog, nego sin srpskog vladara i koja se sirila onako kako su rodjaci i braca utemeljivaca crkve sirili macem svoju vlast na zemlji. To je fakt. Za mene je rasprava zavrsena i sve je kristalno jasno. Naravno, pozivam i modove da mi kazu da ne smijem iznositi istinu pa cemo da se lazemo.

- - - - - - - - - -

Raspon teritorija koje je obuhvatala srednjovekovna Bosna je različit u zavisnosti od vremena... na koji period srednjeg veka misliš?

Kako si ti, djecko, naporan....evo ti tandoori nasao jednu, heeeeej mozda jednu crkvu pravoslavnu, ceka se potvrda narodnog predanja :hahaha:

:hahaha: to je vec napredak...znaci, ti sveznadar, koji negira ahdnamu, se nadas da ce na Glasincu mozda otkriti 1, slovima JEDNU, pravoslavnu crkvu...:hahaha: Ludilo Eto ja cu vam halaliti jednu, nek bude, ne morate navoditi izvor narodno predanje, prva ruka, prica se, cuje se i slicne lazi.

Ali, i red je da se kaze kako je Miroslav pravio u Humu katolicku crkvu...ono nek se zna...:hahaha:

- - - - - - - - - -

nego sta je neko varijacija, kao sto he wahhabizam sekta islama tako je i nemanjicka crkva nova crkva pod okriljem ortodoksnog krscanstva. Znaci, da prekinemo sve dalje nebulozne rasrpave, to je crkva koju nije stvorio Bog, nego sin srpskog vladara i koja se sirila onako kako su rodjaci i braca utemeljivaca crkve sirili macem svoju vlast na zemlji. To je fakt. Za mene je rasprava zavrsena i sve je kristalno jasno. Naravno, pozivam i modove da mi kazu da ne smijem iznositi istinu pa cemo da se lazemo.

- - - - - - - - - -

Kako si ti, djecko, naporan....evo ti tandoori nasao jednu, heeeeej mozda jednu crkvu pravoslavnu, ceka se potvrda narodnog predanja :hahaha:

ne negiram ja nego turkolozi koji su proucavali taj spis. Koji sultan koristi Julijanski kalendar?

Druga stvar, dodaj Glasinacku crkvu (iako sam rezervisan po tom pitanju, do kraja godine), par onih pravoslavnih u Srebrenici sto se spominju 1427., onda onu u Gorazdu s ktitorskim natpisom, dodaj vladavinu kralja Dragutina duz Save do Usore, kao i despota Djurdja Brankovica, gospodara Zvornika i Usore nakon sto je polomio zube Tvrtku II, te prodavanje bosanskog roblja u Dubrovniku, medju kojima su kcerke raskih popova krajem 14. vijeka, kao i izvjestaj papinog vikara iz 1455. o prelasku stanovnika Bosanske vikarije na pravoslavlje i problemima sa Rasanima sizmaticima, fino se nakupi dosta materijala.

Poslednja izmena od moderatora:
Majmune, ne negiram ja nego turkolozi koji su proucavali taj spis. Koji sultan koristi Julijanski kalendar?

Druga stvar, govedo nedokazno (y.ebem i onoga ko ti ovdje dozvoljava da se javljas, podsjecas me na jednog ucesnika ovdje, isti ste), dodaj Glasinacku crkvu (iako sam rezervisan po tom pitanju, do kraja godine), par onih pravoslavnih u Srebrenici sto se spominju 1427., onda onu u Gorazdu s ktitorskim natpisom, dodaj vladavinu kralja Dragutina duz Save do Usore, kao i despota Djurdja Brankovica, gospodara Zvornika i Usore nakon sto je polomio zube Tvrtku II, te prodavanje bosanskog roblja u Dubrovniku, medju kojima su kcerke raskih popova krajem 14. vijeka, kao i izvjestaj papinog vikara iz 1455. o prelasku stanovnika Bosanske vikarije na pravoslavlje i problemima sa Rasanima sizmaticima, fino se nakupi dosta materijala.

Najgora stvar, dosao si ovdje i nazivas ucesnike mitomanima (pogotovo, krinku i Slavena koji su pola svoga "radnog vijeka" ovdje potrosili na raskrinkavanje te iste mitomanije).

Srebrenica je bila pod Stefanom, to se zna, i da ima 200 crkava bilo bi normalno, niko ne spori povremeno srpsko vladanje dijelovima Bosne, ja ne lazem nista, ali Bosna kao zemlja nije bila pravoslavna a kamoli srpska.

kazem ako je nesto cak i iz moje glave ako ne mogu da dokazem, kao za dogovor za brak Olivere i Bajezita

medju "nama". Ako pratis diskusije, ni "mi" se ovdje ne slazemo po mnogim pitanjima (krv prolijevamo medjusobno), ti dosao ovdje da otvaras oci nekome, ne znas gdje si supalj.Kao prvo, pozivas se sam na poluistinite, sumnjive spise; Nesriju, kasniju interpolaciju Zitija despota Stefana o totalno bogumilskoj Srebrenici isada na sultanovu ahd-namu s fra Andjelom (je li znas gdje je ovaj bio 1463?) i Julijanskim kalendarom, a sam si sebi dao ulogu perjanice istorijske istine.

Kakvim "vasim" izmisljotinama? Ja ne zastupam drzavu, narod, nego sebe ovdje. Jesi li trazio pravoslavne crkve? Ako mislis doci ovdje i praviti se pametan, fali ti prvo dosta znanja da bi ucestvao u jednoj obicnoj raspravi. Prestani da zigoses ovdje pojedince, posebno, moje navedene drage kolege.

Тако мала тема, а тако много глупости... Елем.

Султани су избегавали да имају децу са својим легитимним женама. Сфранцес пише да чињеница да је Мара била удата за султана Бајазита II није представљала проблем у преговорима за брак са византијским царем Константином XI, баш зато што се веровало да брак није конзумиран. Турски историчар Шукрулах је тврдио да су сва деца султана Бајазита I и Мехмеда I рођена од конкубина. Од султана Мехмеда I постоје и документарни докази да су сва деца од конкубина. Жене које би се могле навести као супротни примери биле су заправо конкубине (причам о Нилуфер и Гулчичек). Тако се само за два прва османска владара, Османа I и Орхана може тврдити да су деца легитимних бракова, а и за њих је упитно. Чак су и Турци створили погрешну традицију о својим првим султанима, да су они деца из бракова са муслиманским принцезама. Понекад су Османлије исмеване због овакве праксе; тако је рецимо на крају 15. века једна хроника династије Ак-Којунлу поносно тврдила да се дотична династија не може похвалити робовским пореклом.

Зашто су османски султани радили тако? Један од кључних разлога јесте својеврсно понижавање друге династије кроз одрицање њеног права на продужење лозе кроз женску грану. Један једини брак османског владара и хришћанске принцезе - византијске Теодоре - је донео дете: и тај брак је специфичан по томе што је Орхан тада био у савезу у коме је Османско царство било мањи партнер, у неку руку можда чак и вазал. И у османској церемонији венчања хришћанске принцезе су остајале по страни, јер су оне биле мање супруге, а више симболи односа двеју држава, Османског царства као доминантног партнера, а хришћанске државе као инфериорног. Још битније, оваквим потезом османски владари истргли су могућност другим династијама да закомпликују питање наслеђа. Уз то, Османско царство не би више било Османско, ако би његови владари били и делимично из других династија.

Хришћанске жене османских владара су уживале и велику аутономију. Ако је истина да је Теодора Византијска заиста охрабривала конвертите на ислам да се врате у стару веру као што је тврдио њен отац, то је било зато што је иза ње стојало византијско оружје. Када је султан Мехмед II хтео да своју маћеху Мару уда за истакнутог војника робовског порекла Исхака (што је изазвало пропаст преговора за Марин брак са византијским царем), он је морао одустати због страха од угарског оружја иза Маре.

Постоји једна једина Српкиња која је била мајка претендента на султански престо. У питању је Чичек, мајка султана Џема.

Poznato je da je Sultanija Mara kcer Despota Djurdja Brankovica vaspitala,ocuvala i naucila Srpskom jeziku buduceg Sultana Mehmeda II Osvajaca da je taj Sultan smatrao Maru drugom majkom i prema njoj se odnosio sa najvecim postovanjem i uvazavanjem,da je ostala Hriscanka pravoslavne vere,da je imala svoj poseban dvorac u severnoj Grckoj u mestu Jezhevo i da je tom oblascu vladala kao samostalna Gospodarica,koliko je postovanje sultana bilo prema svojoj pomajci Mari pokazuje i to sto se njena rec i volja na Osmanskom dvoru uvazavala,sprovodila i postovala odmah nakon Sultanove...To su cinjenice koje zna i postuje svaki obrazovani Srbin i koji ih nekrije niti ih se stidi, za razliku od jedne verske grupe koja je umislila da je narod...i koja je svoje ime menjala u poslednjih stotinak godina nekoliko puta i koja bi htela nekoga poducavati Istoriji,a jos zapravo i nezna kako se zove..

Poslednja izmena:
Poznato je da je Sultanija Mara kcer Despota Djurdja Brankovica vaspitala,ocuvala i naucila Srpskom jeziku buduceg Sultana Mehmeda II Osvajaca da je taj Sultan smatrao Maru drugom majkom i prema njoj se odnosio sa najvecim postovanjem i uvazavanjem,da je ostala Hriscanka pravoslavne vere,da je imala svoj poseban dvorac u severnoj Grckoj u mestu Jezhevo i da je tom oblascu vladala kao samostalna Gospodarica,koliko je postovanje sultana bilo prema svojoj pomajci Mari pokazuje i to sto se njena rec i volja na Osmanskom dvoru uvazavala,sprovodila i postovala odmah nakon Sultanove...To su cinjenice koje zna i postuje svaki obrazovani Srbin i koji ih nekrije niti ih se stidi, za razliku od jedne verske grupe koja je umislila da je narod...i koja je svoje ime menjala u poslednjih stotinak godina nekoliko puta i koja bi htela nekoga poducavati Istoriji,a jos zapravo i nezna kako se zove..

Нема извора о животу султаније Маре на османском двору, тако да није познато.

Mara Brankovic- u Turskim Izvorima tog vremena poznata i kao Amirissa Mara-Princeza,Vladarica-imala je svoj dvor sa svojim prihodima i vlastelom u mestu Jezhevo u Severnoj Grckoj,koliki je njen uticaj i poshtovanje bilo na tadasnjem Otomanskom dvoru pokazuje i to da su nekoliko puta pod njenim uticajem birani i tadasnji Vaseljenski Patrijarsi,a slozicete se na Sultana u to doba nije mogla uticati neka beznacajna osoba..

Upećatljiv opis Marine svadbene povorke našeg istoričara Čedomilja Mijatovića:

"Kakav su prizor imali da vide te jeseni seljani u dolini moravskoj, kroz koju su prolazili svatovi Mare Branković! Šta li su mislile i osećale gomile onoga dobroga naroda, koji rukama svojim zidajući gradove Jerinine ustima kune, rečima kalja, a opet, kad mu gospodare zaboli, i njega u srce takne, te suzama svojim pere danas jučerašnje kletve svoje – šta li su mislile i osećale gomile naroda gledajući kako se otegao dug i sjajan niz, blistajući se u skarlatu, zlatu i sjajnim pancirima, prelivajući se u raznobojnoj čohi i svilenim zastavama – gledajući kako se svatovi cara turskoga povijaju kroz hladovinaste stare šume srpske, kao sjajna šarena guja s krunom na glavi, noseći u zubima srpsku biser granu?!”

Mara Brankovic- u Turskim Izvorima tog vremena poznata i kao Amirissa Mara-Princeza,Vladarica-imala je svoj dvor sa svojim prihodima i vlastelom u mestu Jezhevo u Severnoj Grckoj,koliki je njen uticaj i poshtovanje bilo na tadasnjem Otomanskom dvoru pokazuje i to da su nekoliko puta pod njenim uticajem birani i tadasnji Vaseljenski Patrijarsi,a slozicete se na Sultana u to doba nije mogla uticati neka beznacajna osoba..

Amirissa није турска, већ италијанска реч. Таква реч се не може наћи у турским изворима. То што си прочитао је млетачки извор из 1474. На султана је могла утицати икаква особа која је имала новца. Мара Бранковић је тако дала свом синовцу 2000 флорина да би њен кандидат, Дионисије Пловдивски постао патријарх уместо Симеона, трапезунтског кандидата. Рафаило Србин, његов наследник, изабран је уз помоћ извесних османских паша.

С обзиром да и ово данашње време, као и прошло, показује да су наши најкрволочнији непријатељи (Хрвати, босански муслимани, Шиптари и сл.) за своје вође бирали међу онима који су бар делимично српског порекла, питам се јел ми то овде бројимо наше крволоке. А о бившим Србима, који су из неког интереса постали нешто друго, требало би тек писати, колико је тек међу њима наших крволока. Међу султанијама, осим Оливере, чини ми се да ниједна друга није баш нешто остала верна свом народу, само својим интересима.

С обзиром да и ово данашње време, као и прошло, показује да су наши најкрволочнији непријатељи (Хрвати, босански муслимани, Шиптари и сл.) за своје вође бирали међу онима који су бар делимично српског порекла, питам се јел ми то овде бројимо наше крволоке. А о бившим Србима, који су из неког интереса постали нешто друго, требало би тек писати, колико је тек међу њима наших крволока. Међу султанијама, осим Оливере, чини ми се да ниједна друга није баш нешто остала верна свом народу, само својим интересима.

Како је то Оливера остала верна свом народу?

Ljudi kao ti imaju potpuno pogrešnu porecpeciju istorije i totalno ne shvatanje srednjeg veka.

Nema srpskog naroda kao faktora u srednjem veku , jedini ljudi koji su Srbi su kraljevi i plemstvo dakle 1% stanovništva , dok 99% su bili kmetovi i polurobovi koje doslovno prodavali i davali na poklone.

Ja sam potomak kmetova , a ti ako si potomak Nemanjinih muda i plemića trebaš to javno da objaviš pa da te krunišemo.

Back