Sremski front zrtve?

Poruka
4.644
Negde sam procitao da je broj stradalih partizana 13 000 imenom i prezimenom i verovatno jos toliko bez imena i prezimena dok je broj ubijenim na nemackoj strani 15 000 zajedno sa ustasama i domobranima. A sa druge strane slusam price o 80 000 ubijenih partizana, sto ja licno mislim da je preterano. Sta mislite vi koji dobro znate istoriju?

Negde sam procitao da je broj stradalih partizana 13 000 imenom i prezimenom i verovatno jos toliko bez imena i prezimena dok je broj ubijenim na nemackoj strani 15 000 zajedno sa ustasama i domobranima. A sa druge strane slusam price o 80 000 ubijenih partizana, sto ja licno mislim da je preterano. Sta mislite vi koji dobro znate istoriju?

nisam upucen u sremski front, ali da ih je dosta poginulo ...jeste

Ako ih je 13 000 imenom i prezimenom onda je najvise par stotina onih koji nisu zabiljezeni. Nije to bilo u srednjem vijeku pa se nista nezna. To je sami kraj rata i ljudi su tada bili pismeni pa su znali napraviti popis, nisu se valjda prema svojim suborcima odnosili kao prema mazgama. I da je stradalo puno mazgi i njih bi prebrojali a kamo li nece ljude.

Sremski front je bio jedna obicna glupost, i savrsena prilika da se proredi srbijansko gradsko gimnazijsko musko stanovnistvo (citaj: potencijalni intelektualci i protivnici buduceg rezima).

Управо тако. Е сад, питање је колико су деце жртвовали, с обзиром на различите податке и фалсификовања од стране комуниста.
Можда су ту цифру од 13 000 назидали да истакну своје борбе, а можда су је спустили као што су иначе спуштали бројке својих погинулих у борбама у својим интерним извештајима...

Управо тако. Е сад, питање је колико су деце жртвовали, с обзиром на различите податке и фалсификовања од стране комуниста.
Можда су ту цифру од 13 000 назидали да истакну своје борбе, а можда су је спустили као што су иначе спуштали бројке својих погинулих у борбама у својим интерним извештајима...

Meni ona cifra od 36 000 deluje realno. Ja sam izgubio jednog deda-strica, a znam da je skoro svaka porodica izgubila po nekog. To je bilo netrenirano, topovsko meso, "mekana" deca iz gradskih sredina koji nisu bili ni nesto posebno fizicki aktivni, kamoli ratno spremni.

Meni ona cifra od 36 000 deluje realno. Ja sam izgubio jednog deda-strica, a znam da je skoro svaka porodica izgubila po nekog. To je bilo netrenirano, topovsko meso, "mekana" deca iz gradskih sredina koji nisu bili ni nesto posebno fizicki aktivni, kamoli ratno spremni.

Врло могуће, мада треба обратити пажњу и на то да су комунисти често као погинуле на Сремском фронту уписивали људе који су другде погинули.
Као рецимо из битке на Буковику против четника...

Valja imati u vidu da su to bile završne operacije i da se mnogo omladine samo javljalo u partizane i da često nisu , u mladalačkom zanosu, slušali savete starih boraca iz krajiških i sl.brigada koje su imale i po 4 godine ratnog iskustva, o korištenju zaklona pa su često jurišali bez odgovarajuće opreznosti. Komandanti jedinica su često bez uspešno upozoravali na ove pojave. Mnogi su hteli i da odmene već premorene borce iz starih brigada. Valja napomenuti i da je do pogibija dolazilo i zbog bezobzirnosti neprijatelja koji je bio svestan da gubi. Često se pominje da je tu kao Tito svesno žrtvovao srpsku mladost što nije tačno. Bilo je inače rasprostranjeno mišljenje da Srbija nije dovoljno doprinela partizanskoj borbi što je delimično i bilo istina (ne Srbi jer su oni iz Bosne i Hrvatske dali najveći doprinos). Obzirom na veličinu operacija i na frontalni način ratovanja a u uslovima ravnice žrtve su neminovno bile ogromne i kreću se od 13-15.000 ljudi.

Back