Srednja klasa

Znam da se u javnosti stekao utisak da ne postoji srednja klasa, ali ipak postoji. To su uglavnom zaposleni u drzavnim firmama. Prosvetari, lekari.... Onda mali privatnici sa razvijenim radnjama, mada tu ide od slucaja do slucaja, znam i ekstremno bogate ljude koji imaju prodavnicu zdrave hrane... Ima ih jos, recimo, ne znam koliko obracate paznju, ali prodavci na buvljaku, ne svi naravno, imaju sasvim dovoljno. Znam zenu koja prodaje donji ves, ima dnevno preko 20 000 dinara. Kupila dobar auto od buvljaka, i renovirala kucu.
Smatram da je srednja klasa cetvoroclana porodica sa svojim stanom, sa primanjima od 75-120 hiljada.

Znam da se u javnosti stekao utisak da ne postoji srednja klasa, ali ipak postoji. To su uglavnom zaposleni u drzavnim firmama. Prosvetari, lekari.... Onda mali privatnici sa razvijenim radnjama, mada tu ide od slucaja do slucaja, znam i ekstremno bogate ljude koji imaju prodavnicu zdrave hrane... Ima ih jos, recimo, ne znam koliko obracate paznju, ali prodavci na buvljaku, ne svi naravno, imaju sasvim dovoljno. Znam zenu koja prodaje donji ves, ima dnevno preko 20 000 dinara. Kupila dobar auto od buvljaka, i renovirala kucu.
Smatram da je srednja klasa cetvoroclana porodica sa svojim stanom, sa primanjima od 75-120 hiljada.

E bas to je trebalo na pocetku teme - definisati sta je srednja klasa, danas?Ako je ovo sto je naveo dulebass srednja klasa onda ona svakako postoji, cine je uglavnom ili mladi bracni parovi, oboje zaposleni, sa dobrim primanjima ili ljudi koji imaju neki svoj biznis od kojeg mogu imati navedena primanja 750-1200 eura/mj.I takvih ce biti sve vise, ali ce se taj broj sporo povecavati.

Problem je sto ce onih ostalih, sa primanjima ispod 750eur/mj biti isto tako sve vise i taj broj ce rapidno rasti, taj sloj je najvise pogodjen, a tu spadaju uglavnom oni koji su ostali bez posla, oni koji se skoluju i oni koji ne mogu da sa skolom nadju posao, ozbiljna drzava bi u razmatranje uzela bas te probleme i gledala da ih nekako rijesi, poenta je u otvaranju novih radnih mjesta, ali ne za inzinjere nego bas za taj nivo obrazovanja, srednja skola ili neki fakulteti koji nemaju prodju na trzistu, sta fali ako neko ko sa nekim fakultetom nema posao i nema izgleda da ce ga imati, znaci nema dinara u dzepu, radi u nekoj fabrici za pristojnu platu.Ozbiljne drzave imaju plan koje kadrove da skoluju i na koji nacin da ima nadju posao odmah po zavrsetku skolovanja, kod nas to ide nekako stihijski i bez organizacije.

Back