Pre mesec dana, tačnije 16. septembra 2012. godine, Branka Veselinović, legenda srpskog glumišta je napunila 103 godine. Rođena je 1918. godine kao šesto dete učiteljice Jovanke I profesora Aleksandra Ćosića poreklom iz Jaše
Tomića. Od oca i majke je nasledila humanist, učili su je da za sve ima dobru volju I da uvek pomaže drugima…
“Nisam imala sreću da imam decu. Bolelo me je to…”
“Davala sam se nesebično I radila sam mnogo humanitarnih akcija. Nedavno sam bila u pozorištu I jedna žena mi je rekla: “Jao, gospođo, kako vi ličite na pokojnu Branku Veselinović!”… a meni je to smešno, pa uvek volim da ispričam tu zgodu. “Ljudi treba da se smeju I da budu srećni… a ja to i jesam…” uz smeh je ispričala najstarija srpska glumica.
Dugačak je spisak nagrada kojim je Branka Veselinović ovenčana slavom… dobitnica je mnogih plaketa, nagrada I priznanja za svoj umetnički I humanitarni rad. Da smopenem neke: Orden rada sa zlatnim vencem, Nušićeva nagrada za životno delo, Sterijina nagrada, Vukova nagrada, Nagrada Mali princ za životno delo koju dodeljuje međunarodni festival I još mnoge druge… Počasna je stanovnica Novog Sada, Beograda I Dečijeg sela, članica je Diplomatskog kora žena I dopisna članica srpske Razvojne akademije… Od 1980. godine je doživotna ambasadorka UNICEF-a…
Šta reći posle ovolikog nabrajanja?
U pozorištu je odigrala preko 100 pozorišnih uloga, na filmu I televiziji preko 50 filmova I serija. Tokom života se posebno angažovala u humanitarnim priredbama za decu. Sa suprugom, glumcem, Mlađom Veselinović, je osnovala “Fond Branke I Mlađe Veselinović za pomoć invalidnoj deci”. Poliglota, govori engleski, ruski, nemački, francuski, češki, mađarski I italijanski. Bila je bliska prijateljica sa Mirom Stupicom, Marijom Crnobori, Čkaljom I Mijom Aleksićem.
...//...