Srećan 103. rođendan, ambasadorko UNICEF-a!

Soradze

Elita
Moderator
Poruka
21.212

Pre mesec dana, tačnije 16. septembra 2012. godine, Branka Veselinović, legenda srpskog glumišta je napunila 103 godine. Rođena je 1918. godine kao šesto dete učiteljice Jovanke I profesora Aleksandra Ćosića poreklom iz Jaše

Tomića. Od oca i majke je nasledila humanist, učili su je da za sve ima dobru volju I da uvek pomaže drugima…

“Nisam imala sreću da imam decu. Bolelo me je to…”

“Davala sam se nesebično I radila sam mnogo humanitarnih akcija. Nedavno sam bila u pozorištu I jedna žena mi je rekla: “Jao, gospođo, kako vi ličite na pokojnu Branku Veselinović!”… a meni je to smešno, pa uvek volim da ispričam tu zgodu. “Ljudi treba da se smeju I da budu srećni… a ja to i jesam…” uz smeh je ispričala najstarija srpska glumica.

Dugačak je spisak nagrada kojim je Branka Veselinović ovenčana slavom… dobitnica je mnogih plaketa, nagrada I priznanja za svoj umetnički I humanitarni rad. Da smopenem neke: Orden rada sa zlatnim vencem, Nušićeva nagrada za životno delo, Sterijina nagrada, Vukova nagrada, Nagrada Mali princ za životno delo koju dodeljuje međunarodni festival I još mnoge druge… Počasna je stanovnica Novog Sada, Beograda I Dečijeg sela, članica je Diplomatskog kora žena I dopisna članica srpske Razvojne akademije… Od 1980. godine je doživotna ambasadorka UNICEF-a…

Šta reći posle ovolikog nabrajanja?

U pozorištu je odigrala preko 100 pozorišnih uloga, na filmu I televiziji preko 50 filmova I serija. Tokom života se posebno angažovala u humanitarnim priredbama za decu. Sa suprugom, glumcem, Mlađom Veselinović, je osnovala “Fond Branke I Mlađe Veselinović za pomoć invalidnoj deci”. Poliglota, govori engleski, ruski, nemački, francuski, češki, mađarski I italijanski. Bila je bliska prijateljica sa Mirom Stupicom, Marijom Crnobori, Čkaljom I Mijom Aleksićem.

Screenshot_4.png

...//...

Aktivna je pomalo I danas… Obilazi domove za nezbrinutu decu, Domove za stara lica I invalide gde recituje I izvodi monologue. Piše pesme, slika I izvodi lutkarske predstave.

“Čitam bez naočara. Želim da kažem starim ljudima da se ne predaju! Imala sam bogat I ispunjen život I srećna sam što još uvek dišem…”

“Nikada nisam pušila ni pila,

Živim kao da imam krila”- šali se nasmejana Branka… “Još uvek imam elana za život… Kada sam prolazila kroz teške trenutke, nikada nisam klonula duhom, niti sam za čim žalila…

Danas sam jako uzbuđena, jer slavim 103. rođendan. U duši gajim sećanje na detinjstvo, nisam kao stare osobe… Ljudi me pitaju koja je tajna moje dugovečnosti… verujem da je to optimizam. Svakog dana radim gimnastiku, ni jedan dan mi ne prođe u dosadi… evo – juče sam ceo dan slikala. Svaki dan pišem pesme, gledam filmove I volim da se družim sa penzionerima. Volim da čitam…

Mladi treba da sačuvaju svoj optimizam I da se ne žale da im je dosadno!

Imala sam bogat I ispunjen život. U mom Mlađi sam pronašla ljubav I razumevanje, a u pozorištu, filmu I televiziji sam ostvarila mnoge uloge.

Pet meseci sam bila sa mojim Mlađom u Americi… igrali smo Brehta na engleskom jeziku…

Screenshot_5.png

...//...

Poslednja izmena:
Postoji li ime koje više ozari ljude? Ne verujem da postoji… Bar pola sveta obasjala je Branka… svojim darovima i glumačkim i pesničkim i sposobnošću da napravi najčudesnije lutke i spremnošću da pritekne u pomoć svima kojima je pomoć potrebna svojom dobrotom, voljom I vedrinom. Znam, puno puta je sedela sama u pozorišnoj garderobi Jugoslovenskog dramskog pozorišta, crtala I pisala čestitke deci koja leže po bolnicama, dok su ostali glumci sedeli i neobavezno čavrljali u glumačkom salonu. Znam da je puno puta svojom rukom pisala molbu i postavljala je na oglasnu tablu pozorišta, molbu da glumci donesu odeću koju vise ne nose, sredstva za higijenu, daju prilog za stare, bolesne I napuštene… Znam da se jedino ona setila da dođe na 1.250 predstavu “Buba u uhu” da odgleda svoje kolege, da čestita, da donese čokolade I kekse I da uz to obavezno sastavi prigodne stihove…

Koliko je puta svojim glumačkim darom ozarila ili do suza nasmejala publiku širom naše zemlje, a bogme I zemljinog šara! Nije čudo što je pesnik Raša Popov napisao:

“Pre rata se zvala Stokić Žanka,

A u moje vreme Veselinović Branka,

Urnebesna bez prestanka!”

Čast mi je što sam je nazivala “tetka Branka”…

Jedom prilikom, na otvaranju neke izložbe sedela samu prvom redu pored Branke Veselinović, dok je njen Mlađa sjajno recitovao stihove Žaka Prevera:

“Otišao sam na trg ptica

I kupio ptice

Za tebe, ljubavi moja”

Svaki put kada je izgovorio “za tebe, ljubavi moja” gledao je u Branku, a ona mu je uzvraćala stidljivim osmehom…

Screenshot_31.png

......

Branka Veselinović kaže da nema još mnogo vremena. Novcem koji je ostvarila prodajom dela imovine na aukciji pre par godina, pomogla je onima kome je pomoć najpotrebnija – deci, u humanitarne svrhe… Rešila je da se oprosti od svega što je stekla u svom životu I što je volela, odnosno što je činilo njen život… I da ostvareni novac pokloni deci. Žuri da svojim životom I ovakvim delom “održi predavanje o dobroti”… jer, “DOBROTA SE UČI”… kazala je naša tetka Branka…

Drago mi je što postojite…

I što ste živeli taj divan, herojski život…

Budite još sa nama, voljena tetka Branka…

Bojim se da ne postoje vise ljudi nalik - Vama…

Screenshot_6.png

:vzagrljaj:

:heart2: :heart2: :heart2: :heart2: :heart2: :heart2: :heart2: :heart2: :heart2: :heart2:

Poslednja izmena:
Nazvala me telefonom pre oko dve godine... šlog kad me nije trefio... :lol:
Mislio "neko se šali"... zaboravio sam na nju... al ona.
Svesna i razgovetna traži neke informacije za opet nešto humanitarno...
Svako joj dobro želim.
Toliko imam uspomena na tu predivnu osobu...Znate, kad pomislim malo bolje,
živela je život za troje... najmanje... Bogat život...
Čujem da je prodala i kuću, pa je novac zaveštala mladim glumcima JDP-a...
Pripada generaciji naših otaca i dedova koji su živeli herojske živote...
Hvala na ovako divnom komentaru...
Svako dobro...
:heart2:

Toliko imam uspomena na tu predivnu osobu...Znate, kad pomislim malo bolje,
živela je život za troje... najmanje... Bogat život...
Čujem da je prodala i kuću, pa je novac zaveštala mladim glumcima JDP-a...
Pripada generaciji naših otaca i dedova koji su živeli herojske živote...
Hvala na ovako divnom komentaru...
Svako dobro...
:heart2:
Samo sledimo takve primere, bez zadrške i sumnji... i sve će biti dobro ;)

Back