Srceparajuća istinita priča iza pesme Bitlsa Let It Be

gost 438709

Zainteresovan član
Poruka
407
On je neverovatna inspiracija iza pesme Pola Makartnija, koja je dala ime poslednjem albumu i filmu Bitlsa.

Dokumentarni film Beatlesa reditelja Pitera Džeksona Get Back bio je hit iznenađenja 2021.

Serija je sastavljena od preko 55 sati neviđenih snimaka koje je snimio reditelj Majkl Lindzi-Hog u januaru 1969. godine, a koji su prvobitno bili namenjeni za TV specijal u kojem će Bitlsi nastupiti uživo, pred publikom, prvi put od tri godine.
Ideja o emisiji uživo je na kraju odbačena, tako da je dokumentarac postao o tome kako Bitlsi snimaju novi album... ali snimak je stajao godinu dana, pre nego što je premijerno prikazan u bioskopima u maju 1970. kao igrani film Let It Be. Do tog trenutka The Beatles su se razdvojili.
272720

Ser Pol Makartni kaže o novoj verziji filma: „Zaista sam srećan što je Piter ušao u naše arhive kako bi napravio film koji pokazuje istinu o zajedničkom snimanju Bitlsa. Prijateljstvo i ljubav između nas se pojavljuju i podsećaju me na kako smo se ludo lepo proveli."
Ali "lepo vreme" prikriva prilično tužnu priču.

Napisana i otpevana od strane Makartnija, kultna pesma bila je poslednji singl Bitlsa koji je predstavljen pre nego što je najavio odlazak iz benda.

U razgovoru sa Džejmsom Kordenom o njegovom segmentu Carpool Karaoke 2018. godine, Makartni se prisetio kako ga je njegova pokojna majka - koja je umrla od raka kada je imao 14 godina - inspirisala da napiše pesmu.

Legenda Liverpula je objasnila: „Sanjao sam šezdesetih godina kada mi je moja umrla mama došla u snu i uveravala me govoreći: 'Biće sve u redu. Samo neka bude...'"

Makartnijeva majka se takođe zvala Meri, što se navodi kao inspiracija za pesmu „Majka Meri“.

Međutim, kada su upitani da li ima ikakve reference na Devicu Mariju, poznato je da je Bitl to prepustio tumačenju fanova.

Međutim, postoji još jedna verzija priče.

Mal Evans je bio jedna od desne ruke Bitlsa. Zajedno sa Nilom Aspinalom (koji je na kraju vodio Apple imperiju benda), Evans je bio posada Fab Four-a, lični asistent i generalno dobar momak i drug.

U TV specijalu 1975. koji je vodio Dejvid Frost i pod nazivom A Salute To The Beatles, Evans je objasnio da će on – a ne Paulova mama – biti tema pesme,

Obraćajući se Frostu, Evans je rekao: „Pol je jednog dana meditirao i došao sam mu u viziji, a ja sam samo stajao tamo govoreći „neka bude, neka bude…“ I otuda je nastala pesma… Smešna je jer Jedne noći smo se vraćali kući sa sesije, bilo je 3 sata ujutru, kiša, mrak u Londonu, i Pol je ovo pričao, govoreći da sam napisao ovu pesmu.

„Biće to brat Malkolm, ali morao sam da ga promenim u slučaju da ljudi shvate pogrešnu ideju!“
201292

Da li je Mal pričao gluposti? Mnogi ljudi su tako mislili i priča o "Majci Mariji San" postala je zvanična verzija postanka Let It Be. To je bilo sve dok se nije pojavio izvod na reizdanju klasika „Vhite Album“, povodom 50. godišnjice 2018. godine, u kojem Pol isprobava Let It Be dok je bend na pola puta snimanja pesme Piggies u septembru 1968. I tu, u svom svom sjaju, su stihovi: „Kad se nađem u nevolji, dolazi brat Malkolm...“Pa ko je bio u pravu? Mal Evans je umro u januaru 1976. nakon sukoba sa naoružanom policijom u Los Anđelesu. Dakle, čini se, Paul ima poslednju reč o ovome...

Let It Be (Unnumbered Rehearsal)​

https://www.radiox.co.uk/artists/beatles/let-it-be-meaning-story-lyrics/

U svojoj recenziji singla, za NME, Derek Džonson se divio Makartnijevom nastupu i „pseudoreligijskim“ kvalitetima stihova. Iako je smatrao da je melodija prebledela pored nekih od prethodnih singlova benda, Džonson je dodao: „Kao i uvek sa Bitlsima, ovo je ploča koja će vas zaustaviti mrtvim i primorati da pažljivo slušate.“Džon Gebri iz grupe The Beatles. Časopis High Fideliti smatra da je tekst „politički opasan“, ali je pesmu smatrao „najboljom muzičkom stvari koju je Makartni uradio“. U svojoj recenziji albuma za Melodi Maker, Ričard Vilijams je rekao da Makartnijeve kompozicije „izgleda da su sve labavije i manje koncizne” i dodao da, iako je albumska verzija „Let It Be” sadržala „mnogo tvrđi gitarski solo” od singla, pesma „još uvek nema dovoljno sadržaja da postane Makartnijev standard“.

Kritičar AllMusic Richie Unterberger opisuje „Let It Be“ kao jednu od „najpopularnijih i najboljih balada Bitlsa“. Po mišljenju Iana Mekdonalda, pesma je „postigla popularnost koja nije proporcionalna svojoj umetničkoj težini“ i bila je „Hej Jude“, bez muzičkog i emotivnog izdanja“. Bivši kritičar Creema Ričard Rigel uvrstio ju je na svoju listu deset najprecenjenijih pesama Bitlsa iz 1996. godine, rekavši da, kao i pesma Simon & Garfunkel "Bridge over Troubled Vater", pesma "poslužuje [ed] najniži zajednički imenilac emocionalne zastoje u svom „Let It Be“ nije ostavio Bitlsima nikakav umetnički izbor osim raspadanja.“

Lenon je omalovažavajuće komentarisao i "Let It Be". U svom intervjuu za Plejboj 1980. godine, on je odbacio bilo kakvu umešanost u komponovanje pesme, rekavši: „To je Pol. Šta možeš da kažeš? Nema veze sa Bitlsima. Mogla su to biti Vings. Ne znam šta je mislio kada je piše „Neka bude“.“
Michael-Lindsey-Hogg-interview-beatles-let-it-be.jpg

„Let It Be“ je rangirana kao broj 2 na CILK-FM-ovoj listi 2000. godine „Top 500 Pure Rock Songs of the Centuri“ [36] . Časopis Mojo je „Let It Be“ svrstao na 50. mesto na svojoj listi „101 najbolja pesma Bitlsa“ iz 2006. [37] Na sličnoj listi sastavljenoj 2010. godine Rolling Stone ga je stavio na broj 8. [38] [39] Časopis je takođe rangirao numeru na broj 20 na svojoj listi 500 najboljih pesama svih vremena [40] . „Let It Be“ drži prvo mesto u anketi „The Fans’ Top 10“ uključenoj u 100 najboljih pesama Bitlsa: Vodič za informisane fanove Stivena J. Spignezija i Majkla Luisa. [Potreban je citat] Pesma je rangirana na trećem mestu na listi „The 100 Best Beatles Songs: An Informed Fan's Guide” Stephen J. Spignesi i Michael Levis. Lista 100 najboljih pesama Bitlsa, iza „A Dai in the Life“ i „Stravberri Fields Forever“, [potreban citat] i nastavlja da donosi brojne reference na pop kulturu

Back