Srčani crv

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
70.135
Nikada ranije se nije pisalo toliko o srčanom crvu nego u poslednjih par godina.

Nisam sigurna ni da li je postojao kod nas u svakom slučaju sada postoji i navodno je jako puno zaraženih pasa.

Uglavnom srčani crv je potencijalno fatalan za kućne ljubimce i prenose ih komarci.
Odrasle jedinke srčanog crva mogu dostići i do 30cm.

Preventiva je najbitnija, uglavnom se daju tabletice psima na oko 5 nedelja i oko 2000 dinara su.

Do sada sam svom kučetu davala redovno, međutim posle te tabletice redovno "pati" par dana, ne jede kako treba...

Da li vi dajete te tabletice svom psu? Redovno? Koristite nešto drugo protiv srcanog crva?

srcani-crv-zivotni-ciklus-1.jpg
petopedija-srcani-crv-1.jpg

Poslednja izmena:
Усваком случају је питање блиске будућности на када ће због мачкара и кучкара све болештине њихове прећи на људе....
Srčanog crva prenose komarci i to relativno od nedavno...Najezda je počela pre nekih 5 godina od kada su se razmnožili komarci iz južnijih krajeva.
I ljudi mogu dobiti srčanog crva ali se ne razvijaju u nama već ostaju kao čaure koje nekada odu do pluća.

U pravu si. Moj dobija Simparica trio protiv srcanog crva, krpelja i buva. Samo protiv srcanog je valjda Milprazon koji je od 200-400 din.

Pogledajte prilog 1431401
prvi put cujem da se daje preventiva za srcanog crva..pitacu veterinara
ja sam uradila mom psu koji je štene test na srcanog crva, tj.veterinar je to uradio i nema ga..i analizu krvne slike koja je odlicna
za krpelje i buve dajem frontline na svaka dva meseca i pastu za čišcenje od glista jer je štene , kasnije ce dobijati tabletu i to je sve
i vodim računa gde je vodim..ne vodim je na ona mesta gde se zna da ima krpelja , pasa lutalica i macaka

ja sam uradila mom psu koji je štene test na srcanog crva, tj.veterinar je to uradio i nema ga..i analizu krvne slike koja je odlicna
za krpelje i buve dajem frontline na svaka dva meseca i pastu za čišcenje od glista jer je štene , kasnije ce dobijati tabletu i to je sve
i vodim računa gde je vodim..ne vodim je na ona mesta gde se zna da ima krpelja , pasa lutalica i macaka
Moras da dajes prevetivno.
Uradis test na srcenog pre pocetka sezone komaraca negde u martu i onda dajes tablete do oktobar-novembar,zavisi od vremena i sve dok ima komaraca.
Barem je meni tako objasnio veterinar.

Do sada sam svom kučetu davala redovno, međutim posle te tabletice redovno "pati" par dana, ne jede kako treba...

U pravu si. Moj dobija Simparica trio protiv srcanog crva, krpelja i buva.

Mislim da ti psić možda tako reaguje jer koristiš taj kombinovani preparat. Ja ga ne dajem i nemam ličnih iskustava sa njim, ali znam da je dosta vlasnika pasa reklo isto što i ti - da im psi reaguju tako na taj lek. Moja je preporuka (i tako i sama radim) da se psima daju preventivni lekovi za svaki tip parazita odvojeno, jer mislim da ih tako životinje lakše podnose.

Ja svom psu protiv srčanog crva dajem Milprazon na 6 nedelja, protiv buva, krpelja i ušnog šugarca mu dajem Bravecto (na 3 meseca), i protiv crevnih parazita Drontal Plus (na 3 meseca kad je odrastao pas, a na 1 mesec dok ne napuni 6, a savetujem i do 9 meseci starosti za pse koji su u kontaktu sa malom decom).
Svaki lek mu dajem sa bar 5-7 dana razmaka između njih, bez obzira što kažu da ne mora tako.

Milprazon i Drontal su sa cenom oko 200 dinara. Bravecto je nešto preko 3000, ali obzirom da traje 3 meseca ta cena je u rangu ostalih preparata, a ovaj volim jer smeju da ga piju i gravidne kuje (što govori da je farmakološki najmanje nezdrav za psa).

Inače, koliko ja znam - srčani crv postoji odavno kao bolest pasa i mačaka, ako ne i oduvek. A kod nas ga nije bilo (kao ni u drugim delovima sveta) zato što njegove larve prenosi samo jedna vrsta komarca koji je donedavno endemično živeo samo u slivu reke Po u Italiji. Sa promenom klime i sve uspešnijim transportima namirnica, stvorili su se uslovi za prenos i uspešno opstajanje i razmnožavanje te vrste komaraca i ovde kod nas, tako da sad postoji prenosilac ovog crva i za naše životinje.

Lek koji dajemo životinji ih ubija, ali je važno da to uradi pre nego što oni dostignu adultnu fazu i pređu u pluća, a potom i u srce životinje. Ako stignu tamo i tamo budu kad ih lek ubije, problem je njihovog izbacivanja iz tela životinje, jer oni tamo počnu da se raspadaju naglo (u velikoj količni) i tolika količina njihovih proteina razvija sluz koja zapravo ubija našu životinju.

Zato je JAKO VAŽNO 👉 ako je prošlo više od 50 dana od poslednjeg čišćenja životinje da se NAJPRE URADI TEST na pristustvo odraslih crva u telu životinje PRE nego što joj se da Milprazon ili drugi lek koji ih ubija. To se radi kod veterinara iz uzorka krvi - kap krvi na testnoj pločici pokaže rezultat kroz 10ak minuta.

Ako je test pozitivan, životinja se tretira lekovima u slabijim dozama, tako da se ubija po manja količina odraslih crva, da bi oni mogli biti određenim tempom razloženi i bezbedno eliminisani iz tela životinje. Ta terapija traje nekoliko meseci, ali je bezbedna ako se radi pravilno.

U previše pet-šopova prodavci ne znaju ovo što sam napisala i prodaju ljudima lek za srčanog crva bez upozorenja.. i vlasnik prosto da svom ljubimcu lek i tako ga ubije. Zato ispričajte ovo svima koje poznajete da imaju životinje koje su podložne srčanom crvu.

Poslednja izmena:
Nina.. ovu tvoju poruku sam previdela.. tek je sada vidim..
Pa je li onaj psić što si okačila sliku pre nekoliko dana tvoj sadašnji pas? :D Mislila sam da je slika od ranije, međutim?!!

Hoću da ti kažem da je to što je test na srčanog crva kod šteneta starog svega par meseci negativan sasvim normalna i očekivana stvar, obzirom da on biva pozitivan na prisustvo samo odraslih crva u telu, ali ne i na prisustvo larvi. Komarac ubacuje larve u telo psa i njima treba 6 meseci da dostignu adultnu fazu na koju test reaguje. (Tako su mi rekli veterinari.) Iz tog razloga je i sasvim nepotrebno bacanje para na rađenje testa štencima ispod 6 meseci starosti (a što bi veterinar morao da zna i da pošteno kaže).

Ali ono što je važno je, da tvoj psić možda nosi u sebi mikrofilarie (larve crva) koje test nije mogao da "vidi" i koje se možda razvijaju u odrasle crve, tako da je svakako dobro da ga preventivno očistiš, ako još nisi.. jer smo ovog leta imali baš dosta komaraca, i slučajeva zaraze je bilo baš puno (a time i prilike za prenos larvi). Koliko ti je psić sada star? I pre koliko ste radili test? Pročitaj ovo što sam pisala u prethodna dva posta.

Back