Srbinu u Grčkoj oduzeli tablice zbog preticanja preko "duple pune", ne sme da vozi 20 dana

• Začetnik teme Začetnik teme acabg
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

acabg

Buduća legenda
VIP
Poruka
28.155
Kolike su kazne za prekršaje u omiljenoj turističkoj destinaciji Srba.

1583183649645f593921055941396534_v4_big.jpg

Sezona odmora polako počinje, a ako putujete svojim autmobilom važno je da znate i da saobraćajna pravila moraju da se poštuju i u drugim državama, kao i da su kazne jako visoke za svaki prekršaj.

Zbog nepoštovanja saobraćajnih propisa, jedan turista iz Srbije našao se na mukama u Grčkoj, te je ostao i bez tablica, piše Kurir.

U Fejsbuk grupi "Grčka info", jedan otac je objavio šta se dogodilo njegovom sinu i koliko sada mora da plati zbog prekršaja.

"Mom sinu su preključe kod Kalitee zbog preticanja preko duple pune linije naplatili kaznu 200 € i skinuli tablice sa kola. Platio je kaznu, a oni neće da mu vrate tablice, kažu kazna je 20 dana. Poslali su i dokumentaciju da moraju u Srbiju, kontaktirali konzulat i za sada još uvek ništa nisu uradili. Eto da podelim koliko da znate šta može da se desi u Grčkoj pa da se bolje pripremite za sezonu", naveo je on u objavi.

Komentari ispod ove objave su osuđujući, te se svi pitaju zbog čega bi neko uopšte preticao preko duple pune linije, a mnogi navode da zbog takvog prekršaja treba odmah u zatvor da se ide.

"To može da vam se desi svuda, ne samo u Grčkoj! I treba tako! Zakon je isti za sve. I ne brinite, vratiće mu tablice nakon 20 dana. Bitno je da nije napravio udes i ubio nekog nedužnog kad je preticao preko DUPLE pune linije!!", "Dupla puna je ko da si udario u zid...Obilazi i to još u drugoj državi, u zatvor 15 dana"

"Tako je oduvek, tako i treba, preticao na duploj punoj liniji", Hvala bogu da su oduzeli...Ja bih mu trajno i dozvolu oduzeo", neki su od komentara ispod ove objave.

Portal "grckainfo" objavio je prošle godine detaljan spisak saobraćajnih pravila za vozače u Grčkoj, kao i kolike su kazne ako se ista prekrše.

Novčane kazne​

Važno da znate: policija ima pravo da oduzme registarske tablice nepropisno parkiranih automobila širom Grčke. Ovo se ne odnosi samo na vozila registrovana u Grčkoj, već i na vozila sa stranim tablicama.

Grčki policajci mogu napisati novčane kazne, ali nisu ovlašćeni da ih naplaćuju. Kazna se mora platiti u ekspozituri pošte (ELTA) ili banke u roku od 10 dana.

• Prekoračenje brzine

Do 20 km/h: 100 €. Više od 50 km/h: 350 € (moguće tužba) i isključenje iz saobraćaja na 60 dana.

• Prolazak kroz crveno svetlo 700 €; ako usledi tužba, kazna se može udvostručiti.

• Kršenje zabrane preticanja Od 350 €.

• Prelazak pune linije Od 200 evra i eventualno 20-dnevna zabrana vožnje.

• Prekršaj parkiranja 40 € do 80 €. Oduzimanje vozačke dozvole 10 dana i saobraćajne 20 dana. Skidanje tablica sa vozila.

• Parkiranje na mestu za vozače sa invaliditetom Kazna je 150 €, oduzimanje vozačke i saobraćajne dozvole na 10 dana.

• Vožnja bez pojasa 350 €

Korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje 100 €.

• Vožnja pod uticajem alkohola Od 0,5 %: od 200 € i eventualno isključenje iz saobraćaja.

• Vožnja u papučama 50 €

Osnovna saobraćajna pravila u Grčkoj​

Standardna ograničenja brzine u Grčkoj (osim ako nije drugačije naznačeno znakovima).

Automobili i motocikli: u naseljenom području - 50 km/h van naselja - 90 km/h na putu - 110 km/h na autoputu - 130 km/h

Automobili (do 3,5 t) sa prikolicom (do 750 kg): u naseljenom području - 50 km/h van naselja - 80 km/h na putu - 90 km/h na autoputu - 100 km/h

Automobili (do 3,5 t) sa prikolicama (od 750 kg do 3,5 t): u naseljenom području - 50 km/h van naselja - 80 km/h na putu - 80 km/h na autoputu - 90 km/h

Alkohol​

Maksimalni dozvoljeni nivo alkohola u krvi je 0,5%.

Ako je nivo alkohola u krvi veći od 0,5 % i manji od 0,8 %, onda će vozač biti kažnjen sa 200 €.

Ako je nivo alkohola u krvi veći od 0,8 % i manji od 1,1 %, vozač će biti kažnjen novčanom kaznom od 700 € i oduzimanjem vozačke dozvole do 3 meseca.

Ako nivo alkohola u krvi prelazi 1,1%, onda kazna od 1.200 €, oduzimanje vozačke dozvole do 6 meseci i moguća kazna zatvora do 2 meseca. Ponovljena konzumacija alkohola preko 1,1 % u roku od dve godine - novčana kazna od 2.000 evra, gubitak vozačke dozvole do 5 godina i moguća kazna zatvora do 6 meseci.

Za vozače čiji je vozački staž manje od 2 godine, kao i za motocikliste, dozvoljeni nivo alkohola u krvi je 0,2 %.

Ako je nivo alkohola u krvi takvih vozača veći od 0,2% i manji od 0,8%, onda će vozač biti kažnjen sa 200 €.

Oborena kratka svetla​

Kratka svetla su opciona kada vozite tokom dana i obavezna su kada vozite noću.

Preporučljivo je koristiti oborena svetla u uslovima slabe vidljivosti izazvane lošim vremenom (magla, sneg ili kiša). U ovom slučaju je zabranjeno kretanje samo sa uključenim pozicionim svetlima.

Svetla za maglu se mogu koristiti samo u slučaju magle, snežnih padavina ili jake kiše, sama ili u kombinaciji sa kratkim svetlima.

Kazna za kršenje pravila korišćenja kratkih svetla iznosi 80 evra.

Prevoz dece​

Deca mlađa od 3 godine mogu putovati samo ako koriste odgovarajuća dečija sedišta koja odgovaraju njihovoj visini.

Deci mlađoj od 12 godina i nižoj od 135 cm dozvoljeno je da se prevoze na zadnjim sedištima samo uz pomoć posebnih sredstava (dečija sedišta, buster sedišta) koja im omogućavaju vezivanje sigurnosnim pojasevima.

Kazna za kršenje pravila prevoza dece iznosi 350 evra.

Sigurnosni pojasevi​

Upotreba sigurnosnih pojaseva je obavezna za putnike na prednjim i zadnjim sedištima.

Upotreba kacige je obavezna za vozača i suvozača prilikom vožnje motocikla ili skutera.

Kazna - 350 € i mogućnost oduzimanja vozačke dozvole do 20 dana.

Razgovar mobilnim telefonom​

Dok je vozilo u pokretu zabranjena je upotreba uređaja za telefonsku komunikaciju koji ne omogućava razgovor bez upotrebe ruku (hands free).

Za kršenje pravila predviđena je novčana kazna od 100 evra i moguće oduzimanje vozačke dozvole do 30 dana. Za motociklistu kazna je 150 €.

Upotreba detektora radara je zabranjena u Grčkoj. Kazna je 2.000 €, oduzimanje vozačke dozvole na 30 dana i oduzimanje saobraćajne dozvole na 60 dana.

https://www.b92.net/automobili/aktuelno.php?yyyy=2023&mm=05&nav_id=2332850

Ne sećam se ranije da sam imao problema, a da sam kršio u Solunu propise, jesam malo..pa jbga sad.....kad oni loše voze
Voze odlično grci barem ovde u atini oduševljen sam. Toliko brzo motaju đevreke, kreću, parkiraju niko maltene ne koristi sirenu. svi su ko na trkama. Jedino što mi smeta su oni znakovi zabrane polukružnog koji su najbrojniji na svetu u atini, rastu na svakom ćošku 😡

Ovako se parkira u atini gde ko stigne i kako hoće samo ne sme da se blokira saobraćaj. Parking znak nigde nisam vido do sada. Sad vi razmislite kakvi su lopovi na vlasti u srbiji i kako iebbu narod i kradu. Parking je BESPLATAN!

Ovo se uredno registruje i vozi iako fale poklopci maglenki, kvake i slično.

IMG_20230514_172937.jpg

IMG_20230514_174501.jpg

IMG_20230514_175200.jpg

Svi imaju iste zakone ali neki ne iebbu ni 3% grci su totalno opušteni ali razumni ljudi što kod nas nie običaj. Kada mi neko ispred garaže ostavi auto i nestane na pola dana a u grčkoj ne ostavlja duže od 5-10 min. Ne zaboraviš da imaš auto jbt.

I samo se vozikaju i švrćkaju 🤣🤣🤣 evo vuku bor i neku saksijetinu ostavili sva 4.

Dobri su braća grci jesu garavi ali su naši veseljaci.

Juče sam uz neki gr melos đuskao dok sam čekao suvlaki žena se oduševila sve mi natrpala unutra i da probam još šta ima kada sam rekao da sam iz SRBIJE!

Pogledajte prilog 1348752
Pogledajte prilog 1348753
Uopšte nismo provalili što im blokiraju točkove
Ovaj prvi ometa ulaz u zgradu jer mozda neko kupio namestaj pa ne moze zbog tog vozila da udje ili se seli .... a drugi:

Dok je standardni znak za zabranu parkinga poznat većini vozača, nije ista situacija kada je u pitanju znak sa jednom ili dve precrtane linije.

Konkretni znak i dalje označava zabranu parkiranja vozila, ali linija ili linije koje se nalaze u centru znaka preciziraju meru, suštinski navodeći na koje mesece u godini se zabrana primenjuje, a na koje ne.

U tom slučaju, kada na putu naiđete na znak zabrane zaustavljanja ili parkiranja sa jednom uspravnom linijom u sredini, to znači da na toj strani puta na kojoj je postavljen saobraćajni znak ne bi trebalo da parkirate tokom neparnih meseci u godini (januar, mart, maj, jul, septembar i novembar).

Nasuprot tome, znak sa dve uspravne linije u sredini zabranjuje zaustavljanje i parkiranje u parnim mesecima, odnosno februaru, aprilu, junu, avgustu i decembru.

Back