Србијанци vs. Војвођани

ДА ли сматрате да треба да се дефинише Србијанска нација

• Да, Србијанци су сви грађани Србије

• Не, мислим да не треба

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
А ја познајем једног "Србенду" који је католик, и једну српску умерено-католичку породицу. Само, том "Србенди" ниједан предак није Србин... оба су му родитеља из мешовитих бракова (али правих различитих нација, а не "југо-нација"), "вера прадедовска" му је римокатоличка, али оптира за српство... и то баш наглашено. Ту се нашао идеолошки. А ова породица... реч је о људима којима су преци по мушкој линији Срби-комунисти, а које су бабе Мађарице и Немице крстиле у католичкој цркви, да дете не остане некрштено... дакле, опет реч о мешовитим браковима, а не аутентичним Србима-католицима. Таквих можда једино данас има по Боки Которској, можда 10-так особа... иначе су последњи нестали у Дубровнику 1940-тих година.

А ја познајем једног "Србенду" који је католик, и једну српску умерено-католичку породицу. Само, том "Србенди" ниједан предак није Србин... оба су му родитеља из мешовитих бракова (али правих различитих нација, а не "југо-нација"), "вера прадедовска" му је римокатоличка, али оптира за српство... и то баш наглашено. Ту се нашао идеолошки. А ова породица... реч је о људима којима су преци по мушкој линији Срби-комунисти, а које су бабе Мађарице и Немице крстиле у католичкој цркви, да дете не остане некрштено... дакле, опет реч о мешовитим браковима, а не аутентичним Србима-католицима. Таквих можда једино данас има по Боки Которској, можда 10-так особа... иначе су последњи нестали у Дубровнику 1940-тих година.

Vojislav Seselj ?:think:

Још само да се појави онај лик из ЦГ и да опет понови како је "Србин" вероисповест, а не националност, па нек му само неко каже да није тако... :confused:

Srbin jeste nacionalnost, a veroispovest je Pravoslavana.......po tome se znamo u svetu, a ti navodis primere koji su izuzeci.........cak i od tih likova koji se osecaju Srbi, a nisu Pravoslavci, uglavnom prvi sledeci potomci prelaze u Pravoslavlje, ako osecaju isto.

Ja , pa s druge strane , znam jednog muslimana , ciji su poreklom iz Biosne , koji je 1971 godine bio hapsen zbog sirenja velikosrpske propagande i zagobvaranja velikosrpstva , a u ovim ratovimea bio iz sve snage na srpskoj strani . I sad trenutno koptira za Srpstvo . Tu se naso , kako kaze i ideoloski i nacionalno .

Srbin jeste nacionalnost, a veroispovest je Pravoslavana.......po tome se znamo u svetu, a ti navodis primere koji su izuzeci.........cak i od tih likova koji se osecaju Srbi, a nisu Pravoslavci, uglavnom prvi sledeci potomci prelaze u Pravoslavlje, ako osecaju isto.

'Беш такве изузетке, када у њих спада Стефан Немања. :confused:

Ал' католике на страни, онај коментар се односио на ове мање вере, и имплицирање да су и њихови верници неки национални "отпадници"... Ево, ја бих волео да чујем која то група адвентиста или назарена се изјаснила да су припадници друге или неке засебне нације, а не да су оно што су и пре били?

Nisu to izuzeci, Kombinatore, nego normalni ljudi, koji su svesni da je vera i veroispovest lična i privatna stvar pojedinačnog čoveka, nešto što nema veze sa politikom, političkim izjašnjavanjem i delovanjem.

..da li netko uopce zna porijklo vjere/vere...mozda ce biti nekima jasnije kako je sve pocelo...konkretno..totemizam,vjera,vjerovanje..mistika...obmane/zablude vjere..itd..da cujem vjernike..zanima me cista matematika..ne dogme..ajmo vjernici..

Мени је као православцу ближи римокатолицизам него ислам или било која друга хришћанска конфесија или деноминација... Само, да сам католик, највероватније бих сматрао да сам Хрват, а не Србин. :confused:

Мени је као православцу ближи римокатолицизам него ислам или било која друга хришћанска конфесија или деноминација... Само, да сам католик, највероватније бих сматрао да сам Хрват, а не Србин. :confused:
..OK..Henfri..ali ajmo ovako...počeci vjere..istina dogme..vjerovanja..znaci vratimo se objsnjenjima..nauci...istini...kako je nastala..ako si ucio u skoli a jesi.mozda se nemozes sjetiti..ali...pocetak vjere..pocima..lupio grom u drvo..oni neuki nesretnici nisu znali sta je to i nasao se jedan bog koji odozgo bljuje vatru...na taj sam pocetak mislio..opcenito..vjera..je znak neznanja..mnogobostvo..evolucija vjere..greseke..inkvizicija..kuzis..katolicizam i pravoslavlje..budizam..koja je prava..po meni nijedna..moje osobno misljenje..
ne postoji vjera zbog koje se ili koja nije vodila ratove..a u svrhu..materijalnog dobra..neka me netko razuvjeri..neka se ne nadju uvredjeni vjernici..bilo koja vjera kad se nadje pred "zidom"..odgovori..tako bog hoce..e pa ebem li ga i bga ako je htio da se mi zbog njega maltimo..ebem li ga..

'Беш такве изузетке, када у њих спада Стефан Немања. :confused:

Ал' католике на страни, онај коментар се односио на ове мање вере, и имплицирање да су и њихови верници неки национални "отпадници"... Ево, ја бих волео да чујем која то група адвентиста или назарена се изјаснила да су припадници друге или неке засебне нације, а не да су оно што су и пре били?

Stefan Nemanja je sin Pravoslavca, a potmak loze Vukanovica koja je vec generacijama vladala Raskom...sve je jasno kao dan...............Raska je bila Pravoslavna, kao izbeglica je otac Stefana Nemanje krstio svog sina po obicaju koji je bio u tadasnjoj Zeti, a sto je najvaznije tada raskol u Crkvi nije bio ni priblizno tako jak..........tako da jos uvek nije bilo toliko bitno ko je Pravoslavac, a ko Katolik. Medjutim dalji dogadjaji u istoriji to su jasno podelili...........Sto znaci tada su postojali Srbi Katolici, danas toga nema u sirim razmerama.
I drugo je kako bi ti, ja Pera, Mita i Laza mozda voleli da bude, a kako jeste.

Poslednja izmena:

Back