Srbija zemlja staraca, bez dece

Mislim da je naslov teme neadekvatan- Srbija staraca, bez dece!
Ima dece u Srbiji, samo je vise staraca, a sve manje dece.
Zasto je to tako, vec su mnogi objasnili (svako sa svoje tacke gledista) a ja bih prvenstveno trazila odgovornost drzave i sto se tom problemu nije posvetila veca paznja onda kad je pocinjao bivai evidentan. Sad kad je stanje alarmantno, svi pametni a nema rezultata.
Na drzavi je veca odgovornost, pa tek onda na porodici.
Mada, ima dosta toga sto se pojedinim porodicama moze prebaciti, ali svakako nisu za tu odgovornos najvise krive zene, kako se pokusava predstaviti.
I ovde i na jednom drugo forumu, procitala sam da su zene krive, da bih ih trebalo......a na tom forumu, 9O odsto su diskutanti koji zive van Srbije (mislim da ovde stanje nije isto po tom pitanju) a pametuju i psuju. Radjajte Srbi, nek nas je sto vise, a nasa (njihova) deca su daleko od Srbije dobro zbrinuta, neka od njih su jezik svoj zaboravila, neka ga nisu nikad ni znala.
To se zobe Srbovanje na daljinu!
Imam jedno, ne znam za drugo, imam jos vremena, tek da se zna zbog eventualnih napada, a da li cu roditi drugo ili ne, to je moja licna stvar i jedino moja. Dakle, nikakva naterivanja, nikakvi pritisci, to je ugrozavanje slobode svakog coveka (zene) koliko dece zeli da ima, i koliko ih moze da izdrzava.
Neka smanje malo poreze na sve sto je za deciju upotrebu, od pelena, hrane,obuce, odece, skloskih udzbenika i raznih nameta, a kazu, skolovanje nam je "besplatno!

Ова тема је веома озбиљна и захтева ангажман целокупног друштва. По мени један од битних разлога овакве ситуације је поремећен систем вредности, тачније, ми смо као друштво, већ неколико година без икаквог система вредности. Не бих ја само материјалну и стамбену ситуацију младих парова ставила у први план и рекла да имамо мало беба (деце) из тог разлога, јер имамо пример високо развијених земаља, а и у самој Србији постоје изузетно богати крајеви, као што је рецимо крај око Великог Градишта, где има јако мало деце, где старци седе у велелепним, најмодерније опремљеним луксузним кућама, а млади им раде у Немачкој и Аустрији.
Код нас се јако касно сазрева, тако да се често срећу људи од 35-40 година који себе сматају децом. Добро, сви смо деца док су нам живи родитељи, али толики степен незрелости, инфантилности и неодговорности, у смислу да се у свему ослањају на родитеље, тога баш и нема на том Западу, на који се не ретко позивају.
Затим завладао је конформизам и егоизам, ово није карактеристично само за нашу средину, већ је одлика превасходно развијених друштава. Млади парови, наравно, уколико су имућни, радије ће да путују на Малдиве и Сејшеле, него да подижу децу.

Strelo, za sve sto si rekla, mogu se sloziti s tobom. Sve sto si nabrojala su dodatni problemi zbog cega nam je natalitet u opadanju. Nezrelost kao osobina, sebnicnost kao osobina (ne genralizujem, odnosi se na mnoge, ne na sve)!
Ovde je cesta pojava (kao sto si vec primetila) da "deca" kasno sazrevaju, cak nisu "zreli" ni u 35-oj-4O-oj, da ne govorima o ovima ispod ove starosne dobi.
Ali, oni su ipak u manjini. Ta migracija stanovnistav van, to je poprimilo epidemiju, svako ko ima nekog svoga negde "preko grane" racuna da ce i njega moci odvesti, ceka..
Medjutim, mladim ljudima i nije dat neki izbor. Vecina (tu ima i visokoobrazovanih) radi kod privatnika kao najamna radan snaga, rade kao crnci, placeni su gore od njih i nida nemaju neku sigurnost da ce se i tu zadrzati. Nije mnogo bolje ni drzavnom sektoru, a ima porodica koj imaju sve ali nece vise od jednog (ili nijednog)deteta, nece da se "muce", a njemu mogu pruziti "sve" itd.

Svaki sesti bracni par u Srbiji ne moze da ima dece, kako tu stoje stvari?
Lecenje je jako skupo, oni placaju sve osim "ruku" a to nije zanemarljiva cifra.
Usvajanje dece je ponekad Sizifov posao, to traje, to se trazi da imaju i pticijeg mleka, pa mnogi odustaju.
A toliko dece ima koji cekaju, koji bi bili srecni da imaju dom, ali, taj dom prema drzavnoj birokraiji mora biti dom Karingtonovih. Mada, treba biti pazljiv u odabiru i usvojitelja i njihovog imovinskog stanja, ali, pa toliko je dece koja zive u uslovima bede i odricanja, pa nije ih briga bas.
Mozda je tako iz razloga sto su ta deca (mislim na decu bez roditeljskg staranja) vec jednom tesko unesreceni, dodatna nesreca bila bi pogubna. S te strane gledano, to je u redu.
Dakle, ima zaista puno razloga zasto natalitet u Srbiji opada, kao i to da je sve vise Srpcadi u inostranstvu, koja su tamo odvedena, ili tamo rodjena, i nece im pasti na pamet da se vrate.

Биљо, то око усвајања деце и лечења стерилитета је посебна прича. Усвајање деце, без обзира што је у питању деликатна проблематика, треба законски максимално поједноставити, уз наравно обавезан надзор социјалних служби и уколико се покаже да су услови у некој породици неадекватни, дете треба да добије нови дом. А што се тиче лечења стерилитета, друштво уколико му је стало до будућности, овај вид здравствене заштите треба да буде бесплатан, мислим и на лекове, лабораторије и све остало...
А да и још једна јако важна ствар, најодговорније функције у држави морају обављати људи који имају децу и породицу, као што је случај у свим нормалним државама на свету.

Strela:
Ова тема је веома озбиљна и захтева ангажман целокупног друштва. По мени један од битних разлога овакве ситуације је поремећен систем вредности, тачније, ми смо као друштво, већ неколико година без икаквог система вредности. Не бих ја само материјалну и стамбену ситуацију младих парова ставила у први план и рекла да имамо мало беба (деце) из тог разлога, јер имамо пример високо развијених земаља, а и у самој Србији постоје изузетно богати крајеви, као што је рецимо крај око Великог Градишта, где има јако мало деце, где старци седе у велелепним, најмодерније опремљеним луксузним кућама, а млади им раде у Немачкој и Аустрији.
Код нас се јако касно сазрева, тако да се често срећу људи од 35-40 година који себе сматају децом. Добро, сви смо деца док су нам живи родитељи, али толики степен незрелости, инфантилности и неодговорности, у смислу да се у свему ослањају на родитеље, тога баш и нема на том Западу, на који се не ретко позивају.
Затим завладао је конформизам и егоизам, ово није карактеристично само за нашу средину, већ је одлика превасходно развијених друштава. Млади парови, наравно, уколико су имућни, радије ће да путују на Малдиве и Сејшеле, него да подижу децу.

exelento',
kratko,ali u centar :smile:
odavno mislim da mora biti vise zena u politici

Strela:
...

Slažem se oko egoizma i ovog dela teksta.
Standard i broj dece po porodici, gledajući situaciju u svetu, je
obrnuto proporcionalan uglavnom.
To bi značilo da bi nam se prirodni priraštaj trebao povećavati iz godine u godinu jer smo sve SIROTIJI.

Ali, van svega ovoga ŽENE su te koje rađaju. Zašto to kažem : zato što ako iskreno testirate parove - muški deo nikad nije protiv većeg broja dece !

Šta je to sa našim ženama - ne znam tačno. Moja je OK. Rodlia nam je troje i večno ću joj biti zahvalan zbog toga !

Moja dvoje, i zao mi je sto smo tu stali...........najiskrenije,
I to neka bude neki moj savet, najdobronamerniji , onima koji nemaju jos dece,
koliko god ih budete imali, bice vam zao sto nemate jos jedno..........zato, bez kalkulacija, pravite decu

Ne zbog Srbije, nego zbog sebe.............

Kohen:
Moja dvoje, i zao mi je sto smo tu stali...........najiskrenije,
I to neka bude neki moj savet, najdobronamerniji , onima koji nemaju jos dece,
koliko god ih budete imali, bice vam zao sto nemate jos jedno..........zato, bez kalkulacija, pravite decu

Ne zbog Srbije, nego zbog sebe.............

Neverovatno ! Već drugi put sam se složio s tobom. Potpuno.

Ali, možemo samo da se rukujemo - ništa više ... :oops:

heh, sad se setih stihova jedne tamburashke:
e, izem ti takvu srecu, ja se vise zenit necu, moja zena odma rodi troje
:lol:

daklem - moje glediste svega toga - da imam pare normalno da bih ih pre trosio na sejshele nego na decu zato sto se nisam iziveo, nisam bio nigde, nisam video nista. a ko je kriv za to? prethodna generacija, naravno. zato i smatram da vecinu stanovnistva preko 60 godina treba pobiti, ionako nicemu ne sluze i samo seru i vuchu se po bolnicama i trose pare iz budzeta koje se mogu a i trebalo bi dati na nesto korisnije.

NISTA JADNIJE I BOLESNIJE NISAM VIDEO OD DEDE KOJI IMA 70-TAK GODINA I ZALI SE KAKO GA DRKAJU U BOLNICI VEC MESEC DANA ZA OPERACIJU KUKA/BUBREGA/SVEJEDNO
pa bre crkni ***** ti krv sebicnu, samo sto nije umro a oce se jos i leci.

Problem naroda je sto ne poznaje dovoljno tok para u drzavi, a usput je i glup

Smeta mi kic "kultura" koja se trenutno sve vise shiri, ali ne znam kako da se borim protiv toga. Sve ih je vise i sve su gluplji. Najgore od svega i mene uvlace u govna u kojima su

a vlasi se polako trebe jer mladji kad odu u austriju i nemacku vise nece da se vrate ovde, ne interesuje ih jednostavno uopste.
cuo sam za slucajeve da stariji hoce da prime nekoga da zivi sa njima, i pazi ih, cisto da im pomogne kad padnu, da ih odvede u bolnicu i pazi kad su bolesni, nista posebno, da ga prosto prihvate kao dete, daju mu komplet imanje jer - njihova deca nece da se vrate, ne interesuje ih uopste ni sta imaju tu

stanje je sranje. pozivam na opstu kulturnu revoluciju

Peruzzi:
heh, sad se setih stihova jedne tamburashke:
e, izem ti takvu srecu, ja se vise zenit necu, moja zena odma rodi troje
:lol:

daklem - moje glediste svega toga - da imam pare normalno da bih ih pre trosio na sejshele nego na decu zato sto se nisam iziveo, nisam bio nigde, nisam video nista. a ko je kriv za to? prethodna generacija, naravno. zato i smatram da vecinu stanovnistva preko 60 godina treba pobiti, ionako nicemu ne sluze i samo seru i vuchu se po bolnicama i trose pare iz budzeta koje se mogu a i trebalo bi dati na nesto korisnije.

NISTA JADNIJE I BOLESNIJE NISAM VIDEO OD DEDE KOJI IMA 70-TAK GODINA I ZALI SE KAKO GA DRKAJU U BOLNICI VEC MESEC DANA ZA OPERACIJU KUKA/BUBREGA/SVEJEDNO
pa bre crkni ***** ti krv sebicnu, samo sto nije umro a oce se jos i leci.

Problem naroda je sto ne poznaje dovoljno tok para u drzavi, a usput je i glup

Smeta mi kic "kultura" koja se trenutno sve vise shiri, ali ne znam kako da se borim protiv toga. Sve ih je vise i sve su gluplji. Najgore od svega i mene uvlace u govna u kojima su

a vlasi se polako trebe jer mladji kad odu u austriju i nemacku vise nece da se vrate ovde, ne interesuje ih jednostavno uopste.
cuo sam za slucajeve da stariji hoce da prime nekoga da zivi sa njima, i pazi ih, cisto da im pomogne kad padnu, da ih odvede u bolnicu i pazi kad su bolesni, nista posebno, da ga prosto prihvate kao dete, daju mu komplet imanje jer - njihova deca nece da se vrate, ne interesuje ih uopste ni sta imaju tu

stanje je sranje. pozivam na opstu kulturnu revoluciju
Да ли ћеш тако мислити кад ти будеш(ако будеш) у тим годинама?
Нешто не верујем да ћеш извршити самоубиство... :roll:
Кажеш,нису корисни и не служе ничему...а,чему ти служиш? :confused:

@Peruzzi

"............zato i smatram da vecinu stanovnistva preko 60 godina treba pobiti, ionako nicemu ne sluze i samo seru i vuchu se po bolnicama i trose pare iz budzeta koje se mogu a i trebalo bi dati na nesto korisnije.

pa bre crkni ***** ti krv sebicnu, samo sto nije umro a oce se jos i leci. ............."

11918460214320ade9479f6no6.gif

Back