Srbija:Voće izgleda nikome ne treba

Torrente Bgd

Buduća legenda
Poruka
34.549
Beograd -- U užičkom kraju kvalitetni i ukusni plodovi voća doslovce nemaju cenu - sve je budzašto, pišu Novosti.
Ovih dana seljaci predaju otkupljivačima kilogram industrijske jabuke za pet do šest dinara po kilogramu, pa se dešava da posle ovakve trgovine, za 30 kilograma prodatih jabuka svojoj deci mogu da kupe - jedan napitak sa ukusom ovog voća, od - dva decilitra.

Ceo prehrambeni lanac u Srbiji pao je na niske grane, čini se da voće nikome ne treba, pa se ljudi u selima nikome ne žale. Voćari se jedino nadaju da će im makar malina u skladu sa ugovorima biti isplaćena do kraja godine, tada će platiti nagomilane račune.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2013&mm=09&dd=14&nav_id=753576

Zar ne rece Vucic da je poljoprivreda nasa razvojna sansa :)

Beograd -- U užičkom kraju kvalitetni i ukusni plodovi voća doslovce nemaju cenu - sve je budzašto, pišu Novosti.
Ovih dana seljaci predaju otkupljivačima kilogram industrijske jabuke za pet do šest dinara po kilogramu, pa se dešava da posle ovakve trgovine, za 30 kilograma prodatih jabuka svojoj deci mogu da kupe - jedan napitak sa ukusom ovog voća, od - dva decilitra.

Ceo prehrambeni lanac u Srbiji pao je na niske grane, čini se da voće nikome ne treba, pa se ljudi u selima nikome ne žale. Voćari se jedino nadaju da će im makar malina u skladu sa ugovorima biti isplaćena do kraja godine, tada će platiti nagomilane račune.

Aman! Trebaju da shvate da je JABUKA SIROVINA! To je primarni proizvod i da ne trebajud a prodaju JABUKE NEGO sokove, ili dženove od šljiva i slično

Ne možeš NIGDE da zaradiš na sirovini! A sami su krivi kada je država 2004 htela da krene sa nekim organizovanjem zadruga koje bi imale hladnjače i osnovnu proizvodnju produkta od voće. Niko nije hteo da se udruži. Sad mogud a se slikaju.

Aman! Trebaju da shvate da je JABUKA SIROVINA! To je primarni proizvod i da ne trebajud a prodaju JABUKE NEGO sokove, ili dženove od šljiva i slično

Ne možeš NIGDE da zaradiš na sirovini! A sami su krivi kada je država 2004 htela da krene sa nekim organizovanjem zadruga koje bi imale hladnjače i osnovnu proizvodnju produkta od voće. Niko nije hteo da se udruži. Sad mogud a se slikaju.

Tacno!

Bez UDRUZIVANJA NEMA NISTA!
:rtfm:

U CELOM SVETU se proizvodjaci udruzuju, da bi ispalo sve jeftinije....

A sada, sto u Srbiji tri BRATA ne mogu da se udruze - druga je prica.

Koja mora da se PLATI.

tema je meni vazna svaki put kad odem u samoposlugu ili na pijacu. ja to budzasto voce i povrce ne vidim. vidim samo organizovanu grupu, svih vrsta, za preprodaju. mi u bgd-u naje basmo od visokih cena. sir bre 470 dinara kilo, a u kraljevu na pijaci najbolji sir 250 dinara!

Потребно је веће тржиште за пласман јабука.
Фабрике за прераду ће плаћати више, само ако не могу да откупе довољно за своје капацитете, тако да треба или обезбедити веће тржиште за џемове или за јабуке.

tema je meni vazna svaki put kad odem u samoposlugu ili na pijacu. ja to budzasto voce i povrce ne vidim. vidim samo organizovanu grupu, svih vrsta, za preprodaju. mi u bgd-u naje basmo od visokih cena. sir bre 470 dinara kilo, a u kraljevu na pijaci najbolji sir 250 dinara!

Ima li u Beogradu neka prodavnica specijalizovana samo da prodaje sir, mleko i ostrale mlecne proizvode?

Tacno!

Bez UDRUZIVANJA NEMA NISTA!
:rtfm:

U CELOM SVETU se proizvodjaci udruzuju, da bi ispalo sve jeftinije....

A sada, sto u Srbiji tri BRATA ne mogu da se udruze - druga je prica.

Koja mora da se PLATI.

ti bi trebao malo da smanjis pljuvacinu po srpskom domacinu ,udruzilo se celo selo sklopilo ugovor sa strancem i nasi blokirali na carini dok nije propala roba . mafija.

- - - - - - - - - -

Nisam bas siguran da je srpsko voce tako virgen od pesticida......:think:

neki prskaju ispravno i postuju rokove ,neki vise neki manje ,svega ima i to je problem sto svega ima.

Потребно је веће тржиште за пласман јабука.
Фабрике за прераду ће плаћати више, само ако не могу да откупе довољно за своје капацитете, тако да треба или обезбедити веће тржиште за џемове или за јабуке.

Ovakva litra soka od breskve u samoposluzi u Venecueli kosta 28 dinara (kada se preracuna preko dolara)

Koliko kosta u Srbiji?

5d310631b1a418065e8b17de966dbb9aCopia_de_producto_durazno_100x185.jpg

to je apsolutno nerealna cena odma da ti kazem.
jasno je da drzava venecuela subvencionise tj. nadohnadjuje razliku u prodajnoj i realnoj ceni tog pakovanja .
odakle im pare?
pa od priliva deviza od prodaje i izvoza nafte.
kupuju socijalni mir.
da nemate nafte kostao bi barem duplo vise taj sok.
takodje i nasa roba bi bila povoljnija da je kurs dinar-evro realan. i ne bi kostalo evro vec 50 centi pri kursu 200/1.

Da je ovo bilo pre 2 godine bilo bi "demokrate lopovi","demokrate ubice srpske privrede" itd itd

Idi na velelepne zatvorene moskovske pijace.
Jabuke doneli Azerbedžanci....
A, one lepe, crvene, krupne, iste....
Ko iz kalupa.
Netom ispljuvane i oglancane !
A, papreno skupe.
Većina Moskovljana može samo da ih gleda....

Lako bi Rusija to resila i oterala azerbejdjance , ali azeri su sad ko male mace i savili su siju do zemljice crne - a mi drcno jurimo u EU ... e, sad nek placamo ceh ....

Najslađe grožđe, koje sam u životu jeo, kupio sam usput, u prolazu, u nekoj selendri
između Bagdada i Kerbale.
Stao sam kolima, jer sam video da seljak prodaje belo grožđe, kome su bobice bile veličine oraha....
Tražio sam 3 kg.
Seljak, potrošivši onih nekoliko metalnih odlivaka, koji su trebalo da predstavljaju tegove,
uzima polovinu cigle i 4 - 5 krljutaka cigle, dodajući na kantar....
A, kantar napravljen od dve savijene ploče lima, sastavljene upredenim kanapom...!

Eto, i tako se negde živi, gospodo moja !

(A, manje od 20 - tak km od tog mesta započela je civilizacija sveta - Vavilon !)

Poslednja izmena:
jasno je da drzava venecuela subvencionise tj. nadohnadjuje razliku u prodajnoj i realnoj ceni tog pakovanja .
odakle im pare?
kupuju socijalni mir.
takodje i nasa roba bi bila povoljnija da je kurs dinar-evro realan. i ne bi kostalo evro vec 50 centi pri kursu 200/1.

Ma kakvi!

Ovde drzava jedino subvencionise cenu benzina i zato je on - dzaba.

Srpsko voce je za stranu pijacu PRESKUPO!

I to je problem svog voca - od malina do jabuka.

Odakle ti ova nebuloza??? Malinari traze da im se plati 1€ po kilogramu za malinu, a onda odes u strani supermarket i korpicu od pola kile placas 4-5€, znaci na kilogram se cena UDESETOSTRUCILA dok je prosla kroz ruke hladnjacara i stranog kupca!! I znaci seljak ulozi sve sto treba i da zaradi 20 dindzi na kilu je mnogo, a hladnjacar ulaze struju i par radnika na mesec-dva i zaradi po 200 dinara po kilu, a stranac samo plati dazbine puta i pakovanja da zaradi jos duplo toliko!!

I kako je onda srpsko voce skupo, nasi vocari nekonkurentni, evo sad situacija sa lubenicama, domaci marketi su uvozili lubenicu iz Turske jer mogu da je prodaju ovde po 13 dinara kilo kad je ona kod nas na pijaci 15 dinara, pa zasto nisu pomogli tog seljaka da mu daju recimo 8 dinara a otkupe sve!? Jer tom seljaku se to sigurno isplati (cim moze jabuke da prodaje za 20% cene koju trazi na pijaci), nema troskova svaki dan za tezgu, gorivo, ne baca propalo i neprodato... Nego daju turcinu??? Zato sto se to radi sistematski, zato sto nekom to odgovara jer ako moze da zaradi i 5% vise zabole ga i za patriotizam i srpskog seljaka, zaj... sve za tih 5%!!!

odakle im pare?
kupuju socijalni mir.

Da dodam. srpska malina i kupina su VEOMA SKUPE za svetsku pijacu.

Cileanska malina i kupina su za TRECINU jeftinije i bolje pakovane.

Back