SRBIJA PROTERALA SAH

Poruka
6.420
Nasa zemlja je sezdesetih i sedamdsetih godina,proslog veka,bila jedna od sahovskih vele sila. Prva zemlja u svetu,sa najvise vele majstora,bila je ondasnja SSSR.
Druga po snazi,i broju vele majstora,bila je ondasnja Jugoslavija. Imali smo fantasticne igrace,veliki broj sahovskih klubova,svuda po zemlji .Nasa ustaljena ekipa,
koja je ,,ucestvovala na svim turnirima po svetu, cinili su sledeci vele majstori: Svetozar Gligoric,Bora Ivkov,Matanovic,dr.Petar Trifunovic,Vasja pirc,Braslav Rabar,
i mnogi drugi internacionalni majstori.Nas vele majstor Svetozar Gligoric,igrao je cak i mec,za prvaka sveta u sahu.Dakle,od jedne zemlje,koja je bila poznata
u celom svetu,kao sahovska super sila....sta se desilo.! Zasto je sah,kao jedini misaoni deo sporta,potpuno u srbiji iscezao.Niko ga vise i ne spominje,kao deo
sporta.? Cesto se danas cuje,od kompetentnih profesora,da danasnja omladina,nije bas jaka u intelektualnom smislu.Forsiraju se samo sportovi,koji jacaju
misice,sirovu snagu.A zaboravlja se ona narodna: "Um caruje,snaga klade valja".! Bilo bi dobro,za opste dobro,da se sah vrati u nasu zemlju i to...na velika vrata.!!!

Sve sto si naveo.Ali gde je kod nas BOKS ? I boks je proteran.Pitam se zasto.? Postoji samo fudbal i kosarka,prakticno.I Da kazemo i vaterpolo,ali
nema bazena,sve to ide kilavo.!
Stvarni sportovi i discipline isčezavaju pred naletom virtuelnih simulacija. Gejmerske lige postaju dinamičnije od sportskih.

Recimo chess.com ima Tim Srbije sa preko 2000 članova. Mesecima sam igrao tamo partije sa instrukcijama. I napreduje se tim metodom učenja i usavršavanja.

Ali šah kao sport jeste proteran iz Srbije i to je veoma neobično ako se ima u vidu da se dorični deklariše kao zakleti šahista.

A proteran je i zbog toga što su svi na društvenim mrežama a ne na terenu.

Nasa zemlja je sezdesetih i sedamdsetih godina,proslog veka,bila jedna od sahovskih vele sila. Prva zemlja u svetu,sa najvise vele majstora,bila je ondasnja SSSR.
Druga po snazi,i broju vele majstora,bila je ondasnja Jugoslavija. Imali smo fantasticne igrace,veliki broj sahovskih klubova,svuda po zemlji .Nasa ustaljena ekipa,
koja je ,,ucestvovala na svim turnirima po svetu, cinili su sledeci vele majstori: Svetozar Gligoric,Bora Ivkov,Matanovic,dr.Petar Trifunovic,Vasja pirc,Braslav Rabar,
i mnogi drugi internacionalni majstori.Nas vele majstor Svetozar Gligoric,igrao je cak i mec,za prvaka sveta u sahu.Dakle,od jedne zemlje,koja je bila poznata
u celom svetu,kao sahovska super sila....sta se desilo.! Zasto je sah,kao jedini misaoni deo sporta,potpuno u srbiji iscezao.Niko ga vise i ne spominje,kao deo
sporta.? Cesto se danas cuje,od kompetentnih profesora,da danasnja omladina,nije bas jaka u intelektualnom smislu.Forsiraju se samo sportovi,koji jacaju
misice,sirovu snagu.A zaboravlja se ona narodna: "Um caruje,snaga klade valja".! Bilo bi dobro,za opste dobro,da se sah vrati u nasu zemlju i to...na velika vrata.!!!
Nazalost Alisa Maric je izgleda poslednja osoba koja je pokazala dosta tog u sahu u svetu.Imamo talentovane mlade sahiste,ali se nista ne ulaze u njih da bi mogli da napreduju.

Svetozar Gligorić nije nikada igrao meč za titulu prvaka sveta.
Alisa Marić jeste, izgubila je od kineskinje.
I dalje na šahovskim olimpijadama naše ekipe zauzimaju zasluženo visoko mesto, ali raspad SSSR-a na šahovsku mapu doveo mnogo jakih reprezentacija, koje su bile jake i za vreme bivše države ali nisu mogle igrati šahovske olimpijade.
Uostalom jedinu zlatnu medalju sa šahovske olimpijade osvojili smo kada SSSR nije učestvovao.
Eto direktne koristi od Rezolucije informbiroa, zlato sa šahovske olimpijade 1950 u Dubrovniku.
Takodje nekada je šahovski savez bio jak, pa je i organizovao velike turnire, Bled, Bugojno,Nikšić,turnir Investbanke u Beogradu, šahovske festivale u Puli, gde su igrači mogli napredovati igrajući na domaćim turnirima.
Toga danas nema, naši najbolji igrači krpe kraj sa krajem igrajući lige prvo u srpskoj , pa bosanskoj, pa crnogorskoj,pa hrvatskoj, onda odu do Nemačke ili Italije na neki pozivni turnir gde rejting poene prodaju za novac(ima toga i kod nas), i onda ukrug.Na turnirima steknu rejting, pa ga na pozivnim prodaju.
Šolak , jedan izuzetno talentovan šahista otišao je da igra za Tursku, veliki broj naših šahista drži online časove Turcima, FM oko 5-8 evra po času, IM 10-15, VM 20+ i od toga žive.

Poslednja izmena:
Za sah su krivi sami sahisti...zanemarili su podmladak baveci se svojim zivotom i sudjenjima od kojih se zivi, ali posto se i putuje, nikome ne pada na pamet da trosi vreme organizujuci turnire.
Sah je igra za normalne ljude, a vremena nisu za takve.
Dakle, turniri cine sah, sve ostalo je jednostavnije. kmecanje za parama je glupost...jer turniri donose pare.
Rad i samo rad. Dogovori se zakup ( sada velikog broja praznih prostora ) verujem da cak mogu prostori i besplatno da se dobiju za neki turnir. A tvrdim da ima veliki broj mladih kojima je sah jednostavna igra.

Ех да, то за муљање са поенима сам чуо. И знам за Шолака који је отишао у Турску, ваљда му је жена Туркиња. То јесте жалосно. Али је такође жалосно да немамо играча са рејтингом преко 2700 тако да мислим да се та прича о великом броју талената прецењује. Нпр. Шолаков највиши рејтинг је био 2639.
Или можда имамо таленте али немамо суперталенте/продиџије што је неопходна предиспозиција за рејтинг преко магичне границе од 2700 која раздваја велемајсторе од најбољих светских играча.

Turniri su i danas brojni i posećeni......Ali nema sistema, nekada su talentovani klinci išli u škole šaha kod domaćih velemajstora............Osim u SSSR gde je šah bio predmet u školama, gde su talentovani klinci odmah odlazili u posebne škole i vodilo se sistemski računa o njima, imali smo i mi nekada vrhunske šahovske pedagoge, koji su i globalno promenili šah(Ćirić, Matanović je osnovao "šahovski informator" posebne edicije koje su bile nezaobilazni deo opreme svakog boljeg šahiste).
Ali kao i svakoj delatnosti gde nema novaca, a država ne vodi brigu o razvoju sve je postalo stihijsko, neorganizovano.
A i neisplativo, gledajući druge delatnosti..
Danas velemajstora sa istoka Evrope možeš da platiš 400 evra da ti odigra celu ligu(to je dva produžena vikenda), a vrhunskog velemajstora sa rejtingom 2650+ za 6-7 000 evra za celu sezonu, što su baš mizerni novci naspram rada da se dotle dodje.A šah se igra...Evo ovoliko......nije bilo turnira zbog korone, ali evo može se videti da se igra na mnogo nivoa i kod nas u Srbiji.

https://chess-results.com/fed.aspx?lan=1&fed=SRB

Коста, како објашњаваш да имамо јако мало врхунски велемајстора? У ствари, сад видим да немамо нити једног:
https://ratings.fide.com/top_lists.phtml
Први је Инђић са 2618. И он је ту још најмлађи са "само" 25 лета. И укупно само двојица са рејтингом преко 2600. Баш мршаво.

Nema rada sa njima dok su mladi...............I to što postanu postanu zahvaljujući ogromnom talentu i ličnim radom, koji često nije zasnovan na pravilnim osnovama.
Elem pre 6,7 godina imao sam prilike da lično vidim(igra sam ligu sa svojim klubom) da ekipa za stolom, jedan mladi i perspektivni velemajstor, dva intermajstora i dva fide majstora ne mogu pola sata da reše Frojdovu studiju sa samo pet figura na tabli(koju sam ja sam rešio za desetak minuta svojevremeno kada mi je postavljena), te kako svi uglas tvrde kako se jedna pozicija iz otvaranja ne može braniti , iako je igraju i tadašnji velemajtori 2650+ rejtinga, što govori o rupama u njihovom znanju i razumevanju šaha.
Nekada su velemajstori igrali simultanke po gradovima, danas(tačnije prošle godine za vreme lige) ja u cugu na 5 minuta bijem jednog od njih 3-2, što je ponižavajuće za titulu velemajstora.
A na playchesu me odvaljuju klinci od 12, 13 godina iz indije Kine Irana, Azerbejdžana.

Otkud znam..........Inflacija titula, ili nedostatak ambicije....Kada dodješ do takve titule( svakako kvalitetom igre) i onda se utopiš u sivilo da ideš na turnire da bi turnir bio popularniji(plaćaju ti da dodješ, plate ti smeštaj, neki sitni džeparac), pa učestvuješ na rejting pozivnim turnirima gde praktično prodaješ poene za novac, onda ti se i igra raspadne, pa te bije ko stigne.

Back