Srbija duhovno u Moskvi, a fizički u Silicijskoj dolini - kako to?

Zagor92

Primećen član
Poruka
722
Ozbiljno pitanje, bez zle namjere, kako to da se u Srbiji svi kunu u Rusiju, a doslovno žive na američkom cloudu?

- Softver? Google, Microsoft, Apple
- Telefon? iPhone, Samsung (Android - opet Amerika)
- Streaming? YouTube, Netflix, Instagram, iltii sve sa Zapada
- IT outsourcing, dev poslovi? U 99% slučajeva firme iz EU i SAD

A vi i dalje pričate o nekom bratskom Istoku dok vam cijeli digitalni život ide preko servera u Oregonu.
Zamislite da vam jednog dana Trump samo stisne disable region.. ostanete bez neta, aplikacija, mobilnog bankarstva, svega. A Rusi? Pošalju razglednicu i kažu držte se braćo.

Ne kažem ja da se trebate prestati volit s Moskvom, al bar budite realni. Amerika vas svakodnevno hrani tehnologijom, Rusija vam šalje simboliku i koji repost na Twitteru.

Pa vi sad meni recite, ko je stvarni partner, a ko poster na zidu?

Ozbiljno pitanje, bez zle namjere, kako to da se u Srbiji svi kunu u Rusiju, a doslovno žive na američkom cloudu?

- Softver? Google, Microsoft, Apple
- Telefon? iPhone, Samsung (Android - opet Amerika)
- Streaming? YouTube, Netflix, Instagram, iltii sve sa Zapada
- IT outsourcing, dev poslovi? U 99% slučajeva firme iz EU i SAD

A vi i dalje pričate o nekom bratskom Istoku dok vam cijeli digitalni život ide preko servera u Oregonu.
Zamislite da vam jednog dana Trump samo stisne disable region.. ostanete bez neta, aplikacija, mobilnog bankarstva, svega. A Rusi? Pošalju razglednicu i kažu držte se braćo.

Ne kažem ja da se trebate prestati volit s Moskvom, al bar budite realni. Amerika vas svakodnevno hrani tehnologijom, Rusija vam šalje simboliku i koji repost na Twitteru.

Pa vi sad meni recite, ko je stvarni partner, a ko poster na zidu?
Ни ми не знамо ни сами више ни где смо ни шта смо.
Креатор тренутног стања у српском друштву је превише гледао и волео Монти Пајтонове серијале изгледа.
Једино шта знамо је шта хоћемо, тј то зна један део популације, сви ми што се бунимо против тренутног стања у нашем друштву.

Nisi fizicki u Srbiji pa ne znas...

Niko se mnogo ne lozi na Rusiju , to ovde na netu muljaju njih 10 20 i tako se ostvaruje ruska propaganda, jer srpski narod hoce da vidi sta je in, dodje za 5 min pokupi i onda glumata da je proruski...ako rusi plate bice, ako rusi zaprete, bice, itd itd..

Ima i onih koji se ozbiljno loze na USA , oni mahom vec imaju kanale kako su placeni , na ovaj ili onaj nacin.

Tako da nista ti to ne vazi u realnosti...

U realnosti smo robom uz Kineze, cak nam prodaju i srpske proizvode, ukljucujuci i poljoprivredu , voce i povrce, nego izbegavaju da se pojave na pijaci nego daju preprodavcima...tu su zbog necega skontali da na pijaci ne prodaje onaj ko ima lepe ruke i onaj ko nije po izgledu srpski seljak...dakle ne treba provocirati antikinesko raspolozenje...pusti da ih deru domaci...

Nisi fizicki u Srbiji pa ne znas...

Niko se mnogo ne lozi na Rusiju , to ovde na netu muljaju njih 10 20 i tako se ostvaruje ruska propaganda, jer srpski narod hoce da vidi sta je in, dodje za 5 min pokupi i onda glumata da je proruski...ako rusi plate bice, ako rusi zaprete, bice, itd itd..

Ima i onih koji se ozbiljno loze na USA , oni mahom vec imaju kanale kako su placeni , na ovaj ili onaj nacin.

Tako da nista ti to ne vazi u realnosti...
Ne znam ali pitam, a ti sve znaš iznutra jer ti srpski narod dolazi svako jutro na kavu i priča ti šta stvarno misli?

Kažeš da se nitko ne loži na Rusiju, a istovremeno svaki treći bilbord po Srbiji ima neku ikonu, raketu, ili Putina?

Ruski način razumljiviji, mučenje kroz život, napor, sličan pogled na duhovnost. tj. mistiku kroje Pravoslavlje nosi. To je sve tu, u Srbiji. Američki način izgleda lakši, lepši i bogatiji, narod tome teži.
Aha, znači narod se koleba između duhovnog mazohizma i iPhonea.

S jedne strane mučenje kroz život, napor, mistika.. zvuči kao turistički slogan za Gulag Wellness centar.
S druge strane klima, Netflix, Uber i plaća na PayPalu.

I sad vi mene uvjeravate da Srbi biraju opciju broj 1 jer im odgovara na dubljoj duhovnoj ravnini?
Aj budi realan, kad dođe do izbora između ikone i klime, zna se šta pobjeđuje u 7.mjesecu.

Pravoslavlje može da bude nit vodilja, nema tu spora, ali ne možete mi reći da narod više voli životnu patnju od života s Amazon dostavom.
Da je stvarno tako, svećenici bi imali TikTok.

Ne kažem ja da se trebate prestati volit s Moskvom, al bar budite realni. Amerika vas svakodnevno hrani tehnologijom, Rusija vam šalje simboliku

Kada bi umeo da razmišljaš tj. "vidiš" malo dublje temelje i osnove bića naroda (ili bar čitao kvalitetniju socijalno - psihološku literaturu) a ne "analizirao" samo te pojavne banalnosti ("površinu") onda bi ti bilo jasno zašto je tako...
Ne šalje nama Rusija simboliku već sa njima delimo iste izvore (kao i sa narodima npr. bliskog istoka). O tome je pisao V. Dvorniković (u "Karakterologiji...) pre sto godina, ili danas govori i piše Z. Ćirjaković ili imaš Štulićev stih koji to objašnjava ("...Ukus je karakter a karakter sudbina...") samo što i u Srbiji danas retko ko to zaista i razume (kognitivno) već se, kao i ti, čude zašto je tako (ili misle da nije tako tj. da je foliranje).

A inercija (ono podsvesno u vaspitanju, što smo pounutarnjili tokom odrastanja/socijalizacije) je kod ljudi jača od "površine" ljudskog ponašanja (površina je ono svesno izabrano - kako neko zarađuje pare, kako se "zabavlja"/veseli/tuguje na svesnom nivou, kako se oblači i sl. pojavne osobine ponašanja) i zato smo u onim suštinskim obrascima ponašanja (kako ODLUČUJEMO, da smo neskloni RIZICIMA, da volimo "PREČICE" umesto procedura, da "jedno pričamo, drugo radimo a treće mislimo", kako biramo emotivne partnere...) mnogo sličniji Sirijcu a ne samo Rusu... a sa "Vikinzima" nemamo ništa zajedničko (sem "vidljivih" trivijalnosti - ajfona, netfliksa, gugla, pepsi kole...)

Poslednja izmena:
Kada bi umeo da razmišljaš tj. "vidiš" malo dublje temelje i osnove bića naroda a ne samo te pojavne banalnosti ("površinu") onda bi ti bilo jasno zašto je tako...
Ne šalje nama Rusija simboliku već sa njima delimo iste izvore (kao i sa narodima npr. bliskog istoka). O tome je pisao V. Dvorniković (u "Karakterologiji...) pre sto godina, ili danas govori i piše Z. Ćirjaković ili imaš Štulićev stih koji to objašnjava ("...Ukus je karakter a karakter sudbina...") samo što i u Srbiji danas retko ko to zaista i razume (kognitivno) već se, kao i ti, čude zašto je tako.
A inercija (ono podsvesno u vaspitanju, što smo pounutarnjili tokom odrastanja/socijalizacije) je kod ljudi jača od "površine" ljudskog ponašanja (površina je ono gde neko zarađuje pare, kako se zabavlja na svesnom nivou, kako se oblači i sl. pojavne osobine ponašanja) i zato smo u onim suštinskim obrascima ponašanja (kako ODLUČUJEMO, da smo neskloni RIZICIMA, da volimo "PREČICE" umesto procedura, da "jedno pričamo, drugo radimo a treće mislimo", kako biramo emotivne partnere...) mnogo sličniji Sirijcu a ne samo Rusu... a sa "Vikinzima" nemamo ništa zajedničko (sem trivijalnosti - ajfona, netfliksa, gugla, pepsi kole...)
Ma vidi, sve super, Dvorniković, Ćirjaković, Štulić, Jung, arhetipovi, Šeherezada i šifra cara Dušana.. al ajmo se spustit 5 minuta iz metafizičkih visina među običan narod.

Znaš kako kažu karakter je sudbina, ali i SIM kartica je sudbina kad ti internet ide preko američkog servera, a klinac iz Kragujevca uči da piše kod za Norvežane jer mu domaći duhovni partneri nude plaću u kiflama i patriotskim majicama.

Znam da je "inercija kolektivnog nesvesnog" jača od reklame za iPhone, ali ne možeš popravit auto ruskom dušom ni platit struju epistemološkim korijenima pravoslavnog identiteta.

Ljudi biraju Zapad ne zato što su otuđeni od bića naroda, nego zato što tamo rade, jedu, imaju šansu.

I nemoj da mi prodaješ te fore “to su trivijalnosti”, pa trivijalnosti ti određuju svakodnevicu.. ako banka ne radi, a internet padne, neće te spasit ni Dostojevski ni Štulić.

Ali ajde, cijenim trud da se od “ja sam proruski jer sam duhovan” napravi filozofska škola. Fali vam još samo školski program.

Sto bi neko nekoga na taj i zbog necega voleo?Postoji samo neuzvracena,patoloska ljubav evropejaca prema ojropi zarad besplatnog rucka i ajfona koga ova izgubljena ovca,postavljac teme,pominje.
Ako je ljubav prema Europi patološka jer želiš iPhone i ručak bez metka, onda je vaša ljubav prema Rusiji posebna dijagnoza.. tamo te tuku, pljačkaju, ne zovu ni na gulaš, al ti i dalje vičeš majkoooo s brda.

Voli ti koga hoćeš, samo prestani mrzit ono od čega ti ovisi wifi.

Ako je ljubav prema Europi patološka jer želiš iPhone i ručak bez metka, onda je vaša ljubav prema Rusiji posebna dijagnoza.. tamo te tuku, pljačkaju, ne zovu ni na gulaš, al ti i dalje vičeš majkoooo s brda.

Voli ti koga hoćeš, samo prestani mrzit ono od čega ti ovisi wifi.
Znas nisu svi materijalisti ko ti

Back