Srbija, alkohol i muzika: Kako je poznati roker doneo srpsku rakiju u Ameriku

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
237.511
Srpska rakija polako ulazi na menije kalifornijskih barova, a za sve je kriv jedan svetski poznati rok muzičar iz San Franciska.

1609676045203.png

Tradicionalni srpski napitak koji miluje nepca, pali grlo i greje pluća od nedavno eksiraju i u kalifornijskim barovima. U njih se tiho i subverzivno ušunjala rakija šljivovica iz podnožja planine Goč. Za sve je kriv poznati američki rok muzičar, koji priznaje da isto tako subverzivno „ide po barovima da bi iz prikrajka posmatrao reakcije ljudi" kada im rakija prvi put ožeže grlo.

„Ljudi se plaše da probaju, a pričamo o velikim momcima sa tetovažama", kaže basista svetski poznatog rok i metal sastava Faith No More Bil Guld za BBC na srpskom.
„A kada im se dopadne, ja osećam istu onu satisfakciju kao da im se dopala moja muzika".

Guld, koji živi u San Francusku, osnivač je prvog američkog brenda rakije Yebiga Prva, koju specijalno za muzičara peku u jednom selu u okolini Kraljeva. Muzičar dobro pamti trenutak kada je prvi put probao rakiju - 1992. godine na evropskoj turneji sa bendom Faith No More, koji je magazin Rolingstoun opisao kao „najveće kontraše među rokerima". Svirali su u Budimpešti, a posle koncerta je u bekstejdž „nekako dospela" grupa momaka iz Jugoslavije i ponudila im flašu šljivovice. „Potonja iskustva s rakijom mi kažu da je to bila neka brlja, ali mi se ukus urezao u nepca i zapamtio sam naziv tog pića", priseća se Guld.
https://www.021.rs/story//BBC/26256...-v2YRT80LKWrHqAQQl4OCoP8D0H3mvWAtyVmodYKhK9ho

Red je da i Ameri probaju pravo piće. Hoće li ovo biti nova izvozna šansa, posao veka ili kako već? U svakom slučaju podrška. Bar da se o nama za promenu i lepo priča. :)

piju ovde raznorazne gluposti od žestina. ajd pivo i vino ok., tu im skidam kapu naročito piva koja su kod nas užas.
ja kupujem u Lidlu neku Badelovu šljivovicu dodje mu 0.7 oko 9e što mi je najbolji odnos cena/kvalitet/moj ukus.
kupovao sam svašta, njihove voćne rakije šljiva, jabuka, itd ali sve je to šnj i ukus a da ne pričamo da se jačina kreće od 32%-38% što u ustima daje još gori utisak.
a juče sam snimio 1/2 lita italijanska grappa 6e na popustu, sutra moram da je uzmem odlična je

Back