Srbi koji žive u Grčkoj

Javljajte kakva je sad situacija u Eladi?
Stizu dramaticne vesti o teskoj krizi zaduzenosti kod MMF-a i tako to.
Kako se to odrazilo na mikroplanu, posao,dnevnice, sigurnost itd.
Kakva god da je situacija u Grckoj,
ja kada bi sad izgubio posao u Srbiji odmah bi otisao tamo!!;)

Pa po Solunu polovina radnji pozatvarana,bas se vidi da ima manje posla,plata barem u nasem slucaju ostala ista i dalje redovna ;) ali lose prolaze ovi sto rade u dzavanom sektoru a imaju vise od 15 god radnog iskustva posto su im smanjili plate za 50%,cini mi se da su automobili polovni dosta pojeftinili,cene u super marketina skocile za od prilike 50 centi samo hleb i mleko isto kostaju.

Coas..
Imam jedno pitanjce. Pokušavam da dodjem do nekih informacija ali mi nikako ne ide.
Kako se dobija boravišna i radna dozvola u Grčkoj? Šta se dešava ako neko već ima boravišnu dozvolu, kako se onda reguliše radna dozvola? Šta je jos potrebno od papira da se ima da bi neko mogao da radi u GR?
Plizzzz ako neko ima neke blize informacije neka javi..prilično mi je hitno.
Hvala.
Pozdrav.

Poslednja izmena:
Odgovor za Pinelopi 2006, mada i nije bas hitno kao sto je trazila.
Da bi dobila radnu i boravisnu dozvolu, tvoj buduci poslodavac mora da ti posalje poziv, da ga prilozis u Konzulatu i da dobijes posebnu vizu za ulazak (iako ti normalno nije potrebna), mada, sada su mozda to uprostili, pa ti je mozda dovoljna i samo overa u Konzulatu, proveri.
Sa tim pozivom, kad dodjes u mesto boravka, popunjavas zahtev sa dve slike, opet uz overu poslodavca, jer ti je on sve vreme garant. Za prvu dozvolu boravka ti ne treba poreska prijava, ali za svaku sledecu obnovu ce ti trebati. Pazi sta ce ti verovatno raditi, trazice ti u isto vreme da imas i dozvolu boravka i PIB (AFM), a to je nemoguce, pa zato tvoj poslodavac (garant) bi trebalo da ima nekog u poreskoj Upravi ili nekog advokata koji moze da ti prevazidje taj apsurd. Kada, i ako, dobijes PIB i dozvolu boravka, onda trazis radnu dozvolu, ali necu vise da te smaram i komplikujem. Ako ti jos uvek treba pomoc, ti javi.
Pozdrav.

Sandra_g, da li mozemo znati koje ostrvo je u pitanju?
Ja zelim da se preselim u Grcku iz istih razloga a radi se o ostrvu Lezbos. Kod njih, kako sam uspela da vidim i razumem, nema puno mogucnosti za posao jer ostrvo kao takvo jos nije turisticki razvijeno kao Tasos, Zakintos ili Krf. U Srbiji radim na dobro placenom poslu i zelela bi da nadjem posao u istom rangu barem sto se tice plate srazmerno sumi koja mi treba za komotan zivot u Grckoj. S tim u vezi sam razmisljala da se zaposlim u Atini a da putujem vikendom na Lezbos. Sta mislis o tome?
I da li neko na forumu ima da radi u Atini na dobro placenom poslu i da je zadovoljan?

Back