Sad cu vec biti sarkastican.
Mislim da nema potrebe za tim. Ako zelish, ja mogu da ti dodatno uprostim svoje argumente, kao i netacnost tvojih. Ali mislim da kao odrasli ljudi treba lepo, argumentovano da razgovaramo (kucamo).
Najbolje je da Srbija prestane da skoluje svoje gradjane i da se na fakultete primaju samo crnogorci jer se tako stedi
Ekonomski isplativije, ali da li je moralno?
a posle i da ih sve zaposlimo jer su poznati kao veliki radnici...
Ovo su opet neke predrasude, ne vidim zashto su vazne za diskusiju.
Ne placa Srbija srbijancima skolovanje, vec ga oni sami placaju kroz porez.
OK, toliki porez nemaju ni Svajcarci, ali vidim da treba da se okrenemo osnovama.
Dakle, Srbija kao zemlja koja stremi EU ima besplatno obrazovanje u osnovnom i srednjoskolskom nivou, zar ne? Znaci za razliku od studenata privatnih skola, studenti drzavnih skola ne placaju. U to neplacanje ukljucen je citav niz stvari koje drzava placa kao shto su komunalije, plate profesora, oprema skola, rezije, u sushtini kada saberesh koliko ima skola, to je zaista velika suma. Znaci Srbija za svoje domace studente troshi novac, jer kroz njihovo obavezno obrazovanje odlazi oko 3% ukupnog BDP (bruto drushtvenoga proizvoda). A sada pogledaj sta bude sa strancima: njih skoluju druge drzave. Konkretno u CG je obrazovanje besplatno. Znaci kada dodju u Srbiju, CG u stvari predstavljaju pozitivan prinos drzavi, jer popunice mesta koja fale, a da pri tom Srbija nije bacila ogromne sume novca (govorimo o iznosima tacnije oko circa milijardu dolara, ako pogledash na ukupan BDP). Znaci Srbija je kroz skolovanje svojih ucenika ne samo izgubila novac kroz osnovno i srednjoskolsko obrazovanje, vec ga i dodatno gubi kada su Srbi na budzetu.
Dakle ne znam da li me razumesh, ali imash predstavu da vi uplacujete kolektivno u svoje obrazovanje. U sushtini cifra koju bi ste morali da placate iznosila bi preko 50% vashe plate, pa i dalje ne bi bilo dovoljno. Novac za obrazovanje uglavnom dolazi iz drugih izvora.
Ne vidim kuda prostije da idem sa ovim, tako da ako ti nije jasno iscitaj ga vishe puta.
Tako da ne znam o cemu vise pricas
Znam, shta mislish kako je tek meni kada moram ovoliko da pojednostavljujem.
Da Srbija hoce da uvozi pamet na taj tvoj nacin, ne bi trazila brucose vec svrsene intelektualce i pravo na izvoz ne bi imala samo CG vec svi pod jednakim uslovima
Da, ali kakvi su uslovi u Srbiji da uvozi vec svrshene intelektualce? Naravno, barem u nauci uslovi nisu bash ocaravajuci i tek treba raditi na krpljenju. Upravo zato, pod zajmom EU u Srbiji se otvaraju novi naucni centri u koji ce vuci ekonomiju napred. (tacnije zovu se centri ekselencije ako se ne varam). Ali, da li je mogucno za Srbiju da izdrzi toliki pritisak kada bi svi imali podjednake uslove? Naravno da ne, zato se kvota barem za sada ogranicava na nacionalnu vrednost.
Stoji da vi donosite devize u Srbiju, ali taj novac nema nikakve veze sa npr. mojim malim komsijom ciji roditelji placaju porez ceo zivot, a dete im stanuje kaopodstanar u BG jer mu je neki stranac zauzeo mesto
Drago mi je da se slazemo, ali shta nam kaze prirodna selekcija? Samo najjaci opstaju pred prirodom, zar ne? Zashto se komshinicin sin nije vishe trudio da upadne u dom. Koliko znam, u Patrisa, Veru II mozesh da upadnesh sa sasvim lepim prosekom. Ako neko ne voli sobe sa 3,4 kreveta, hm, to je onda pre razmazenost.
Poenta je da se stvari jako slabo menjaju u poredjenju sa drugima. Treba smanjiti broj upisanih, otvoriti vishe mesta, privatizovati firme, preusmeriti se na ekonomski prihvatljivije stvari, a ne kriviti druge.
taj stranac ce da se vrati u svoju zemlju i nikada nece raditi u SRB
Ne znam da li je na Krstarici obicaj da se kao argument uzima javno mnenje i predrasuda, ali savetujem ti da pogledash par stranica unazad broj srba i crnogoraca u CG. Ali jedno je zaista sigurno, ne vracaju se svi u CG ili napolje. Ako da, eto ti ga dodatni plus. Ne samo da je vlada izbegla da placa cg studentima skolovanje, nego je cak i dobila novac + dosta radnih mesta koji su eto slobodni za Srbe. Ali u praksi toga nema. Au contair.
Zasto bi?! Bolje da ode u Svajcarsku...
A jesi li mozda porazmislio o tome da se neki Crnogorci osecaju Srbima?
Nemojte mi vi drustveni paraziti pricati o moralnosti i predrasudama
Vrlo argumentovano. Reci dostojne jednog gospodina.
Bolje bi vam bilo da se stavite u nasu situaciju, pa da zamislite sta bi bilo kada bi se par hiljada srbijanaca spustilo do Podgorice i Niksica, studiralo o trosku CG, zivelo u domovima i propagiralo srbijanske fore i fazone... A u isto vreme vasi studenti ziveli kao podstanari i placali studije jer nisu na budzetu... Da li ste se ikada zapitali zasto nije tako...
Vec sam objasnio sve iz ovoga i spustio se na nivo osnova. Zaista mi je zao, ali ja ne znam prostije. Previshe vadish iz konteksta, po tebi svi iz Srbije zive kao podstanari. A stvarnost je veoma drugacija.
Imao sam strasna iskustva sa velikim brojem pojedinaca o kojima govoris... Ona normalna manjina je kao po pravilu bila sa severa CG, nije se smatrala strancima u Srbiji, niko drugi ih nije smatrao... zavrsavali su skole, uzimali drzavljanstva i ostajali ovde... ne verujuci sta se desava u CG...
Upravo tako. Ocenjujesh kolektiv na osnovu iskvarenih pojedinaca.
Krenuli ste putem Hrvatske 1991... izmisljate jezik, reci, alfabet... naciju, crkvu, istoriju... i nemam nista protiv... neka vam je sa srecom... ali sjasite vise sa nase grbace ko Boga vas molim...
Buduci da je ovo tema za obrazovanje, ne za politku nad kojom obicna studentarija nema nikakav uticaj, ovo je zaista pogreshan argument.

Sorry
Neka ovo bude i kraj moje diskusije na ovu temu... postala je bezpredmetna...
I sta bi sa sarmazmom?