Срби и Србија у Првом светском рату

"Kad je u nedjelju 28. lipnja 1914. čuo senzacionalnu vijest o atentatu na nasljednika austro-ugarskog prijestolja, nadvojvodu Franju Ferdinanda i njegovu suprugu u Sarajevu, prva reakcija Adolfa Hitlera je bila strah da su to učinili njemački studenti. S obzirom na podršku Franje Ferdinanda proslavenskoj politici to nije bila nerazumna pretpostavka, čak je bila mnogo vjerojatnija nego da je atentat počinjen od strane srpskih nacionalista".
http://www.advance.hr/tekst/ratovi-...jetskog-poretka-ratna-groznica-u-europi-1914/

Za pocetak, posto se odmah pocne prosipati mantra o vojnoj obavezi da vidimo koliko je tih "natjeranih" ortodoksa u KuK Armiji dobilo zlatni orden za hrabrost...

izvor je Austrijski drzavni arhiv - Ratni arhiv - Odjeljenje 2 pod imenom "Zlatna knjiga" (Goldene Buch):

muslimana : 58
pravoslavnih : 27 plus kaplar Rajlic kome je oduzeta naknadno zlatna medalja

Lista svih dobitnika

Naravno, ne moze proci bez najjaceg od svih Juznih Slavena u KuK Armiji:

Svetozar Boroević von Bojna

x4nfog.jpg

Prilozi

• x4nfog.jpg
    x4nfog.jpg
    39,8 KB · Pregleda: 17
Mozda sam preletio, ispravite me ako grijesim, ali nigdje nista ne pise o bosanskim ortodoksima koji su se borili protiv srpske vojske i Srbije. Hocemo li raspravljati historijski ili politicki?
Нису то никакви босански ортодокси него Срби православци и било их наравно, мобилизација је вршена и у Босни и међу православним живљем.
Добар део је пребегао током ратних дејстава на српску страну а многи су побегли у Србији још пре тога, чак се борили и у балканским ратовима.
Баш због тога су аустроугарске власти одлучиле да Србе више не шаљу на балканско ратиште већ прво на руско па на италијанско.

Поменуо си Србе православце па навео човека који нит је рођен у Босни нит је православац.
Можеш да се вратиш на политику.

Не зандох да је Боројевић био из Босне? Може ли неки извор? Баш ме занима...

Ne, iz Hrvatske je, u blizini Kostajnice je rodjen, a nosio je titulu "od Bojne" tj. "von Bojna"

- - - - - - - - - -

Нису то никакви босански ортодокси него Срби православци и било их наравно, мобилизација је вршена и у Босни и међу православним живљем.
Добар део је пребегао током ратних дејстава на српску страну а многи су побегли у Србији још пре тога, чак се борили и у балканским ратовима.
Баш због тога су аустроугарске власти одлучиле да Србе више не шаљу на балканско ратиште већ прво на руско па на италијанско.

Поменуо си Србе православце па навео човека који нит је рођен у Босни нит је православац.
Можеш да се вратиш на политику.

Tog covjeka treba svako pomenuti ko uopste prica o bilo kome s ovih prostora u kontekstu Prvog svjetskog rata, covjek je dogurao do Feldmarsala i bio je veoma uticajan u Armiji.

Dalje, bas zbog takvih kao ti, plitkih mitomana koji se pale na prvu, da ne bih mnogo objasnjavao postavio sam listu s imenima i broj pravoslavaca koji su dobili zlatni orden za hrabrost. Eh, da si ti bio u ratu, makar da si sluzio vojsku, mogao bi da zamislis koliko treba uvjerenja i koliko treba vjerovati u ideju vojske za koju se boris da bi ti kao Bosanac dobio takav orden na Isonzu, frontu udaljenom nekoliko stotina kilometara od tvoje kuce.

Ti ljudi to nisu dobili tek tako, nego kroz svoje zasluge.

I da, jos nesto, ako nisi obavjesten, ti ljudi su tada bili samo pravoslavci, Bosnjaci pravoslavci...pogledaj dokumente Gavrila Principa pa ces vidjeti.

Za pocetak, posto se odmah pocne prosipati mantra o vojnoj obavezi da vidimo koliko je tih "natjeranih" ortodoksa u KuK Armiji dobilo zlatni orden za hrabrost...

izvor je Austrijski drzavni arhiv - Ratni arhiv - Odjeljenje 2 pod imenom "Zlatna knjiga" (Goldene Buch):

muslimana : 58
pravoslavnih : 27 plus kaplar Rajlic kome je oduzeta naknadno zlatna medalja

Ko je i na osnovu čega izbrojao tih 27? Na listi ne piše veroispovest dobitnika.

И онда ти неког називаш митоманом, не знаш где си шупаљ.

Ako nesto prvi put cujes od mene, ne znaci da sam ja supalj sto nije sve onako kako si uz gusle naucio...

- - - - - - - - - -

Ko je i na osnovu čega izbrojao tih 27? Na listi ne piše veroispovest dobitnika.

Imas listu, Mehmed Mehmedovic nije sigurno srbin a ni Risto Ristic nije Hrvat...cak i pravoslavni popovi su pored ostalih duhovnika bili pripadnici armije...

Ako nesto prvi put cujes od mene, ne znaci da sam ja supalj sto nije sve onako kako si uz gusle naucio...
То значи да си манипулант и да избацујеш неке недоказане конструкције, односно глупости са бошњачких форума копираш овде што је правилником овог форума такође забрањено.
Уз то негирање Срба у Босни, народа који је у XX век ушао као већински тамо, је и чисти шовинизам.
Дакле требало би да будеш кажњен по више основа.

Такође о политичким гибањима током рата међу словенским живљем у Аустроугарској се писало и непосредно после њега, није то никаква тајна сем за тебе можда, који свуда видиш гусле тамо где твоја политикантска бошњачка пропаганда не може да прође.
https://www.scribd.com/document/169...veni-za-vreme-rata-1914-1918-Milan-Djordjevic

- - - - - - - - - -

Imas listu, Mehmed Mehmedovic nije sigurno srbin a ni Risto Ristic nije Hrvat...cak i pravoslavni popovi su pored ostalih duhovnika bili pripadnici armije...
Откуд знаш ако се зна да се гро муслимана изјашњавало тада као Срби.
Ево их на солунском фронту
3899dfe821816fbcb3db3e3b23f81585_XL.jpg

Tog covjeka treba svako pomenuti ko uopste prica o bilo kome s ovih prostora u kontekstu Prvog svjetskog rata, covjek je dogurao do Feldmarsala i bio je veoma uticajan u Armiji.

Dalje, bas zbog takvih kao ti, plitkih mitomana koji se pale na prvu, da ne bih mnogo objasnjavao postavio sam listu s imenima i broj pravoslavaca koji su dobili zlatni orden za hrabrost. Eh, da si ti bio u ratu, makar da si sluzio vojsku, mogao bi da zamislis koliko treba uvjerenja i koliko treba vjerovati u ideju vojske za koju se boris da bi ti kao Bosanac dobio takav orden na Isonzu, frontu udaljenom nekoliko stotina kilometara od tvoje kuce.

Ti ljudi to nisu dobili tek tako, nego kroz svoje zasluge.

U kom kontekstu onda tačno pominješ Borojevića? Niti je Bosanac, niti se borio protiv Srba.

I da, jos nesto, ako nisi obavjesten, ti ljudi su tada bili samo pravoslavci, Bosnjaci pravoslavci...pogledaj dokumente Gavrila Principa pa ces vidjeti.

Mujo, pa ti ljudi su imali autonomnu Srpsko-pravoslavnu ckrvu i političku stranku u Bosanskom saboru koja se zove Srpska narodna organizacija.

Kako je uopšte moguća ta tvoja hipoteza? :dontunderstand:

Nema razloga da budeš ovako nekulturan.

Šta ako su zapravo mnoge stvari u koje si ti uvjeren mitovi, samo ti sam toga uopšte nisi svjestan?

Prelaskom iz jednog ekstrema u drugi, mujo, ništa se konstruktivno ne postiže. Zapravo, spuštajući se na nivo nečega što se kritikuje, jedino što se postiže jeste automatska delegitimizacija jer gubiš svaka prava na kritiku koja je u svom prvom koraku mogla biti dobronamjerna (ali vremenom bila poprimila, svjesno ili ne, drugačije obrise). Zapravo, tako se postaje samom sebi najvećim suparnikom, jer se u ogledalu nalazi "neprijateljsko".

Poslednja izmena:

Imaš Hrvate: Risto Ivanišević, Hristo Sikavičev...
Imaš Srbina Antu Vasovića. I još stotine sličnih primera.

Imena kao što su Marko, Janko, Miroslav...da i ne spominjemo. 99% imena se javljaju i kod pravoslavaca i kod katolika.

Ako je onaj broj od 27 navodnih Srba i 21 navodnih Hrvata dobijen nagađenjem imena, onda ništa ne znači.

Poslednja izmena:
Цијела ствар око Боројевића је око чина.

Он је био фелдмаршал и није се хтио тога одрећи, а ови му то ни у лудилу не би признали. Тако да се онда понудио непријзнатој и фантомској тзв. држави СХС да би имао нешто од тога што је био фелдмаршал, што у том моменту у пораженој Аустрији је вриједило мање од ВЦ папира.

А то да је био Хрват, довољно је видити да су му Хрвати поломили споменике ћаћи и матер 1914. јер НИЈЕ био Хрват него Србин, и то одма на почетку рата.

Od moga otca stric, tj. amidža, poreklom iz Bosne, u I. svetskom ratu borio se u austrougarskoj vojsci na soškom frontu i bio je pravoslavni Srbin i tako se i izjašnjavao uvek. Bošnjak jeste naziv koji nastaje tek u ovom zanjem ratu (1991-95 godine), dok je Bosanac naziv za teritorijalnu pripadnost, a ne etničku pripadnost, isto što i Hercegovac.

Mujo kao zanimljivost; jedina đamija koja je postojala na slovenačkoj teritoriji nalazila se u selu Log pod Mangartom. Izgradili su je Muslimani iz Bosne koji su se borili na soškom frontu.
Mošeja-Log_pod_Mangartom4.jpg

Он је био фелдмаршал и није се хтио тога одрећи, а ови му то ни у лудилу не би признали.
Због чега када су многе аустроугарске официре примали и то са чиновима које су имали.
Биће вероватније да стар и оронуо после рата није био више ником потребан, зато му је молба за пријем у ЈКВ и одбијена ( наводно Мишић каже да се томе противио и неки министар из Хрватске).Умро је убрзо после тога у сиромаштву.

Od moga otca stric, tj. amidža, poreklom iz Bosne, u I. svetskom ratu borio se u austrougarskoj vojsci na soškom frontu i bio je pravoslavni Srbin i tako se i izjašnjavao uvek. Bošnjak jeste naziv koji nastaje tek u ovom zanjem ratu (1991-95 godine), dok je Bosanac naziv za teritorijalnu pripadnost, a ne etničku pripadnost, isto što i Hercegovac.

Mujo kao zanimljivost; jedina đamija koja je postojala na slovenačkoj teritoriji nalazila se u selu Log pod Mangartom. Izgradili su je Muslimani iz Bosne koji su se borili na soškom frontu.
Pogledajte prilog 394881

Bosnjak se i dan danas za nas kaze na turskom, albanskom i rumunskom jeziku.....to je stari naziv kako smo prije nazivani, to je turcizam od rijeci Bosnjan....kako se to tako blamirate? Lijepa slika, hvala, znao sam to sve, ali hvala za sliku opet!

Због чега када су многе аустроугарске официре примали и то са чиновима које су имали.
Биће вероватније да стар и оронуо после рата није био више ником потребан, зато му је молба за пријем у ЈКВ и одбијена ( наводно Мишић каже да се томе противио и неки министар из Хрватске).Умро је убрзо после тога у сиромаштву.

Еквивалент чина фелдмаршал би био војвода?

Ђенерал море постати било ко ко остане довољно дуго у служби, а да не направи неку велику глупост. Ничим се не мора истицати, море бити глуп и неспособан, а постаће ђенерал. Фелдмаршал или војвода је први ђенерал.... то не море постати свако.

Нпр. и српској војсци било је само четри војводе, и то нимало није било лако добити тај чин ниједноме од њих.

Неко ко је истраживао Боројевићев случај ми је једном рекао, да му никако није ишло на руку то што је био Србин а фелдмаршал. Мислим да у томе има доста, доста истине.

Back