Sramota (bruka)

Zar ovo ne dođe nešto kao obavezno kada neko iz bilo kod razloga odluči da ima decu tj. nepotrebno je to poštovanje?

Primer:
A - Roditelji me dobiji, hrane i odškoluju
B - Roditelji me napuste/preminu u nesreći i usvoji me neko sa kim nisam biološki u srodstvu. Odhrane me i odškoluju

Koda bi više trebao da se poštuje A ili B ili je poštovanje isto prema svima koji hrane/odškolavaju?
Bilo koja varijanta podrazumeva da ti je važan ili da si ti njemu važan, pošto postoji malopre naveden slučaj da nisi nikome važan...
Bilo ko da se žrtvuje za tebe zaslužuje poštovanje....

Ako tebi nije važno što si živ, školovan, nahranjen i imaš mogućnost da zadovoljavaš svoje duhovne potrebe, naravno da ne duguješ poštovanje, ali onda ni ne tražiš poštovanje za sebe.....

Ako tebi nije važno što si živ, školovan, nahranjen i imaš mogućnost da zadovoljavaš svoje duhovne potrebe, naravno da ne duguješ poštovanje, ali onda ni ne tražiš poštovanje za sebe.....
Po tome zar traženja poštovanja nije narcistična kategorija, čak i kada roditelji traže poštovanje od svoje dece?

Postoje 2 pojma:
Poštovati nekog:
Imati uvažavanje prema nekome zbog njihovih osobina, postignuća, autoriteta ili pravila koja predstavljaju.
Češće se vezuje za osećaj dužnosti, obaveze ili morala.
Poštovanje može postojati i bez dublje emocionalne povezanosti (npr. poštuješ nadređenog iako ga lično ne voliš).

Ceniti nekoga:
Vrednovati nekoga zbog njihovih kvaliteta, truda, doprinosa ili podrške.
Više izražava zahvalnost, divljenje ili pozitivne emocije.
Cenjenje često podrazumeva i emocionalni aspekt (npr. ceniš nekoga ko ti je mnogo pomogao).

Po ovome da li deca "trebaju" da poštuju ili cene roditelje?
Šta bi bila zdravija kategorija?

Back