- Poruka
- 22.385
Na Fbu sam video ovo i video neke komentare kojih se grozim. Nema mnogo komentara. Ostali su podrška, ali ima dosta likova sam post.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Pred pocetak I sv.rata Beograd je imao nesto ispod 100 hiljkada dusa, 1918-te, na zavrsetku I sv.rata Beograd je imao ispod 50 hiljada stanovnika. Znaci pre samo 4 generacije ( nekada se generacija racunala na 22-25 godina, danas je to na 30 i vise godina) Beograd je imao manje stanovnika nego danasnja Bataja ili Borca.Они којима је животни циљ да "освоје Београд"... И неки други који не могу без коментарисања о оним првима... Грешка је у фанатичности, слепилу.
Београд је одавно усељеничко место. Можда се о усељавању пре 150 година не говори много, или није обрађено у историјским радовима, али га је и те како било.
Ако је Карађорђе 1806. ослободио 2000 хришћана (Срба, Грка, Цинцара...) у Београду... Ако је 1852. овде било "до 20 000 становника"... Није се могло природним прираштајем до овог стања од 1,75 милиона.
Некада су разни долазили и давали све своје Београду, правили од њега боље место. Данас, неки то све нажалост гледају као освајање.
Не познајем никога ко би по свим линијама укључујући чукун колено имао претке рођене само у Београду.Pred pocetak I sv.rata Beograd je imao nesto ispod 100 hiljkada dusa, 1918-te, na zavrsetku I sv.rata Beograd je imao ispod 50 hiljada stanovnika. Znaci pre samo 4 generacije ( nekada se generacija racunala na 22-25 godina, danas je to na 30 i vise godina) Beograd je imao manje stanovnika nego danasnja Bataja ili Borca.
Kolika je verovatnoca da bas vi pripadate toj grupi Begradjana koji imaju 4 generacije u Beogradu? Skoro nikakva, jer bila su velika stradanja stanovnistva i za vreme II sv.rata, veliki % Beogradjana je napustio rodni grad njihovih oceva pre nego sto su dosli komunisti, a jos veci broj uglednih i starih beogradskih porodica su zatrli komunisti 1944-te kao klasne neprijatelje, saradnike okupatora, politicke i ideoloske protivnike. Na sva ta etnicka, klasna i ideoloska ciscenja te ratne zrtve treba dodati i sve porodice koje su se vremenom i samim demografskim klatnom ugasile (porodice bez potomstva), koje su se kasnijih godina iselile (od 1961-ve kada je ukinuta politicka podobnost za dobijanje pasosa, preko svih masovnih seoba (1963-1990, 1991-2000, 2001-2025...) u vidu ekonomskih, ratnih, sankcionisanih ili naucnih izbeglica iz sopstvenog grada.
Posto je gore ubacena fotografija Zemuna, podno Muhara, pocetak Glavne ulice, samo osvrt na ulicu u kojoj sam rodje i odrastao u Zemunu. Ja sam treca generacija u toj kuci u Gornjem gradu, moj deda je podigao tu kucu na tadasnjoj periferiji Zemuna (u blizini sadasnje GSP-ove garaze) 1938-me. Moj otac je odrastao sa starosedeocima u toj ulici, nesto malo novih kuca je u medjuvremenu sazidano po praznim placevima, neki su kupili kuce od ljudi koji su ih izgradili ili nasledili i to je to, otac je pzonavao sve ljude iz ulice i okolnih ul;ica, nije tu bilo preterano dodjosa.
Ja sam takodje znao vecinu stanovnika u okolnim ulicama, svu decu iz kraja, sve do sredine osnovne skole dok nije nikla prva stambena zgrada u kraju, pa onda druga i jos 3-4 nove (sve na ulici Cara Dusana). Danas kad odem u roditeljsku kucu nikoga vise poznatog od starijih (moja generacija i stariji do 20-tak godina) ne vidim, cak ne znam ni ljude koji zive kao prve konmsije u kucama levo i desno od roditeljske kuce, oni su dodjosi u zadnjih 15-20 godina.
Pa tako meni "stari" Chuburci (ili Vracharci) te jos "stariji" Dortjolci i Zemunci poprilicno idu na rasplodni organ. Alo jarani, nisu vasi cukundedovi bili adjutanti kralju Milanu nego su cuvali goveda po Grmeu ili Goliji, nemojte da lazete i sami sebe. Te su i te objave na twitteru ili nistagramu o seobi "beogradjana" za vikend u skladu sa njihovim lazima. Stos je sto su njihovi pretci bili jos vece golje pa u tim svojim zavicajima nisu imali nista na sta mogu da se vrate o takvim vikendima.