SQL - Knjiga

AsoN-Developer

Obećava
Poruka
66
Odlučio sam da učim SQL (Pocetnik sam) pa mi treba neka knjiga..na srpski ako znate..ili iz koje ste vi učili (: Sedmi sam razred :)
Imam solidno znanje iz vb.net...pa sam rešio da ucim sql sa bazama podataka..itt :lol: :per::think:
Hvala, AsoN

Poslednja izmena:
Sto su napredne ove nove generacije :per:

Kad sam ja ucio baze(al' matoro zvucim) nije bas bilo literature na srpskom ni o bazama a jos manje o MySQL-u.
Tako da smo ucili iz nekih knjiga u kojima se baze podataka detaljno(teorija) obradjuju, u celosti ne samo MySQL.
Na primer: Principi baza podataka - Pavle Mogin, Ivan Lukovic- FTN Novi Sad, Stylos
Baze podataka - Branislav Lazarevic, Zoran Marjanovic, Nenad Anicic, Sladjan Babarogic- FON, Beograd

Pre par godina je izasla knjiga:Racković, M., Škrbić, S., Vidaković, J. - Uvod u baze podataka. Prirodno-matematički fakultet, Novi Sad, 2007. koja bi trebala da bude modernija i pojednostavljena verzija prve knjige.

No bojim se da je to previse slozeno za tebe. To su ozbiljne fakultetske knjige.

Tebi treba nesto jednostavnije da te zainteresuje a ne neka teorija da te demoralise.

Sad nesto kad razmisljam mozda ti ne treba ni knjiga vec samo par definicija: sta je entitet, sta je atribut, relacije(1-1, 1-vise i vise-vise), primarni kljuc itd. Te univerazne pojmove za sve baze bez obzira da li je MySql baza ili neka druga

Prve dve knjige koje sam naveo su jako slozene i tesko ces ih i naci i nemas potrebe za njima. Mozda tek ovu trecu da potrazis: :Racković, M., Škrbić, S., Vidaković, J. - Uvod u baze podataka
Mozda ne moras ni da kupujes jer ima dosta materijala sa raznih fakulteta na internetu npr.
http://www.propyx.com/udzbenik/materijali/pdf/udzbenik-poglavlje-8.pdf
http://www.google.com/url?sa=t&rct=...ZU62TORi0sKcax17UWjrQ&bvm=bv.1355325884,d.Yms

I onda kada savladas teoriju treba ti neki program da malo crtas baze pa izgenerises onaj fajl i onda instaliras bazu, ubacis tabele, ... itd onda se vec igras sa time.

Back