Sputavanje emocija?

nisam morala nego su pokuljale kasnije npr ne nuzhno musko zenska ljubav
svidja mi se to kad ih nema a ne svidja mi se kad se pojavljuju sada jer sam malo opustenija pa mi deluju ko neka lazha
al ne da ih nema a da sta znam ubijam pilice kao psiho ne u tom smislu

pa cek ako je to izbor i los je izbor znaci prvo zasto je losh a drugo sta dobijes odatle
al mislim teraj dalje

kod mene je da sam navikla na teze uslove pa kad su slabiji postanem cini mi se grozna a opet me i mrzi da sebi pravim neke uslove

Poslednja izmena:
Naravno.

Prilično sam temperamentna što se ne vidi na prvi pogled, jer se godinama učim samokontroli. Na taj način pokušavam da kanališem i emocije mada ne mogu uvek da se iskontrolišem pa mi se smenjuju momenti vatre i leda što deluje zbunjujuće samo za one koji me ne poznaju. To je ta borba da svest nadvlada emociju.

U jednom mislim da sam uspela, ali to je čini mi se i deo moje prirode. Ne dozvoljavam da me ružne stvari jedu, lako prelazim preko njih, opraštam, čak dosta toga i zaboravim. Ne hranim se time.

Sve što prenebregneš ili "savladaš" ide u podsvest...Tako da time ne rešavaš nešto...
Rešenje je suočiti se s problemom,shvatiti ga i pokušati rešiti...
Opterećena podsvest baš nije dobar saputnik...z:mrgreen:
Počneš s tikovima,a završiš među efovima...z:shock:

a kako se to emocije guse? sta to znaci? je l to ono kad si toliko besan da oces aperkatom da razbijes coveku vilicu ali se suzdrzis? ili ono kad si ljubomoran al neces da pokazes jer se bojis osude? ili ono kad si napaljen na devojku al ne zelis da joj to pokazes?

sad ce cika juzer sve lepo da vam objasni.

ovako! bolest proizilazi iz slabosti koja dolazi od DRUGIH. na drugu stranu, zdravlje proizilazi iz snage koja dolazi IZNUTRA. zdravlje je, dakle, nesto sto se DAJE ne nesto sto se DOBIJA. se razumemo? ocemo li primer neki da damo? ajde ovaj s aperkatom. znaci besni smo i instinktivno zelimo aperkatom da razbijemo vilicu coveku ali nas nesto zaustavlja -- nesto nam gusi osecaj besa. ako je razlog nasa procena da je covek jaci od nas i da bi, u slucaju da ga zveknemo, poljubili pod ili jos gore -- zavrsili u grob -- onda je to zdravo gusenje jer time izbegavamo stetu na nas racun. ako je razlog nas strah od toga kako ce nas drugi videti, ako je razlog strah od toga da je znacenje naseg postupka da smo mi "losi", "zli", "nemoralni", "nekulturni", "prostacine", "nasilnici", "bolesni", "psihopate", "nekontrolisani" itd onda je to nezdravo gusenje jer je takvom coveku bitnije sta drugi o misle o njemu nego sta bi drugi TREBALI da misle o njemu zbog cega pocinje da mrzi sebe i da se unistava. ali nisu svi ljudi isti. uzmimo za primer zene: njima je takvo gusenje sasvim korisno jer je njihov cilj samo da rode a za to je dovoljno da se namami zdrav covek i da se rasire noge. ali kad su u pitanju muskarci kojima je cilj rat tj. da kreiraju kompletan svet takvo gusenje je vise nego stetno.

drugi primer: recimo ja sam napaljen na prasling i hocu da je muvam preko neta. ali ne smem! ne smem jer sta ako ona pomisli da sam gabor koji ne moze da nadje curu u rl pa ocajnicki pokusava preko neta? sta onda? sta ako pocne da me zeza zbog toga? sta ako je to u stvari istina? to je nezdravo gusenje. a kakvo bi bilo zdravo gusenje u ovom slucaju? nemam pojma lol jer kad su u pitanju devojke (net ili rl) rizik skoro i da ne postoji. ali recimo ako procenim da me prasling ne bi htela ni na pustom ostrvu onda bi to bilo zdravo gusenje.

zdrav muskarac menja svet. bolestan se prilagodjava.

Useru, a šta bi natčovek uradio kada je u poziciji da je nakon mnogo peripetija sa devojkom shvatio da nije pametno da se i dalje cima oko nje, a i dalje gaji osećanja prema njoj?
Dobro, verovatno ne bi ni došao u tu poziciju, ali ako već jeste, sigurno ne afirmisao nešto što je loše za njega, zar ne?
Ako su strasti i dalje tu, ali je suludo da se održavaju, potisnuo bi ih, zar ne?
Doduše, ti bi to verovatno nazvao uništenjem, ali je to ipak guranje stvar pod tepih (u podsvest).

Useru, a šta bi natčovek uradio kada je u poziciji da je nakon mnogo peripetija sa devojkom shvatio da nije pametno da se i dalje cima oko nje, a i dalje gaji osećanja prema njoj?
Dobro, verovatno ne bi ni došao u tu poziciju, ali ako već jeste, sigurno ne afirmisao nešto što je loše za njega, zar ne?
Ako su strasti i dalje tu, ali je suludo da se održavaju, potisnuo bi ih, zar ne?
Doduše, ti bi to verovatno nazvao uništenjem, ali je to ipak guranje stvar pod tepih (u podsvest).

Jedno je "gušenje" emocije i guranje pod tepih u situaciji kada nemamo kontrolu nad svojom emocijom , a sasvim je drugo ako smo na zdrav racionalan način svesni svojih emocija i upravljamo mi njima, a ne one nama. U toj drugoj situaciji nema gušenja, već samo upravljanja, a razlika je ogromna.

a je l vidis kako si formulisao problem? prosto je nemoguce da se nesto ne "potisne". ili "potisnes" instinkt koji ti govori da "nije pametno da se i dalje cimas oko nje" ili "potisnes" osecanja. ali sta uopste znaci to "potiskivanje" koji ku rac hebem ti frojda i psihologe koji muljaju recima ko nedobijeni.

caka je razumeti odakle dolaze ti impulsi. u vecini slucajeva impuls koji ti kaze da izadjes iz veze je zdrav impuls, impuls koji sledi iz snage, impuls koji ti govori da je veza LOSA za tebe. dok je impuls koji ti kaze da ostanes u vezi obicno bolestan impuls, impuls koji sledi iz slabosti tj. nemogucnosti da se pronadje druga devojka ili nemogucnost da se prihvati patnja koja sledi nakon raskida.

Da li ste ikada bili u situaciji da morate da "ugušite" svoje emocije prema nekome?
Koliko je to zdravo, ako uopšte jeste i koje su moguće posledice takvog izbora?

Verujem da nema čoveka, koji je uvek iskazivao i pokazivao sve što oseća.

Tacno.
Pretpostavljam da se misli na nekakve pozitivne emocije, poput simpatije, za koje se iz nekog razloga ispostavlja da ih nije primereno ili moguce artikulisati u zeljenom pravcu. Situacija u kojoj se guse sopstveni plemeniti emocionalni potencijali svakako nije bas pozeljna. Mislim da je psiha dinamicki sistem, i da ako se njena dinamika ne odvija u pravcu ostvarivanja pozitivnih kapaciteta, nemoguce je odrzati sastus quo, pa inherentna dinamika onda spontano odvlaci u bolest i autodestrukciju.

Zato je u takvim situacijama najbolje pronaci nekakvu pozitivnu zanimaciju, hobi, koja coveka emotivno ispunjava, ili jos bolje, drugu osobu prema kojoj je moguce iskazati slicno osecanje. Cesto nam se prvobitna licnost cini nezamenljivom, ali na kraju shvatimo da na planeti zivi preko sedam milijardi ljudi, i da, premda je svako on nas jedinstven, niko u stvari nije nezamenljiv. :p

:zimag:

Jedno je "gušenje" emocije i guranje pod tepih u situaciji kada nemamo kontrolu nad svojom emocijom , a sasvim je drugo ako smo na zdrav racionalan način svesni svojih emocija i upravljamo mi njima, a ne one nama. U toj drugoj situaciji nema gušenja, već samo upravljanja, a razlika je ogromna.

U tom slučaju je gušenje emocija način upravljanja. :)

a je l vidis kako si formulisao problem? prosto je nemoguce da se nesto ne "potisne". ili "potisnes" instinkt koji ti govori da "nije pametno da se i dalje cimas oko nje" ili "potisnes" osecanja. ali sta uopste znaci to "potiskivanje" koji ku rac hebem ti frojda i psihologe koji muljaju recima ko nedobijeni.

Baš zato sam i postavio takvo pitanje. U toj situaciji moraš nešto potisnuti (ma šta to značilo)- ili emocije prema sebi (koje ti ne dozvoljavaju da trpiš suprotnu stranu) ili one prema njoj. A pošto je egoizam u logici čoveka normalna stvar, sputavanje emocija koje imamo prema nekoj drugoj osobi postaje prirodan izbor.

Baš naprotiv. Kada se emocijama upravlja, znači da su osveštene i da su stavljene pod vladavinu razuma koji ih priznaje, prepoznaje i kontroliše. U toj situaciji, nema problema.
Kada se emocije guše, one se jednostavno gurnu pod tepih, a razum stoji po strani. U toj situaciji ima problema, jer tako gurnute emocije divljaju i pod tepihom, na neki drugi destruktivniji način.

Recimo, bes je tesko potisnuti i najteze kontrolisati. Tugu takodje. Od sredine proslog veka psihologija (Zilman) kaze da iskaljivanje besa ne pomaze, osim u izuzetnim prilikama (ako je izliv besa upucen osobi koja ga je izazvala), nego da, naprotiv, podize nivo agresivnosti. Savetuje se: prvo se smiriti, pa tek onda konstruktivno resavati sukob. Drugim recima: ne potiskivati bes, nego ne reagovati na njega.
Postoji tzv. Teorija o samosmirivanju, koja kaze da se emocionalno zdrava deca tome uce od najranijih dana. Ali, ne postoji bas neki univerzalni recept za samosavladjivanje, jer su ljudi razliciti.
A sta sa tugom? Moze li se tuga potisnuti, i treba li? Tuga sama prodje posle izvesnog vremena, ali ako je ne odbolujemo u predvidjenom vremenskom roku, onda treba da se obratimo nekom za pomoc. Normalna faza tugovanja ili brige prodje kada skrenemo misli na druge stvari, ali kada covek ne moze da potisne ta osecanja nego se vrti u krugu misli vodjenih strahom (nametljive misli "same dolaze": brinemo ili tugujemo unapred - čak i zbog onog sto ce nam se mozda desavati), postajemo sve tuzniji i zabrinutiji i potrebna nam je strucna asistencija.

Vazno je da covek prepozna koliko dugo ce neka emocija trajati. Približno objašnjenje: kada neke emocije traju duze nego sto smo navikli i nego sto mozemo da izdrzimo, onda se pretvore u hronican zdravstveni problem. Kada je rec o savladjivanju uobicajenog, manjeg loseg raspolozenja, tada moramo da iznadjemo (individualne) tehnike samoizlecenja.
Tako kaze psihologija.

Dva uma (racionalni i emotivni) saradjuju, pa ce prvi itekako uticati, u vidu logickog okidaca, na nasu potrebu da iskazemo emociju u datom trenutku, datoj osobi. U slučaju iz jednog od gornjih postova, emotivni kaze: pući cu ako joj ne kazem da je volim, racionalni zakoči: nema svrhe da joj kazem. A koji ce prevladati ... zavisi.

Kako u drugoj nema gušenja?
Samim tim što postoje, a sputavaju se jer nisu kompatibilne sa realnim uslovima je gušenje, potiskivanje, ignorisanje.

Back