Sprdanje

da li je to tebi sitna provokacija - i čak i ako jeste, na koji način doprinosi diskusiji?
Pitanje je koja je svrha foruma. Ovo je ocigledno komercijalni forum tj. forum od kojeg neko zaradjuje ili planira da zaradi. Vidljivo je da zaradjuju od reklama ali moze se postaviti i pitanje da li je to jedini izvor prihoda (ili im, naprimer, novac pristize i od sirenja propagande, sprovedjenja socijalnog inzenjeringa i prodaje podataka.) Moguce je i to da su trenutno u gubitku ali da ocekuju da im se jednoga dana sve to visestruko vrati. U svakom slucaju, cilj im je da odrzavaju posvecenost na maksimalnom nivou, i u to svrhe ce, verujem, uraditi bilo sta. A to znaci, ako treba, dozvolice ljudima da se pljuju; u krajnjem slucaju, unajmice animatore koji ce to da rade.

Sve u svemu, ovo nije forum kojem je cilj da obezbedi ljudima mesto na Internetu gde mogu da pomazu jedni drugima (na bilo koji nacin.) Tako da, ako je to nesto sto zelimo, a to je zelja svakog normalnog coveka, onda je red da se maknemo s ovog foruma i odemo na neki kojim bi mi sami upravljali.

Nažalost, to je kao s botovima na yt, gde se ljudi uhvate ko ludi svađat i objašnjavat.
Sa BOTOM.

Ovde stalno viđam upecane ljude - štaviše, ono što mi je mnog intrigantnije, ljude koji LAJKUJU te osobe. To je ono što mene čudi, ne toliko pecanje. Dovoljno je da dve nedelje redovno posećuješ forum, i da pohvataš ko su ti lljudi i šta rade. Zašto ih lajkuješ? Zašto im dižeš rejting? Zašto ih ne ignorišeš?
bilo jednom i negde drugde
forum kakav je sad je takav da mu je metrika samo pozitivna sa idejom da ako je visa to je dobar clan - niza - nije.

problem niske metrike je da novi clan ima cak i nizu metriku od losih clanova.

Interesatno je da svi internet servisi koji daju metriku (like) su odbacili unlike. Da ga ima, mogla bi se koristiti negativna metrika. Za marketing to ima smisla, ne interesuje ih negativni sentiment.

Za forum pitanje je da li forum treba da bude samo meritokratija?

Sto se upadaca na teme tice, osim da se neko posvadja koji drugi metod ima da unlike ono sto je procitao?

Konacno, ocigledno da dolaze ljudi da lece zivce da se ispovracaju. Uz njih idu oni koji takodje lece zivce, ali ih mrzi da pisu pa samo udaraju svidjajcic na pod.ebavanje. Protiv njih ne postoji mehanizam negativne metrike, osim da se stavi onaj ljutko pa ko da vise.

A i kad bi bila neka metrika, kome to moze uopste da koristi osim moderatora.

Pitanje je koja je svrha foruma. Ovo je ocigledno komercijalni forum tj. forum od kojeg neko zaradjuje ili planira da zaradi. Vidljivo je da zaradjuju od reklama ali moze se postaviti i pitanje da li je to jedini izvor prihoda (ili im, naprimer, novac pristize i od sirenja propagande, sprovedjenja socijalnog inzenjeringa i prodaje podataka.) Moguce je i to da su trenutno u gubitku ali da ocekuju da im se jednoga dana sve to visestruko vrati. U svakom slucaju, cilj im je da odrzavaju posvecenost na maksimalnom nivou, i u to svrhe ce, verujem, uraditi bilo sta. A to znaci, ako treba, dozvolice ljudima da se pljuju; u krajnjem slucaju, unajmice animatore koji ce to da rade.

Sve u svemu, ovo nije forum kojem je cilj da obezbedi ljudima mesto na Internetu gde mogu da pomazu jedni drugima (na bilo koji nacin.) Tako da, ako je to nesto sto zelimo, a to je zelja svakog normalnog coveka, onda je red da se maknemo s ovog foruma i odemo na neki kojim bi mi sami upravljali.
Otprilike.
Mada,koliko je moguće, i da li uopšte, postojanje foruma (ili ma čega, uostalom) na kojem bi ljudi bili slobodn ina INTERNETU?
Svi naši privatni podaci odavno su izloženi i prikupljeni. I ne, ne radi se o teoriji zavere - sećam se na kakva je pitanja svaki moj klijent u banci morao da odgovori pre otvaranja računa. Većina ih je bila,na prvi pogled, skroz kretenska, tipa "da li volite životinje". Idiotsko pitanje za odgovoriti zbogradi otvaranja blesavog računa u banci, ali verujte da je bilo i gorih, i na njima se insistiralo. Da ne pominjem da nas je odavno već samo posedovanje mobilnog telefona izložilo kontroli i praćenju, čak i ako smo uspeli izbeći "socijalne mreže".
Tvoja je ideja ok i razumna, ali ne znam koliko je uopšte izvodljiva. Biti slobodan na internetu, na nekom mestu kojim bi MI upravljali - neometani botovima, algoritmima ili čak i otvorenim nadzorom - teško.

Back