Sportske zanimljivosti

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Prodala je svoju olimpijsku medalju da bi spasila život bebe. Nakon što je postigla slavu u Tokiju 2020. osvojivši srebro u bacanju koplja, poljska atletičarka Marija Andrejčik donela je odluku koja je dirnula ceo svet: prodala je svoju medalju na aukciji za 125.000 dolara kako bi pokrila hitnu operaciju srca za osmomesečnu bebu. To nije bio samo plemenit gest; bilo je lično: Marija je godinama ranije pobedila rak kostiju i znala je vrednost druge šanse. Kompanija Żabka, koja je dala pobedničku ponudu, ne samo da je donirala novac već je i vratila njenu medalju, odajući počast njenoj hrabrosti i empatiji. U doba kada titule znače sve, ona je dokazala da se prava veličina meri delima, a ne predmetima
519624367_10214590496234135_2661809133431267818_n.jpg

Himenez, koji ima 65 godina, a takmiči se u konjičkom sportu za Španiju, najstariji olimpijac u Parizu
a da je skejtborderka iz Kine Ženg Haohao najmlađa na Olimpijskim igrama (ima 11 godina i 11 meseci)

515437821_4177743905836714_1642033898343103123_n.jpg

Džesi Ovens je osvojio zlato na OI u Berlinu, 1936. Čovek koji salutira iza njega je Luc Long, Nemac, osvajač srebrne medalje.
Džesi i Luc su se tokom priprema za skokove zajedno savetovali i hrabrili, Luc je otvoreno čestitao suparniku medalju.
Posle Olimpijade , njih dvoje su ostali u kontaktu putem pošte.

Luc u svom poslednjem pismu 1943. piše iz Severne Afrike gde je bio stacioniran sa nemačkom vojskom:
"Ovde sam Džesi gde izgleda ima samo suvog peska i mokre krvi.
Džesi, bojim se za svoju ženu kod kuće i za svog nikad viđenog sina Karla.
Moje srce mi govori da je ovo poslednje pismo koje ću ikada napisati. Ako je tako, pitaću te nešto, nešto veoma važno za mene.
Idite za Nemačku, kada se ovaj rat završi, pronađite mog Karla i ispričajte mu o njegovom ocu. Reci Džesi kakva su vremena bila kad nas nije razdvajao rat.
Kažem- reci mu kako stvari mogu biti među ljudima na ovoj zemlji...
Tvoj brat Luc."

Luc Long je poginuo na Siciliji 1943. nakon savezničkog iskrcavanja

Prva fudbalska utakmica u Beogradu održana je 1896. godine, u Donjem gradu kod kule Nebojša.
Jevrejin Hugo Buli je po povratku sa školovanja, iz Beča doneo u Beograd prvu fudbalsku loptu.
On je loptu poklonio prijateljima iz Beogradskog gimnastičkog društva "Soko" i želeći da omladinu
zainteresuje za novu igru 1896. godine osnovao je Loptačku sekciju.

Majk Tajson je jednom rekao:

„Sledeće godine punim 60 godina. I više nisam ovde da bih bilo koga impresionirao.“
„Bio sam šampion. Bio sam zlikovac. Nosio sam zlatne pojaseve sa praznom dušom.“
„Sada? Samo želim mir. Sve ostalo... je buka.“

Odrastao sam na mestu gde je ljubav dolazila sa modricama i pesnicama. Nisam naučio ljubaznost kroz način na koji si mi se obraćao - naučio sam preživljavanje.Do 13. godine bio sam uhapšen skoro 40 puta.Sa 20 godina postao sam najmlađi šampion u teškoj kategoriji u istoriji.

Zvali su me Ajron Majk - kao da mi nije bilo potrebno ili da nisam mogao da krvarim.
Imao sam sve: novac, slavu, vile, tigrove, avione...
Ali nisam mogao da spavam. Nisam mogao da dišem.
Ljudi su videli nokaute.
Video sam duhove.
Sa 40 godina, prestao sam da pitam „kako da pobedim?“
I počeo sam da pitam „zašto sam se uvek borio?“

A istina?

Nisam se borio sa protivnikom.
Borio sam se sa samim sobom.
Borim se sa svojim strahom.
Ćutanje mog oca.
Patnja moje majke.
Moja sopstvena sramota.
Sada ne jurim ništa.
Gajim pečurke.
Grlim svoje golubove.
Hodam bos po travi i ponekad plačem - nije potreban razlog.
Više pričam o oproštaju nego o aperkatima.
Ne treba mi titula. Ne treba mi galama.
Želim zdravu hranu i puno voća. Iskrene reči.
Želim da napustim ovaj život znajući da sam prekinuo ciklus.
Ako želite da znate šta je veličina - to nije moć. To nije strah.
To je isceljenje. To je puštanje onoga što vas je nekada uništilo - i izbor da vas ne uništite time.

Clip_2.jpg

Back