38imak
Elita
- Poruka
- 18.436
Komplikovanije mi je da objasnim ovako ukratko.Svaki koledž tim u košarci je jedna vrsta NBA tima a NCAA je organizacija poput NBA?
Što se tiče odnosa koledža i NCAA tu su jedino na gubitku vrhunski sportisti koji su primorani da bar jednu godinu igraju u toj ligi posle srednje škole da bi bili draftovani u NBA ligi. Trebaju sportisti da se izbore za svoja prava.
NCAA je najslicniji ovim sportskim federacijama, kao sto je kod nas Kosarkaski Savez Srbije i Fudbalski Savez Srbije.
Oni sami nisu direktni organizatori takmicenja, organizatori su te divizije po kojima su podeljeni koledzi. Plus, imaju jos jedno telo u koledz fudbalu za plej of, koji je poseban entitet. Znaci, kao sto imas Fudbalski Savez Engleske koji ne organizuje Premijer Ligu, nego to sami klubovi rade, otprilike je to tamo i kod njih.
NCAA je telo koja odredjuje generalna pravila za sve to, i koji nalaze da su ta koledz takmicenja amaterskog tipa. Tipa, ovo sto sam napisao pre, da koledz igraci ne mogu da dobijaju pare, koliko stipendija sportskih je ograniceno po koledzu i sportu, da koledzi ne smeju da placaju igrace ni na koji nacin (ne mogu da dobiajju ni poklone), i sl. Imaju mnogo takvih pravila koja guse profesionalizam takmicenja, i zato svi, i koledzi i igraci, zele da se oslobode NCAA. Mislim, u ova 2 prorfitabilna sporta, ostali sportovi su subveniconisani zahvaljujuci bas tim NCAA pravilima, i ostalim sportovima ta pravila odgovaraju.